Tabu
LIFESTYLE

Consumul de fructe la români

În anul 2010, în luna octombrie,  cei de la Granini, au realizat un studiu referitor la consumul de fructe la români. Concluziile ar fi că diferenţele consumului de fructe “on a daily basis”, pe cele două sexe sunt foarte mici şi că moldovenii sunt cei mai mari consumatori de fructe.

În timp ce cea mai mare parte a bucureştenilor, muntenilor şi moldovenilor preferă consumul de fructe o dată sau de mai multe ori pe zi, locuitorii regiunii centrale consumă fructele mai rar, de 2-3 ori pe săptămână.

Studiul, realizat in octombrie 2010 arată că peste jumătate din bucureştenii chestionaţi consumă zilnic fructe – o dată sau de câteva ori pe zi (56%). Liderii clasamentului consumului de fructe pe regiuni sunt moldovenii, care preferă porţiile zilnice (67%), fiind urmaţi îndeaproape de Muntenia (66%), Dobrogea (56%) şi Oltenia (48%). În Ardeal, 47% din respondenţii locali includ fructele în dieta de zi cu zi. Respondenţii din zona Regiunii Centrale şi din Banat înregistrează cote minime, de 31%, respectiv 20%, orientându-se mai mult spre un comportament de consum mai putin activ, de 2-3 ori pe săptămână (45% şi 40%).

Gen, vârsta şi tipul de consumator (consumatori de băuturi necarbonatate şi consumatori de suc natural şi nectar) :
Surprinzător, în ceea ce priveşte preferinţele de consum ale femeilor, acestea nu diferă pregnant faţă de cele al bărbaţilor. Ambele sexe servesc porţii zilnice de fructe, o dată sau de mai multe ori, cu o tendinţă mai mare a femeilor spre acest obicei (55% faţă de 45%).

În ceea ce priveşte băuturile din fructe, persoanele care consumă suc natural şi nectar înregistrează cel mai mare consum zilnic de fructe (54%), fiind urmaţi de cei care aleg băuturile necarbonatate (48%).

Când vorbim de vârsta favorabilă consumului de fructe într-un regim zilnic, tinerii sunt mai puţin interesaţi. Segmentele 45-55 şi 18-24 sunt, în studiul Granini, extremele de vârstă ale consumului.

Fructele favorite
Merele (22.8%)
Portocalele (21.9%)
Banane (10.5%)
Piersici (8.2%)
Struguri (8%)
Pere (3.4%)
Nectarine (3%)
Kiwi (2.7%)
Capşuni (2.7%)
Grapefruit (2.6%)
Prune (1.6%)
Cireşe (1.6%)
Pepene roşu (1.3%)
Ananas (1.2%)

Fructele consumate
Mere (64.8%)
Portocale (45.8%)
Banane (45.5%)
Struguri (38.6%)
Pere (21.1%)
Piersici (18.4%)
Prune (15.5%)
Nectarine (15%)
Pepene roşu (9.7%)
Kiwi (8%)
Grapefruit (6.4%)
Căpşuni (5.4%)
Cireşe (3.9%)
Tangerine (3.6%)
Caise (3.6%)
Ananas (2.9%)
Cireşe amare (1.1%)
Lamâi (1%)

Ocazii de consum (între mese, seara, la prânz, dimineaţa sau oricând) de fructe pe regiuni (Bucureşti, Ardeal, Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia, Regiunea Centrală):
Oltenia, Moldova, Dobrogea – preferă consumul de fructe între mese, ca snack
Muntenia – consumă fructe la pranz
Regiunea Centrală – consumul de fructe în timpul dimineţii
Banat – consuma oricând
Ardeal, Bucureşti – consumă mai mult seara

Ocazii de consum de fructe în funcţie de gen, vârstă şi tip de consumator: Cel mai mare consum de fructe se înregistrează în timpul mesei, consumul în timpul dimineţii sau la masa de prânz fiind cel mai puţin popular între cei chestionaţi. Cele mai mari cote ale momentelor de consum le înregistrează amatorii de suc natural şi nectar.

ARTICOLE SIMILARE

Noi reguli pentru schimbarea permiselor de conducere

Andreea Damian

Vremea rece din România grăbește extinderea epidemiei COVID-19

Andreea Damian

Alex Velea si Mihai Morar au umilit-o pe Iulia Albu: “Zdreanta fashionista care…”

Nu o să crezi cum arătau Marius Moga şi fratele său în adolescenţă!

O vedetă de la Pro TV dă de pământ cu Simona Gherghe!

Unde se va inaugura cea mai tare fântână din lume

Tabu Tabu

4 comentarii

Scrie un comentariu