Tabu
LIFESTYLESlider

Femei dependente de jocurile de noroc – Un subiect Tabu?

Femeile, asemenea barbatilor de altfel, au dezvoltat de-a lungul timpului diverse dependente, care merg de la tutun, alcool ori pastile si pana la jocuri de noroc sau droguri.

Jocurile de noroc sau „jocul de sansa patologic”

Conform Asociatiei pentru Prevenirea si Tratarea Adictiei, peste 10% din cei aproximativ 1 milion si jumatate de jucatori din Romania, dezvolta dependenta. Majoritatea celor care intra in aceasta lume si formeaza dependenta au fie probleme in familie, fie financiare, pe care doresc sa le rezolve prin pandirea premiului cel mare. Potrivit GFK Romania, varsta medie a jucatorului este de 29 de ani, cu o activitate de 4% in mediul urban si 2% in mediul rural.

Nu de putine ori vedem cazuri ale unor barbati care se confrunta cu dependenta jocurilor de noroc din cauza carora au pierdut o multime de lucruri, insa se pare ca tot mai multe femei intra si ele in „lumea sanselor.

Dorind, poate, sa demonstreze si pe aceasta cale ca sunt egale barbatilor acestea intra in asa numita „lume a hazardului” cu scopul naiv de a se imbogati peste noapte. In urma unei cercetari realizate pe femei, s-a constatat ca majoritatea celor ce sufera de ludomanie au drept motto: „Jackpotul va veni in orice moment.”

Femei-dependente-de-jocurile-de-noroc–Un-subiect-Tabu1Un studiu realizat in S.U.A in 2009 (Victoria) arata ca rata riscului de a dezvolta dependenta este ceva mai scazuta la femei 0.47%, decat la barbati 0.95%.  Acelasi studiu arata ca femeile sunt dispuse, si chiar depun mai mult efort, in a trata aceasta dependenta decat barbatii. Profilul psihologic al femeii dependente de jocurile de noroc se caracterizeaza prin: urme de depresie, anxietate, agorafobie, probleme de control, fobie sociala, alte forme de dependente si nemultumirea de sine. Daca barbatii de cele mai multe ori continua sa joace mintindu-se ca sunt buni jucatori, pentru femei aceasta activitate reprezinta o forma de evadare. (A comparative study of men and women gamblers in Victoria, Nerilee, Hing Alex Russell, Barry Tolchar&Lia Nower) .

Cauzele pentru care acestea intra in acest cerc vicios, care creste adrenalina fiecaruia cu un singur click ori buton apasat, pot fi multiple: financiare, deceptii sentimentale, acumulare de stres, dorinta de refugiu si relaxare etc. Da, am zis bine, relaxare. Acesta a fost de fapt rolul initial al acestor jocuri, acela de a te relaxa, de entertainement, cu toate ca in ultima vreme lucrurile au scapat de sub control, transformandu-se in „pathological gambling”.

Cum recunoastem dependenta jocurilor de noroc

Dependenta jocurilor de noroc apare insa in momentul in care acestia incep a juca doar cu scopul obsesiv de a castiga, in care nu mai suporta ideea ca ar putea pierde, cand nu mai tin cont de sumele pe care le investesc in jocuri, imprumutand chiar bani pentru acestea si care inlocuiesc timpul ce normal era dedicat altor activitati, gamblingului.

Cum o tratam?

Fie ca va aflati in aceasta situatie, fie cunoasteti pe cineva cu o astfel de problema, solutia indicata este aceea a consultarii unui psihoterapeut specializat pe dependenta sau, de ce nu, a inscrierii intr-o asociatie de acest fel, numarul lor fiind in continua crestere in ultimii ani. O astfel de asociatie a fost creata de Asociatia Organizatorilor de Sloturi din Romania, punand la dispozitia oricarei persoane un numar de telefon la care pot suna pentru a cere ajutor specializat 0800.800.099.

Ce este important sa stiti este ca niciodata nu este prea tarziu pentru a va trata, trebuie doar sa va faceti curaj sa admiteti ca jocurile au devenit o problema pentru voi si sa acceptati ajutorul unor profesionisti.

ARTICOLE SIMILARE

Nicole Kidman, transfomare uluitoare. A cărunțit și e foarte îmbătrânită

Andreea Damian

Tendinte in materie de incaltaminte toamna 2016

realitatea

Iubirea în 15 citate inspiraționale

Andreea Damian

Copiii nu datorează nimic părinților lor

Andreea Damian

Marea dragoste a lui Botezatu! Era cea mai ravnita actrita inainte de Revolutie

Aceste clişee… ne… dor (10): Nu ne ucideţi cu suspansul

Scrie un comentariu