Tabu
LIFE & LOVESlider

Prostitutia – un drept?

Prostitutia, cea mai veche meserie, este un job tabu ce starneste controverse pana in prezent. Daca Germania a legalizat prostitutia in 1927, iar Olanda are propriul mod de a trata subiectele tabu, Amnesty International doreste legalizarea prostitutiei la nivel international, considerand prostitutia un drept al omului.

Legala sau nu, prostitutia ramane cea mai veche meserie si nu poate fi eliminata dintr-o societate, ci doar diminuata. O realitate trista, departe de responsabilitatea morala si dogmele religioase, dar totusi o realitate ce nu trebuie neglijata.

Prostitutia–un-dreptIn timp ce Amnesty International lupta pentru legalizarea prostitutiei, The Guardian si numeroase vedete ca Meryl Streep, Emma Thompson si Kate Winslet se opun, deoarece legalizarea prostitutiei poate creste traficul de fiinte umane. In 1949, Conventia Drepturilor Omului numea prostitutia ca „incompatibila cu demnitatea si valoare unei persoane si dauneaza bunastarii individului, familiei si comunitatii”, dar acum apar opinii deschise cu privire la prostitutie. Legalizarea prostitutiei inseamna siguranta pentru prostituate, eliminarea stigmatului si discriminarii. In plus, afirma Amnesty International, legalizarea prostitutiei inseamna respectarea drepturilor omului, deoarece prostitutia reprezinta sex consimtit. „Persoanele care lucreaza in industria sexului sunt unul dintre cele mai marginalizate grupuri din lume ce se confrunta constant cu discriminare, violenta, abuz” afirma Salil Shetty, secretar general Amnesty International. Pozitia Amnesty a fost criticata si de guvernul suedez. Sistemul suedez este unul dintre cele mai apreciate din lume in ceea ce priveste prostitutia, pedepsind doar cumpararea de servicii sexuale, pedepsele fiind cu inchisoarea. Acelasi model este urmat si de Norvegia, Islanda sau Franta. Cu toate acestea, nu este clar daca legislatia suedeza functioneaza, violenta fata de femeile care practica prostitutia a crescut si este putin probabil ca ele sa apeleze la politie fiind la limita legii. Printre tarile in care prostitutia este legala se numara Austria, Olanda, Belgia, Germania, Grecia, Canada. In SUA, prostitutia este legala doar in Nevada, celelalte state incriminand vanzarea serviciilor sexuale. Unele estimari arata ca SUA ar castiga aproximativ 14 miliarde de dolari din prostitutie.

Problema legalizarii devine una intr-adevar delicata. Daca nu toate prostituatele sunt victime ale traficului de persoane, toate victimele traficului de persoane ajung sa practice prostitutia. Exista, insa, pedepse pentru infractiunile mentionate anterior.

In Romania, prostitutia nu mai este incriminata in noul Cod Penal, nu se mai pedepseste cu inchisoarea, ci cu amenda. Doar proxenetii si traficantii de carne vie sunt pasibili de detentie. Prostitutia ramane, insa, la limita legii si prostituatele sunt la fel de vulnerabile ca inainte.

Vezi si:

http://www.tabu.ro/ce-au-in-comun-prostitutia-si-arta/

http://www.tabu.ro/sex-obsesie-bizar-tabu-normal/

http://www.tabu.ro/top-7-motive-pentru-care-insala-barbatii/

ARTICOLE SIMILARE

Ana Morodan, primul interviu după ce a fost reținută de poliție. A izbucnit în lacrimi!

Andreea Damian

Rihanna și Adam Selman lansează o colecție de lenjerie „Jucăușe, dulci și sexy”

realitatea

Motivul pentru care Andreea Esca are aceeași coafură de peste 27 de ani

Andreea Damian

Primul român „cipat”, un cunoscut prezentator TV: „Vai, o să ajungi în iad. De acum ești însemnat de diavol!”

Andreea Damian

Cât ne costă îngrijirea unui copil în primul an de viață

Andreea Damian

Cum arată Andreea Bănică fără pic de machiaj. Lecție de asumare pentru vedetele din România – VIDEO

Andreea Damian

Scrie un comentariu