Tabu
Image default
lifestyle

„Tarkovski în 2012”, la Cinemateca Eforie

În zilele de miercuri, 5 decembrie, și joi, 6 decembrie, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române găzduiește patru filme prezentate în cadrul evenimentului „Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere”. Programul de la Cinemateca Eforie include două documentare despre marele cineast rus Andrei Tarkovski, semnate de Evgheni Borzov, și versiunile originale, necenzurate, ale capodoperelor lui Tarkovski ANDREI RUBLIOV (PATIMILE LUI ANDREI) și SOLARIS, ambele lansate pe DVD în Rusia anul acesta.

Toate cele patru filme sunt prezentate în premieră în România. Evenimentul „Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere” (4-7 decembrie a.c.), finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, este organizat de Asocația „Orante” (inițiatoarea proiectului), Ambasada Federației Ruse în România, Primăria Municipiului București, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Muzeul Național al Țăranului Român, Fundația Charta și Fundația Art Viva.

Programul de la Cinemateca Eforie și prezentarea filmelor:

Miercuri, 5 decembrie

17:30 MAGNETISMUL MEMORIEI

Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2006)

Prezintă criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski în 2012”

Filmul redă, din interviuri cu martori, o întâlnire de creaţie aproape uitată a lui Andrei Tarkovski cu cinefilii din Ivanovo, în 1976. Filmările au fost realizate în Zavrajie, Iurieveţ şi Ivanovo – localităţi din zona natală a regizorului, la Paris şi la Roma.

Diplomă specială la Festivalul Internaţional de Film Documentar „Punto de Vista”, Navarra (Spania, 2007)

19:00 PATIMILE DUPĂ ANDREI

Varianta originală a filmului ANDREI RUBLIOV de Andrei Tarkovski (URSS, 1966)

Prezintă istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia)

Premiul Asociaţiei Criticilor de Film, Paris, 1968; Premiul FIPRESCI şi premiul pentru Cel mai bun scenariu – Cannes, 1969; alte nouă premii internaţionale.

„Realizat în maniera frescei istorice, filmul povestește viața celebrului iconar rus de la cumpăna secolelor XIV-XV, Andrei Rubliov. Acțiunea se desfășoară pe durata unui sfert de veac și este alcătuită dintr-un prolog și șase părți.” (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugăciune”, ediția a III-a, 2004)

Joi, 6 decembrie

17:00 ANDREI TARKOVSKI: CULEGĂTORUL DE VISE

Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2010)

Prezintă criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski în 2012”

Bazat pe cartea Laylei Alexander-Garrett despre ultimul film al lui Tarkovski, documentarul recreează procesul realizării filmului SACRIFICIUL, utilizând fotografii şi materiale video unice, surprinse de Layla Alexander în 1985, când fusese translatorul regizorului.

Premiul „Centrului pentru glorie naţională al Rusiei” la Concursul Naţional Istorico-Educativ „A servi Patria: nume şi fapte” (2011); diplomă la Festivalul Internaţional de Film „Viteazul de aur”, Omsk (Rusia, 2012).

18:30 SOLARIS de Andrei Tarkovski, varianta originală (URSS, 1972)

Prezintă istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia)

Marele Premiu Special al Juriului şi Premiul Centrului Evanghelic – Cannes, 1972; premiul pentru Cel mai bun film al anului – Festivalul de Film de la Londra, 1972; diplomă de onoare la Festivalul de Film de la Strandford, 1973.

„Acțiunea, plasată într-un viitor nedefinit, urmărește itinerariul astronautului Kris Kelvin, trimis în misiune pe planeta Solaris pentru a elucida misterele observate de predecesorul său, pilotul Berton. (…) Filmul își mută treptat centrul de greutate dinspre științifico-fantastic, spre o dezbatere despre morala științei și despre adevăratele valori ale umanității.” (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugăciune”, ediția a III-a, 2004)

ARTICOLE SIMILARE

Viky Red și Ellie White sunt „Vânzători de lumină”

Tibetul nu e deloc roz

realitatea

CULINAR TABU: Supă rece de dovlecei

realitatea

Bianca Dragusanu: “Acest mesaj este dedicat celor idioti, analfabeti, frustrati, tampiti si complexati”

Jennifer Aniston fără pantaloni

realitatea

Muze celebre

realitatea

Scrie un comentariu