Tabu
lifestyle

05 iunie, ziua împotriva violenței asupra copilului

Pentru a marca Ziua împotriva violenței asupra copilului, pe data de 4 iunie Salvați Copiii România organizează, începând cu orele 12.00, la sala de festivități a Liceului “Miguel Cervantes” din București, dezbaterea “Violența împotriva copiilor – un flagel social, educația parinților – o necesitate socială”. Această dezbatere continuă seria evenimentelor de acest gen organizate în 2008-2009 de Salvați Copiii în Timișoara, Craiova, Brașov, Tg. Mureș, Iași, Suceava, Reșita, Piatra Neamț, care au adunat laolaltă peste 1.000 de persoane.

La dezbatere vor participa elevi, cadre didactice și părinți de la școli și licee din capitală care au beneficiat de informările și cursurile “Cu părinții la școală” oferite gratuit de organizație și vor putea să împărtășească experiența dobândită și schimbările pe care le-au constatat ulterior în viața lor de familie și în relație cu școala. Din 2006, la inițiativa Organizației Salvați Copiii România, Parlamentul României a consacrat ziua de 5 iunie ca “Ziua împotriva violenței asupra copilului”. Anterior, în 2004, ca urmare a campaniei naționale “Bătaia nu este ruptă din rai” derulate de organizație în perioada 2002-2004, a fost introdus articolul 90 în Legea 272/2004, prin care se interzice aplicarea oricăror pedepse fizice și tratamente umilitoare copilului. În acest fel, România – țară semnatară a Convenției ONU, a devenit cea de a 13-a țară (din cele 22 din întreaga lume) în care este interzisă prin lege violența împotriva copilului în familie și în afara mediului familial.

“După cum arată și experiența altor țări, o legislație care să protejeze copilul împotriva violenței este absolut necesară, dar nu și suficientă pentru schimbarea mentalității și practicilor abuzive de educație a copilului atât în familie, cât și în școală. Acestei mentalități i se subscriu o mulțime de probleme legate de creșterea copiilor, inclusiv violența în școli, maltratarea copiilor, neglijarea lor de anumiți părinți care lucrează în străinătate, exploatarea prin muncă în familiile foarte sărace și chiar traficul de copii în vederea exploatării lor sexuale și a comercializării de organe prelevate de la aceștia” declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.

În „Studiul privind nivelul de cunoaștere al legislației în domeniul protecției copilului în rândul populației și al specialiștilor”, realizat de Salvați Copiii România , se arată că:  30 % din părinți nu cunosc existența prevederilor legale ce interzic pedeapsa fizică și tratamentele umilitoare aplicate minorilor și aproape 20% din specialiști nu cunosc sau cunosc într-o foarte mică măsură aceste prevederi;  responsabilitatea populației față de cazurile cunoscute de copii supuși unor rele tratamente, măsurată prin gradul de implicare al populației în sesizarea autorităților competente, nu este la nivelul așteptat: doar 13% din populația investigată care avea cunoștință de cazuri de copii supuși unor rele tratamente au sesizat o instituție abilitată în rezolvarea unor astfel de cazuri;  majoritatea populației (54%) reduce semnificația sintagmei “tratamente umilitoare asupra copilului” la formele abuzului fizic (bătaia, pedepsele crunte, maltratarea fizică,etc.). Abuzul psihologic, agresiunea verbală, exploatarea prin muncă au fost vizate doar de circa 35% din persoanele investigate.

Mai mult, neglijarea educațională sau abuzul sexual au fost încadrate în categoria tratamentelor umilitoare doar de 3% din populație. Două treimi din populație încă mai consideră că „bătaia e ruptă din rai”. Cazurile de violență în școli ne plasează pe locul doi în lume la acest capitol, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății dat publicității în 2008 . Ghidurile „Cu părinții la școală”, lansate de specialiștii Salvați Copiii România în 2008 s-au bucurat de o înaltă apreciere din partea Alianței Internaționale Salvați Copiii. La inițiativa Alianței, pe baza acestora și a experienței acumulate de specialiștii români, până la finalul acestui an se va realiza un Ghid de Bune Practici în privința educației pozitive a adulților, care va fi folosit și în alte țări care fac parte din Alianță, printre care Albania, Croația, Macedonia. Åži la nivel mondial se acordă o importanță din ce în ce mai mare problemei violenței asupra copiilor.

Pe data de 05 mai 2009 Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a numit-o pe Marta Santos Pais, din Portugalia, Reprezentant Special pe violența împotriva copiilor. Marta Santos Pais are o experiență de 25 de ani în probleme legate de drepturile omului și proiecte interguvernamentale iar între 1991 și 1997 a deținut funcția de Raportor al Comitetului Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

ARTICOLE SIMILARE

Liviu Varciu catre Andreea Tonciu: “BAI, NESIMTITO, BAAAI”!

CULINAR TABU: Vită Wellington

realitatea

Lady GaGa, dependentă de cocaină

realitatea

Cel mai recent film al lui Cameron Diaz, printre cele mai proaste din istoria cinematografică

realitatea

Gerard Depardieu a făcut pipi pe mocheta unui avion, întârziind decolarea acestuia cu 2 ore

realitatea

În pantofii ei

realitatea

Scrie un comentariu