Home > Agenda > stiri > 10 cărți gay devenite mainstream

10 cărți gay devenite mainstream

Literatura gay a trăit mult timp complexul de samizdat și paria în literatura mainstream. Puținele manifestări dinainte de secolul XX au fost tentative timide ale artiștilor gay de a nara stiluri de viață și povești reale, chiar dacă uneori au îmbrăcat un conținut metaforic (cum este cazul ‘Portretului lui Dorian Gray’ al lui Oscar Wilde), fie au fost povești cu rol moralizator în care eroii gay erau demonizați sau ilustrau, în viziunea scriitorilor, decadența unei societăți care începea să simtă social peste considerente de clasă, rasă sau orientare sexuală.

 

Trecerea literaturii gay în literatura mainstream ilustrează diversele etape ale acceptării vieții gay în societatea mainstream. De la o viață ascunsă, ilegală sau promiscuă la una în care individului îi este lăsat suficient spațiu vital pentru a se accepta și pentru a-și trăi viața în mod liber, etape care s-au succedat cu rapiditate în secolul XX, literatura a făcut aceiași pași ca și societatea. Mai jos găsiți o listă a titlurilor care au adus viața gay în atenția criticilor și publicului larg.

 

The City and the Pillar (Gore Vidal, 1948) a suscitat suficient buzz la apariția sa, iar notorietatea lui Vidal a cunoscut un salt spectaculos. Astăzi este considerată una din primele cărți cu conținut gay vizibil și nemetaforic din literatura americană.

 

Giovanni’s Room (James Baldwin, 1948) este o poveste romantică și tulburătoare, care se dorește o apologie pentru sentimentele care îi leagă pe oameni, înainte chiar de a vorbi despre orientare sexuală.

 

City of Night (John Rechy, 1963) și Last Exit to Brooklyn (Hubert Selby Jr., 1964) se joacă cu noțiunea de aglomerație urbană în care totul este posibil și fiecare individ își poate găsi liniștea și libertatea, departe de oprobriul societății.

 

A Single Man (Christopher Isherwood, 1964) este o pledoarie emoționantă și sinceră pentru rolul individului în cuplu, în societate, neîngrădit de prejudecăți și pentru momentele de comuniune care întrerup singurătatea generică a individului.

 

Maurice (E.M. Forster, 1971) este ridicată în slăvi și demonizată totodată de crtici și activiști gay. Cartea a fost publicată, la cererea lui Forster, numai după moartea acestuia și ilustrează prejudecăți de clasă, religioase în înfruntarea cu dorința personajului principal de a trăi așa cum simte.

 

Kiss of the Spider Woman (Manuel Puig, 1976) este o fantezie dramatică despre deținuții gay și despre cei a căror viziune devine un joc de umbre și pânze de păianjen țesute printre gratii.

 

Lost Language of Cranes (David Leavitt, 1986) și The Swimming Pool Library (Alan Hollinghurst, 1988) vorbesc cu naturalețe despre relații gay contemporane și din trecut, despre angajarea individului și despre alegerile conservatoare care le decid destinul.

 

Mysterious Skin (Scott Heim, 1995) este un roman care combină realismul cu fantezia și care încearcă să ilustreze concepția individului care se crede deasupra regulilor societății și se vede astfel forțat să adopte un stil de viață la limită, cu primejdii și plăceri nebănuite.

 

 

 

 

 

 

 


Comenteaza acest articol

10 cărți gay devenite mainstream

by realitatea   2 min
0