Tabu
Image default
lifestyle

Cele mai devastatoare 10 CUTREMURE care au lovit Bucurestiul

Astăzi se împlinesc 210 ani de la cel mai puternic cutremur  care a zguduit teritoriul actual al României. Seismologii susţin că acea mişcare  tectonică, în timpul căreia s-a dărâmat celebrul Turn al Colţei din Capitală, ar  fi avut magnitudinea de 7,9 grade Richter. Interesant este faptul, reamintit de Libertatea.ro, că aproape  jumătate din cele mai puternice seisme din ţara noastră, de peste 7 grade, cu  epicentrul în Vrancea, s-au produs în octombrie şi noiembrie!

Despre cutremurul din 1977 se vorbeşte ca fiind cel mai distructiv. Nu a fost  însă şi cel mai puternic seism petrecut în România. Un altul, care a zguduit ţara noastră în urmă cu exact 210 ani, pe 14 octombrie 1802, a avut o  intensitate mai mare pe scara Richter. N-a făcut la fel de multe victime precum  cel din ’77 pentru că atunci nu existau clădiri înalte.

Iata lista celor mai mari 10 seisme care au avut loc  pe teritoriul României din secolul al XIX-lea încoace:

  1. 8 august 1681 – un cutremur cu magnitudinea între 7 şi 8 grade Richter are loc în timpul domniei lui Şerban Cantacuzino.
  2. 31 mai 1738 – în timpul domniei lui Constantin  Mavrocordat, o însemnare grecească spune că a avut loc un “cutremur foarte  cumplit”, iar pe un ceaslov, o altă însemnare menţionează că pămîntul s-a  cutremurat şi chiar “s-au despicat şi au eşit apă cu miros de iarbă de puşcă şi  de pucioasă”…
  3. 26 octombrie 1802 – un seism cu magnitudinea de 7,9  grade a dărâmat multe imobile, printre care şi Turnul Colţei, şi a provocat un  incendiu în Bucureşti. Dionisie Ecleziarhul, călugăr caligraf şi cronicar,  autorul unui “Hronograf” care prezintă istoria Ţării Româneşti între 1764 – 1815, scria despre cutremurul din 1802: “s-au cutremurat pământul foarte tare,  de au căzut toate turlele bisericilor din Bucureşti şi clopotniţa cea vestită (n.r. – Turnul Colţei), care era podoaba oraşului, cu ceasornic au căzut şi s-au  sfărâmat, şi era atunci mare frică”. Etajele superioare ale turnului au fost  refăcute din lemn şi clădirea a slujit o vreme drept foişor de foc. A fost  dărâmată în 1888 de primarul Pache Protopopescu.
  4. 14 noiembrie 1829 – s-a produs un cutremur cu  magnitudinea de 7,3 grade. A avut o durată de un minut şi despre el dascălul de  la Batiştea scria: “cu puţin lucru nu s-a potrivit cu cutremurul din leatul 1802  octombrie”.
  5. 23 ianuarie 1838 – a avut loc un cutremur cu  magnitudine de 7,5 grade. Raportul întocmit de prefectul poliţiei arată că au  fost 8 morţi, 14 răniţi şi 36 de case dărâmate.
  6. 31 august 1894 – seism cu magnitudinea de 7,1 grade – s-au prăbuşit malurile Prutului şi au fost distruse mai multe case vechi din  Bucureşti.
  7. 6 octombrie 1908 – un cutremur cu magnitudinea de 7,1  grade, care a durat aproximativ 3 minute, a avariat casele vechi din Bucureşti,  dar şi din estul Munteniei şi sudul Moldovei.
  8. 10 noiembrie 1940 – cutremur cu magnitudinea de 7,7  grade. A omorât 1.000 de persoane şi a rănit 4.000, majoritatea în Moldova. În  Bucureşti au murit circa 300 de persoane, majoritatea la prăbuşirea blocului  Carlton.
  9. 4 martie 1977 – seismul de 7,4 grade a durat circa 55  de secunde şi a făcut 1.578 de victime, dintre care 1.424 numai în Bucureşti.
  10. 30 august 1986 – unda de şoc a unui cutremur cu  magnitudinea de 7 grade produs în Vrancea a făcut mai multe pagube în Basarabia.  La Chişinău s-au prăbuşit 4 blocuri şi au murit 100 de persoane. În România, din  fericire, s-a resimţit la o intensitate mai mică şi nu s-au înregistrat victime  ori pagube materiale.
‭ioana ginghina si ruxandra

Mai mult: Azi se împlinesc 210 ani de la cel mai puternic cutremur din românia – Reportaj | Libertatea.ro

ARTICOLE SIMILARE

Primele imagini cu gemenii lui Mariah Carey

realitatea

Masterchef Gourmet, “bucatarul” bun la toate!

Karl Lagerfeld: “Nimeni nu vrea să vadă femei cu forme”

realitatea

Naomi Campbell se mărită

realitatea

CULINAR TABU: Supă rece de dovlecei

realitatea

Cristina de la Impact, in costum de baie, gravida in 7 luni cu GEMENI!

Scrie un comentariu