Home > Lifestyle > 10 lucruri obișnuite interzise femeilor în urmă cu 100 de ani

10 lucruri obișnuite interzise femeilor în urmă cu 100 de ani

100 de ani

De-a lungul istoriei, femeile au fost nevoite să lupte mereu pentru drepturile fundamentale. În urmă cu mai bine de 100 de ani, femeilor nu li s-a permis să intre în diverse locuri, li s-a interzis să facă anumite lucruri pe cont propriu și au suferit multe discriminări sexuale. Mișcările feministe trebuiau create pentru ca femeile să lupte și să ajungă acolo unde sunt în zilele noastre.

Cândva unele lucruri care astăzi sunt pentru noi obișnuite au fost ilegale. Ele erau interzise, deși nu reprezentau un pericol. Iată cu ce restricții s-au confruntat femeile în urmă cu un secol!

  1. Nu aveau voie să facă singure cumpărături. Femeile aveau voie să iasă din casă doar însoțite de un bărbat, mai ales când mergeau la cumpărături. Bărbații erau prezenți pentru a le proteja dar și pentru că femeilor le era interzis accesul în diferite locuri.
  2. Nu aveau voie să poarte pantaloni. În trecut, femeile purtau doar fuste. Nu numai că era inacceptabil din punct de vedere social ca femeile să poarte pantaloni dar, în unele țări, era chiar ilegal. Pantalonii au fost văzuți ca un semn al masculinității și al rebeliunii.
  3. Nu aveau voie să voteze. Bărbații credeau că femeile nu au fost făcute ca să participe la politică și, din această cauză, nu ar trebui să voteze. Se credea că femeile nu erau pregătite din punct de vedere mental să voteze.
  4. Nu aveau voie să deschidă un cont bancar și să dețină un card.  Înainte, femeile nu își puteau deschide un cont în nume propriu. Femeile nu au putut să solicite împrumuturi sau să aibă un card de credit. Dacă nu erau căsătorite, aveau nevoie de tatăl lor pentru a semna acte în numele lor.
  5. Nu aveau voie să se înroleze în armată. Femeile erau folosite doar atunci când țara avea nevoie de ele, de exemplu, în timpul războaielor.
  6. Nu aveau voie să fie jurați. Femeile nu aveau voie să se prezinte în fața instanței decât în ​​calitate de inculpați sau martori.
  7. Nu aveau voie să aibă acces la contracepție. Controlul nașterii a devenit legal doar în unele locuri din lume la mijlocul secolului XX. Dar a început să fie legal doar pentru femeile căsătorite – femeile singure au trebuit să mai aștepte câțiva ani.
  8. Nu aveau voie să aibă un pașaport dacă nu erau căsătorite. După ce se căsătoreau, femeile puteau obține un pașaport comun cu soțul lor. Nu era acceptabil ca femeile căsătorite să călătorească în afara țării fără soții lor.
  9. Nu aveau voie să lucreze dacă erau însărcinate. Femeile s-au confruntat cu o mulțime de discriminări sexuale în trecut. Un exemplu este faptul că li s-ar putea refuza un loc de muncă sau chiar concediate dacă era însărcinate. În Statele Unite, abia în 1978 a fost adoptată o lege care să pună capăt acestei practici.
  10. Nu aveau voie să fie avocați. Femeilor li s-a permis să urmeze Dreptul, dar li s-ar fi refuzat dreptul de a-și exercita meseria de avocat și de a pleda cazul unui client.
Articole asemanatoare
coronavirus
De ce femeile au un risc mai mare de a se infecta cu coronavirus
femeile
Femeile nu au vorbit prea mult în filmele anului 2019 – studiu
femeile
Greu de crezut: femeile nu sunt la fel de amuzante ca bărbaţii?
infarct
Femeile care suferă un infarct mor inutil din cauza discriminării de gen în accesul la asistenţă medicală

1 Response

Comenteaza acest articol

10 lucruri obișnuite interzise femeilor în urmă cu 100 de ani

by Andreea Damian   2 min
1