Tabu
LIFESTYLE

10 lucruri pe care nu le stiai despre tine

Corpul uman este mult mai complex decat il stiai si sunt, in continuare, multe aspecte ale evolutiei noastre necunoscute.

Iata cateva aspecte pe care, cel mai probabil, nu le cunosti despre tine:

Stomacul tau secreta un acid coroziv. De cateori ai trecut prin detectoarele de la aeroport si politia nu te-a oprit decat pentru a te descalta? Habar nu are ca celulele stomacului tau secreta acid clorhidric, un compus coroziv care este folosit pentru tratarea metalelor in industrie. Ataca metalul, dar mucoasa stomacala este intacta.

Pozitia corpului influenteaza memoria. Nu-ti mai amintesti ziua in care te-a cerut de sotie? Incearca sa te asezi intr-un genunchi. Amintirile sunt adanc intiparite in simturile noastre. O aroma sau un sunet poate evoca un episod din copilarie, demult uitat. Conexiunile pot fi evidente, clopotelul unei biciclete iti aminteste de cursele cu prietenii de la bloc, sau pot fi de neinteles. Un studiu recent ajuta la descifrarea acestor coduri si spune ca episoade din trecut revin in memorie mai bine si mai repede daca pozitia corpului este apropiata de cea din momentul intamplarii.10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-tine1

Oasele se rup pentru a restabili echilibrul mineral. Pare ciudat, nu? Oasele ajuta la echilibrarea nivelului de calciu din organism si trebuie sa sustina organele si muschii. Tesutul osos contine fosfor si calciu, iar daca sunt in deficit, anumiti hormoni vor cauza ruperea oaselor, crescand astfel nivelul calciului in corp pana cand concentratia extracelulara potrivita este atinsa. Altfel nu se poate. Este cam dureros?

20% din ce manaci zilnic este hrana pentru creier. Desi reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului, creierul consuma 20% din oxigenul si caloriile acestuia. Trei artere cerebrale majore pompeaza in mod constant oxigen. Blocajul sau ruperea uneia dintre ele priveaza creierul de hrana sa si astfel se produc atacurile cerebrale. Asa ca este bine sa asiguri necesarul zilnic de calorii pentru o buna functionare a organismului.

10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-tine2

Sute de ovule raman nefolosite de-a lungul vietii. Atunci cand femeile ajung la varsta de 40-50 de ani, ciclul menstrual lunar, care controleaza nivelul hormonal si pregateste ovarele pentru inseminare, inceteaza. Ovarele produc din ce in ce mai putin estrogen, ceea ce conduce la schimbari fizice si emotionale in organism. La varsta adolescentei exista cam 34.000 ovule subdezvoltate, desi doar in jur de 350 devin mature pe timpul vietii, adica unul pe luna. Ovulele nefolosite se deterioreaza. Cu nicio perspectiva de sarcina la orizont, creierul poate opri eliberarea de ovule.

Pubertatea modeleaza creierul. Se stie ca schimbarile hormonale de la varsta adolescentei sunt necesare pentru a incuraja cresterea si a pregati organismul pentru reproducere. Dar de ce este aceasta perioada atat de emotionala? Hormoni ca testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor, iar schimbarile la nivelul structurii creierului au multe consecinte in ceea ce priveste comportamentul.

Firele de par din nas te ajuta sa respiri mai usor. Exista in organismul fiecaruia dintre noi, niste celule numite cili care ajuta o multime de functii ale organismului, de la digestie la auz, sa fie indeplinite perfect. De exemplu, vremea rece incetineste procesul de drenare a mucusului nazal, iar cilii din nas, adica firele de par, ajuta la drenarea acestuia din cavitatea nazala catre gat. Stiu ca pare o activitate nu tocmai interesanta, dar ce ne-am face daca am avea tot timpul nasul infundat?

Creierul creste in detrimentul gurii. Nici evolutia nu este perfecta. Daca ar fi fost, ar fi trebuit sa avem aripi in loc de masele de minte. Aceste atavisme raman pe capul nostru din simplul motiv ca nu fac niciun rau. Dar maselele de minte nu au fost intotdeauna doar o pacoste pentru dentisti. Cu mult timp in urma, erau al treilea rand de molari care aveau rolul de a zdrobi mancarea.

Razi si lumea va rade cu tine. Cineva care casca induce aceasta stare si celor din jur, iar studii recente au demonstrat ca rasul este o replica sociala a mimetismului. Auzul unui hohot de ras stimuleaza regiunea creierului asociata cu mimica faciala. Mimetismul joaca un rol important in interactiunea sociala. Reactii ca stranutul, rasul, plansul si cascatul pot fi interpretate ca moduri de a crea relatii sociale puternice intr-un grup de indivizi.

10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-tine3

Pielea noastra are 4 culori. Daca s-ar elimina pigmentul, toate tipurile de piele, ar avea culoarea alb galbui. Vasele de sange de la suprafata imprima o nuanta rosie, pielea galbena este datorata unui pigment de aceeasi culoare. In final, melanina tip sepia care apare ca raspuns la razele ultraviolete, este perceputa ca fiind culoarea neagra. Toate aceste 4 nuante amestecate in diferite proportii creeaza culorile de piele ale oamenilor de pe Terra.

ARTICOLE SIMILARE

Husa pentru telefon din piele artificială reacţionează la ciupit și mângâiat

Andreea Damian

RAPORT: Majoritatea râurilor și lacurilor din Europa nu întrunesc condițiile de calitate

realitatea

Cat cantareste Adriana Bahmuteanu la 1,68 m

Meghan Markle, implicată în primul ei proiect solo în calitate de ducesă

Andreea Damian

Andreea Marin, apariție șocantă la Media Music Awards 2013: Uite cum a venit îmbrăcată

A MURIT una din vedetele postului History Channel

Scrie un comentariu