Home > Lifestyle > 10 replici pe care nu e bine sa le folosesti pentru o persoana care sufera de depresie

10 replici pe care nu e bine sa le folosesti pentru o persoana care sufera de depresie

Depresia este un subiect delicat pe care ar trebui sa incercam sa il tratam cu foarte mare grija pentru ca un simplu cuvant spus gresit poate sa ne incurce in loc sa ajute. O persoana aflata in depresie se poate dovedi a fi foarte dificila privind modul in care trebuie sa o abordam, deoarece in astfel de momente nu este doar sensibila, ci si foarte vulnerabila la tot ce aude sau vede in jurul ei.

Nu incepe prin a-i spune ca se putea si mai rau, deoarece pentru acea persoana in momentul respectiv nu exista ceva mai grav decat situatia prin care trece, iar gandirea nu-i mai este limpede. Poti,in schimb,sa incerci sa afli cum o poti ajuta si sa ii propui o solutie.

Nu ii spune ca maine e noua zi si va fi mai bine, deoarece este constienta ca nu exista un truc magic care sa stearga totul cu buretele peste noapte. O persoana in depresie are nevoie de timp si mai ales de cineva alaturi ca sa o sprijine zi de zi sa poata trece peste.

Daca intri si tu in starea ei aproband faptul ca viata e nedrepta, atunci sigur se va simti mai rau. Dimpotriva, are nevoie sa vada o persoana optimista, care incearca sa o inveseleasca in zilele posomarate si alaturi de care sa simta ca formeaza o echipa.

Sa incerci sa ii spui sa accepte situatia asa cum este ea, este deja lucrul cu care se lupta zi de zi. Acceptarea este punctul in care incepem sa trecem peste depresie, dar nu ajuti doar spunandu-i asta. Poti, in schimb, sa o asiguri ca tu esti persoana pe care se poate baza oricand.

Viata merge inainte, iarasi da gres in cazul unei persone depresive. E logic ca viata isi urmeaza cursul obisnuit, dar in depresie se simte totul ca o povara de care nu se poate scapa. Ce e indicat in acest caz este sa ii aratam care sunt bucuriile vietii si pentru cemerita sa traim.

Spunandu-i ca si tu ai trecut prin acelasi lucru nu o va face sa se simta mai bine. Incearca sa te gandesti ca fiecare suntem diferiti si trecem prin diverse situatii in mod diferit. Unii sunt puternici, altii nu, de aceea incearca sa ii spui ca nu iti poti imagina prin ceea ce trece, dar ca o intelegi.

Reprosandu-i faptul ca este egoista si nu se gandeste decat la sine, poate fi o greseala fatala. Arata-i ca iti este dor de persoana minunata care era inainte.

Nu o incuraja sa iasa, sa se distreze si sa isi bea mintile, eventual. Daca te consideri o persoana de nadejde, petreceti mai mult timp impreuna, beti un ceai si ofera-i o conversatie ca de la suflet la suflet.

De ce esti asa trista? Clar ai dat-o in bara daca ii pui o astfel de intrebare. Mai intai demonstreaza-i ca iei in serios situatia prin care trece si ca ii esti acolo cand va dori sa vorbeasca deschis.

Nu o judeca explicandu-i cat de slab si neajutorat te face sa pari o stare depresie. Este deja in situatia asta, trebuie sa o ajuti sa fie puternica nu doar sa ii spui ce trebuie sa faca.

Prin urmare, retine aceste lucruri si incearca sa fii un sprijin pentru o persoana aflata in depresie. Lipsa de ratiune le face sa devina extrem de vulnerabile fata de cei din jur si chiar daca aveti intentii bune prin ceea ce le spuneti, s-ar putea sa le faceti mai mult rau.

Articole asemanatoare
Cum să-ți îmbunătățești sănătatea mentală prin fitness
Studiu: în zonele cu venituri mici, bărbații au o sănătate mentală mai precară decât femeile
depresie
Fumatul poate creşte riscul de depresie şi schizofrenie
Sophie Turner spune că s-a luptat cu o depresie severă în timpul filmărilor pentru Game of Thrones

Comenteaza acest articol

10 replici pe care nu e bine sa le folosesti pentru o persoana care sufera de depresie

by realitatea   2 min
0