Tabu
CULTURESlider

Putin a mizat mai mult pe alegătoare în 2018 deşi încurajează misoginismul

Sunt agenţi imobiliari, studente, secretare, politicieni, pensionare, vin din toate clasele sociale dar au un lucru-n comun – au avut o importanţă foarte mare în alegerile din 18 martie din Rusia – femeile reprezintă 60% dintre alegători.

De ce şi cum le-a curtat Putin pe femeile din Rusia înainte de alegeri

Kremlinul s-a bazat de la bun început pe electoratul feminin. Toate sondajele îl arătau pe Vladimir Putin drept câştigător însă pentru el şi echipa lui asta nu era de ajuns, îşi doreau o victorie răsunătoare de peste 70%. Şi aici a apărut problema – potrivit estimărilor unui sondaj de opinie recent, realizat înainte de alegeri, doar 52% sau 54% dintre alegătorii eligibili aveau să se prezinte la vot ceea ce ar fi fost foarte puţin. Practic ar fi fost jenant.

Prezenţa la vot în Rusia a scăzut dramatic în ultimii ani. Cel mai mult a scăzut în Moscova (cu ocazia alegerilor parlamentare din 2016) la aproximativ 35%. Iar înainte de alegerile pentru preşedinţie, Alexei Navalny, cel care ar fi fost principalul contracandidat al lui Putin dar căruia i-a fost interzisă participarea la alegeri, a cerut boicotarea alegerilor din Rusia. Aşa că, în contrapartidă, Kremlinul a mers pe mâna alegătoarelor – cea mai mare şi cea mai importantă categorie de alegători.

Mulţi observatori au descris campania lui Putin ca fiind neobişnuit de plată, singurul lucru prin care a ieşit în evidenţă mai spectaculos a fost prezentarea noilor arme nucleare care a avut loc la începutul lunii martie. Însă, în noiembrie anul trecut, Putin a anunţat că va introduce o alocaţie lunară pentru familiile tinere cu copii iar din ianuarie 2018 măsura a fost aplicată imediat. Punct în plus şi startul campaniei pentru câştigarea femeilor de partea lui.

Apoi, comisia care se ocupa de campania electorală a lui Vladimir Putin a produs un spot electoral pentru TV dedicat femeilor. Într-un video de jumătate de minut, femeile sunt descrise drept sensibile dar puternice şi le sunt lăudate abilităţile de conducere şi unificare. Mesajul din finalul spotului este cât se poate de clar – veniţi să votaţi şi aduceţi cu voi întreaga familie.

Şi în alte spoturi, unele anonime şi care s-au distribuit mai ales în reţelele sociale, cele care se adresau tinerilor, femeile au fost prezentate ca lideri responsabili care insistă să-şi aleagă preşedintele. Într-unul dintre aceste filmuleţe, femeia îşi aranjează ceasul să sune pentru a ajunge la prima oră la vot în timp ce bărbatul are un coşmar care implică toate clişeele posibile homofobe, sociale, economice şi abia aşa se hotărăşte să meargă să pună ştampila. Nu oricum ci pe Putin.

 

Calculul este unul simplu, la începutul anului 2017, în urma recensământului s-a dovedit că sunt cu aproximativ 10 milioane mai multe femei în Rusia decât bărbaţi. Iar o treime din totalul populaţiei sunt femei pensionare. Iar femeile mai în vârstă din Rusia sunt considerate foarte disciplinate atunci când vine vorba de vot şi majoritatea îl susţin pe Putin.

Astfel, rezultatul unui sondaj realizat la mijlocul lunii februarie de WZIOM nu a venit ca o supriză – aproximativ 76% din femeile întrebate au declarant că vor vota cu Putin. Şi 62% dintre alegătorii bărbaţi au spus acelaşi lucru. Timp de ani de zile, Putin şi-a cultivat imaginea de bărbat atletic, potent şi foarte sănătos. S-a pozat de foarte multe ori la bustul gol. La 65 de ani, în plină campanie electorală s-a pozat scufundându-se la bustul gol în apă rece ca gheaţa cu prilejul unei sărbători ortodoxe din 19 ianuarie. Într-un fel cu totul ciudat nici divorţul lui de fosta soţie Lyudmila şi nici pedepsele mai blânde pentru violenţa domestică nu i-au scăzut drastic popularitatea în rândul electoratului feminin.

Nu-şi uită nici băieţii

Pe de o parte pozează în acest mascul alfa plin de respect la adresa femeilor, pe de altă parte însă nu are nicio remuşcare să le folosească pentru a ajunge la alegătorii tineri bărbaţi. Înainte de alegeri, revista Maxim din Rusia a publicat o selecţie de poze cu două modele femei care aşteptau tinerii alegători în faţa cabinelor de vot, sumar îmbrăcate. Conducerea revistei nu a vrut să ofere detalii despre finanţatorul misterios care a cerut publicarea acestor fotografii menite să scoată lumea la vot însă mesajele au ajuns prin intermediul revistei peste tot. “Bine ai venit in lumea adulţilor”, „Este puţin înfricoşător la început dar în curând o să mai vrei o dată”, „Eşti sigur că ai deja 18 ani?” sau „Tot ce se întâmplă în cabina de vot – rămâne în cabina de vot”.

 

În alte spoturi electorale, în 2012, Putin fusese prezentat alegătoarelor care mergeau la vot pentru prima dată ca fiind singura alegere înţeleaptă fiind vorba despre, ştiţi şi voi…prima dată. Sloganul era de altfel previzibil – „Putin, prima dată doar din dragoste”.

Şi cele două idei de campanie seamănă destul de bine, sigur, poate din coincidenţă.

De ce îl iubesc femeile atunci când îl iubesc

Politologul rus Dimitri Orechkine, explică pentru Marie Claire ediţia în franceză că fenomenul este mult mai complex decât cele câteva poze la bustul gol sau mesajele pline de respect la adresa mamelor din întreaga ţară cu care a defilat Vladimir Putin: “La noi în ţară, bărbaţii trăiesc frecvent în această fantezie pe care şi-o fabrică singuri în care-şi imaginează că sunt eroi gata de sacrificiu pentru patrie. În realitate ei sunt total iresponsabili şi deconectaţi de la viaţa reală. Şi atunci unele dintre femei le sunt recunoscătoare lui Putin pentru că oferă un model masculin complet diferit – este puternic, îl interesează destinul ţării şi mai ales, nu bea alcool.”

Una dintre cele mai mari fane ale lui Putin, Natalia Poklonskaïa, cu care au vorbit jurnaliştii de la Marie Claire are versiunea ei de model masculin pe care o regăseşte la Vladimir Putin. Asta, dacă e neapărat nevoie de un model masculin. Ea l-a ales pe ţarul Nicolae al II-lea, ultimul din dinastia Romanov, executat împreună cu familia sa de bolşevici în 1918. Iar această paralelă o ajută să meargă şi mai departe cu imaginaţia –  Sfânta Rusie şi legătura sa de alianţă mai veche cu Casa Regală a Angliei. “Preşedintele nostru duce mai departe opera ţarului Nicolae” – spune ea convinsă.  Natalia Poklonskaïa a fost numită, în 2014, în plină criză ruso-ucraineană, la vârsta de doar 34 de ani, procuror general al Republicii Crimeea. A reuşit ca din cauza declaraţiilor şi acţiunilor sale să ajungă pe lista neagră a Uniunii Europene.

Există o fascinaţie clară a unor femei faţă de Putin, asta se vede şi din filmuleţele virale de pe youtube unde el apare înconjurat ba de mirese, ba personaj principal în muzica pop (Vreau un bărbat cum e Putin) ba în clipuri în care este în centrul preocupărilor feminine sau interacţionează cu femei. Însă este complet greşit să se vorbească despre cum le-a cucerit în totalitate.

Cunoscută pentru protestele împotriva lui Putin, trupa Pussy Riot a lansat un clip nou prin care contestă rezultatele alegerilor considerând că întregul proces al alegerilor este o fraudă, un fals şi că ţara este prizoniera unui regim opresiv bazat pe: anihilarea oricărui oponent al lui Vladimir Putin, crime împotriva activiştilor politici, arestări abuzive, tortură şi frică.

ARTICOLE SIMILARE

Ioana Ginghină, anunț cu doar câteva zile înainte de cununie

Andreea Damian

Cele mai norocoase date din 2022 pentru fiecare zodie

Andreea Damian

Spider-Man: Departe de casă – anunță încasări preconizate de cel puțin 1 miliard de dolari

realitatea

3 retete de briose pentru un sfarsit de iarna gustos

realitatea

Michelle Pfeiffer împlinește 65 de ani și împărtășește secretele aspectului ei tineresc

Andreea Damian

Mirela Vaida, DIETA minune pe care o urmează după Sărbători

Andreea Damian

Scrie un comentariu