Tabu
HEALTH

Nucile pot preveni acest tip de cancer des întâlnit la români

Nucile ar putea fi cheia vindecării cancerului de colon. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Yale. Persoanele care consumă oleaginoase, precum migdale, nuci, alune de pădure, nuci caju și nuci pecan, prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de cancer de colon.

Cercetătorii au urmărit 826 de pacienți care sufereau de acest tip de cancer în stadiul 3 de avansare, la o medie de 6,5 ani după operație și chimioterapie, scrie Yale Cancer Center. În cazul bolnavilor care au inclus cel puțin 50 de grame de nuci în dieta lor, săptămânal, s-a observat o scădere a riscului de recidivă cu până la 42%. De asemenea, mortalitatea printre pacienții care au consumat nuci a fost cu 57% mai scăzută. Nucile, alunele de pădure, nucile caju și nucile pecan au fost asociate cu efecte benefice asupra sănătății pacienților cu cancer la colon.

„Numeroase studii cu privire la bolile de inimă și diabet au arătat beneficiile consumului de nuci, așa că am considerat important să determinăm dacă aceleași beneficii se aplică și în cazul pacienților cu cancer colorectal”, a declarat liderul studiului, doctorul Temidayo Fadelu, de la Institutul de Cancer Dana Farber. „Pacienții aflați în stadiu avansat de boală și care sunt tratați folosind chimioterapie întreabă frecvent ce pot face pentru a reduce riscul de recidivă sau de moarte. Studiul nostru contribuie la susținerea ideii potrivit căreia modificarea dietei și activitatea fizică pot avea efecte benefice.”

„Trebuie sublinat faptul că autorii studiului nu recomandă înlocuirea chimioterapiei și a altor tratamente pentru cancerul la colon cu consumul de nuci,” a mai spus doctorul Hayes. „Pacienții cu cancer la colon ar trebui să fie optimiști și să își asigure o dietă sănătoasă, care include nuci. În felul acesta, nu numai că rămân sănătoși, dar reduc riscul reapariției cancerului.

Nucile au un conținut bogat în lecitină și omega 3, dar și de proteine. Pe lângă acestea își fac loc antioxidanții, vitamine și minerale. De asemenea, conțin lipide de natură vegetală iar într-o cantitate excesiv poate produce o creștere a colesterolului.

Potrivit statisticilor, 90% dintre cazurile de cancer la colon apar după vârsta de 50 de ani. La nivel mondial se înregistreaza 500.000 de cazuri noi de cancer de colon, iar în Romania, acest tip de cancer se află pe locul 2 ca incidență.

Cancerul de colon debutează prin apariția unei formațiuni polipoase la nivelul mucoasei intestinului gros (30%-50% din populație prezintă un polip). Cauzele formării acestora nu sunt cunoscute încă în totalitate, principalii factori incriminați fiind dieta bogată în grăsimi, fumatul, consumul de acool, obezitatea, sedentarismul, predispoziția genetică și vârsta. Anual, în Romania sunt 15.000 de cazuri noi, majoritatea putând fi prevenite prin screening și profilaxie.

 

ARTICOLE SIMILARE

Vezi prin ce exercitii fizice se mentine Rihanna

realitatea

Alimente recomandate zilnic femeilor (partea II)

realitatea

Slabeste sanatos – Echilibrul alimentar sau Formula 421

realitatea

Mai multe servicii medicale gratuite din 2023

Andreea Damian

Prima pastilă antimahmureală, pusă în vânzare

Andreea Damian

Poluarea aerului îmbătrânește plămânii mai repede

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu