Tabu
CULTURESlider

Se lansează campania #PayMeToo împotriva diferenţelor de salarii în funcţie de gen

Un grup de parlamentare în frunte cu laburista Stella Creasy lansează luni o campanie online #PayMeToo care va denunţa diferenţele mari dintre salariile angajaţilor în funcţie de gen.

Astfel, începând cu 4 aprilie 2018, toate companiile private cu peste 250 de angajaţi vor fi obligate să facă publice salariile femeilor şi bărbaţilor. Măsura vine după ce s-a aflat că nouă din zece angajatori din sectorul public al Marii Britanii plătesc bărbaţii mai bine în medie cu 14% decât femeile.

Campania online vrea să informeze femeile cu privire la dreptul lor de a contesta diferenţele de salariu de la locul de muncă şi va oferi consiliere privind paşii pe care acestea le-ar putea urma pentru a denunţa diferenţele de salarii în funcţie de gen, va da sfaturi despre cum să te înscrii într-un sindicat şi cum să te aliezi cu femeile din alte companii. Cum e şi firesc, campania are parte de susţinere din partea tuturor parlamentarelor, indifferent de orientare politică, inclusiv a celor de la Partidul Conservator pe lângă Partidul Laburist, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Naţional Scoţian.

Pe lângă campania de pe reţelele sociale, #PayMeToo va avea parte de un site special dedicat şi de sprijinul guvernului care prin vocea parlamentarei de la Partidul Liberal Democrat, Jo Swinson a îndemnat angajaţii să folosească şi site-ul guvernului pentru a scrie despre diferenţa de salarii. Astfel, fiecare companie va putea fi căutată nominal şi felul în care-şi tratează angajatele va fi transparent.

În sectorul financiar din Marea Britanie, unele dintre diferenţele de bonusuri oferite angajaţilor s-au ridicat chiar şi la 60%, în sectorul universitar, în unele cazuri, s-au descoperit cele mai mari discrepanţe între salarii în funcţie de gen iar în sectorul dominat de femei din retail – diferenţele dintre salarii în funcţie de gen au ajuns în unele cazuri chiar şi la 50%. (sursa)

Şi în Germania, în ianuarie, pentru a lupta cu inegalităţile salariale în funcţie de gen, guvernul german a adoptat un proiect de lege prin care să le impună companiilor să ofere informaţii cu privire la diferenţele între salariile angajaţilor. Germania se află pe locul al treilea în topul celor mai mari decalaje între reprezentanţii celor două genuri.

În România salariile fiind extrem de mici pentru toată lumea în mod egal, există şi cel mai mic decalaj din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salarizarea femeilor şi a bărbaţilor. Potrivit Eurostat, bărbaţii români câştigă cu 4,5% mai mult decât femeile, un decalaj chiar mai mic se găseşte în Italia (6,1%) şi Belgia (6,6%). A fost o fericire generală la odată cu apariţia raportului Eurostat care ne clasa pe ultimul loc la decalajele dintre salarii femei vs bărbaţi. Doar că nimeni nu s-a mai obosit să spună şi cât e acel salariu mediu spre deosebire de alte ţări. Pentru că spre exemplu în Belgia salariul mediu este de aproximativ 3300 de euro, în Italia de 1400 de euro iar în România de 510 euro pe lună. Pe scurt, nu avem discriminare de gen, suntem cu toţii la fel de prost plătiţi.

ARTICOLE SIMILARE

Aceste 6 alimente care vă vor reduce durata de viață

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 11 ianuarie

realitatea

Sub ce nume va domni Charles, noul Rege al Marii Britanii

Andreea Damian

Drama Corneliei Catanga: „Nu respiram”

Andreea Damian

Protestul neașteptat al unui model în timpul prezentării Gucci: „Sănătatea mintală nu este modă”

Andreea Damian

Earth Hour 2018. Oamenii sting lumina, dar schimbările climatice se agravează

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu