Tabu
CULTURESlider

Michelle Cuevas: personajele mele seamănă mult cu mine, cu felul în care eram eu în copilărie

Autoare a șase cărți, traduse cu succes în peste 20 de țări, Michelle Cuevas (n. 1982, Massachusetts) este, astăzi, un nume în ascensiune al literaturii pentru copii.

Cuevas este cunoscută la noi datorită celor două volume traduse în română: Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier (Editura Arthur, 2016, traducere de Laura Sandu) și Destupătorul de sticle din ocean (Editura Vlad și Cartea cu Genius, 2017, traducere de Radu Paraschivescu), două dintre cele mai apreciate titluri ale sale.

TABU: Există un personaj anume pe care l-ai construit după personalitatea unor oameni pe care-i cunoşti?

Michelle Cuevas: Cred că toate personajele mele sunt o  combinaţie între personalităţile oamenilor pe care i-am întâlnit şi cunoscut la un moment dat. Multe dintre personajele mele seamănă mult şi cu mine, mai ales cu felul în care eram eu când eram mică. Am fost singura fată din familie, am locuit la ţară, aşa că, de foarte multe ori am fost singură. Am tendinţa să scriu despre personaje care sunt singuratice şi caută o conexiune, o legătură cu altcineva. Încerc să scriu despre asta cu umor pentru că ador să râd.

TABU: Care era cartea ta pentru copii preferată când erai mică?

Michelle Cuevas: Cartea mea preferată era (şi încă mai e) Charlotte’s Web (n.r. în traducere Miracolul prieteniei, scrisă în 1952 de E.B. White, ecranizată în 1973). O recitesc anual. Este pur şi simplu superbă.

TABU: Ce citeşti acum?

Michelle Cuevas: De obicei citesc mai multe cărţi deodată, unele pentru cercetare şi altele pentru plăcerea mea personală. Aveam obiceiul să citesc câte patru cărţi în acelaşi timp, în paralel: una de ficţiune, una de non-ficţiune, una de poezie şi o carte pentru copii. Acum le combin puţin mai mult. În acest moment citesc spre exemplu o mulţime de cărţi pentru a documenta o nouă serie de cărţi la care lucrez. Chiar azi dimineaţă am început să citesc Braving the Wilderness de Brene Brown.

TABU: Ce preferi să scrii, cărţi sau scenarii pentru animaţii (spre exemplu Follow your heart prezent în selecția finală a Premiilor Oscar 2018, la secțiunea scurt metraj de animație)

Michelle Cuevas: E amuzant într-un fel că Follow your heart ar fi trebuit să devină carte însă nu reuşeam să-mi dau seama cum să fac ideea să funcţioneze în această formă. De câte ori mă gândeam la ea îmi imaginam un filmuleţ aşa că am scris povestea sub forma unui scenariu. Cred că totuşi prefer cărţile dar asta s-ar putea să fie din cauză că sunt mai familiară cu conceptul, scriind mult mai des aşa.

TABU: Ştiu că desenezi şi pictezi, ai desenat singură ilustraţiile pentru cărţile tale?

Michelle Cuevas: Am făcut ilustraţiile pentru două dintre cărţile mele, Confessions of an Imaginary Friend – Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier (Editura Arthur, 2016) şi The Care and Feeding of a Pet Black Hole.

dav

TABU: Ce părere ai despre filmul realizat după povestea lui Peter Iepuraşul, scrisă de Beatrix Potter, cu care biograful autoarei spunea că ea nu ar fi fost de acord.

Michelle Cuevas: Ca artişti nu putem controla mereu felul în care alţi artişti se folosesc de munca noastră în alte medii. Două dintre cărţile mele sunt transformate în film chiar în acest moment, cred că cel mai bun lucru pe care-l poţi face în astfel de situaţii este să găseşti regizori şi producători în care să ai  încredere şi pe care să-i respecţi ca artişti. Am avut norocul să am parte de aşa ceva pentru cele două cărţi care vor deveni film şi chiar cred că oamenii cu care lucrez sunt minunaţi. O ador pe Beatrix Potter. Era foarte zen, foarte calmă şi caldă şi şi-a petrecut viaţa luptând pentru conservarea naturii. Cred că s-ar fi bucurat dacă cei care au făcut filmul Peter Iepuraşul ar fi donat o parte din banii de încasări pentru cauza asta!

TABU: Ce sfaturi ai da unui copil care ar dori să ajungă artist şi scriitor ca tine?

Michelle Cuevas: I-aş spune să citească dar asta e oarecum un răspuns evident. I-aş mai spune să ţină un jurnal, să noteze în el toate detaliile pe care le observă despre lume, lucruri micuţe, frânturi de dialog. I-aş spune de asemenea să-şi dezvolte propria voce, să nu încerce să copieze alţi autori – eşti unic, scriitura ta ar trebui să fie de asemenea unică.

 

TABU: Există ceva ce îţi place sau displace enorm la statutul de scriitor?

Michelle Cuevas: Presupun că recenziile proaste nu prea sunt pe placul meu! E greu, uneori scrii despre ceva personal şi apoi un critic spune că i-a displăcut enorm, ai nevoie de foarte multă forţă ca să-şi aminteşti că nu are nimeni nimic personal cu tine. Plus că eu cred că arta e subiectivă, spre exemplu n-aş putea să scriu niciodată o recenzie de rău despre o carte. Aş spune doar, uite, poate nu este o carte care să mi se potrivească mie, dar nu sunt sigură că nu e perfectă pentru un alt cititor.

 

Memoriile lui Jacques Papier urmează să fie ecranizat de Fox Animation, iar Destupătorul de sticle din ocean, bestseller absolut în Statele Unite, a fost desemnată cea mai bună carte a anului de publicațiile „Time”, „People”, „The Boston Globe”. Michelle Cuevas a vizitat România timp de două zile, pe 30 și pe 31 martie şi a participat la o serie de evenimente atât în capitală, cât și în afara Bucureștiului. Programul a inclus întâlniri cu cititorii, ateliere de lectură și ilustrație pentru copii, dar și un eveniment dedicat profesioniștilor – o masă rotundă la care au fost prezenţi scriitori importanţi ai literaturii pentru copii și tineret de la noi.

ARTICOLE SIMILARE

Ivanka şi Melania Trump, într-un top al celor mai sexy 100 de femei din lume

Andreea Damian

Alimentul la care Nea Mărin a renunţat de 20 de ani şi pare că a întinerit

Andreea Damian

Emily in Paris | A apărut trailerul oficial pentru sezonul 2

Andreea Damian

Un concert nud

Dezvăluiri incendiare! Nunta secretă a lui Meghan și Harry nu a avut loc niciodată

Andreea Damian

Fiica cea mare a Ancăi Serea, copia fidelă a mamei sale. Ce frumoasă e Sarah!

Andreea Damian

Scrie un comentariu