Tabu
Image default
CULTURE Slider

Clipul TIFF cu Oana Pellea și Maia Morgenstern șochează habotnicii

Mare controversă legată de noul clip de promovare TIFF în care apar Maia Morgenstern și Oana Pellea într-o scenă inspirată de filmul Persona al lui Ingmar Bergman.

Campania de imagine a celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania reproduce posterul și una dintre scenele iconice din capodopera lui Ingmar Bergman, Persona, cu celebrele actrițe Maia Morgenstern și Oana Pellea.

Clipul campaniei de imagine a celei de-a 17-a ediții a TIFF a stârnit reacții multe, atât pozitive (venite din partea cunoscătorilor referințelor cinematografice prezentate în videoclip) cât mai ales negative, din partea celor care nu știu nici cine e regizorul căruia i se dedică acest clip și nici filmele pe care acesta le-a regizat.  Criticile celor din urmă ar fi amuzante dacă, de fapt, nu ne-ar arăta obtuzitatea cu care este întâmpinată mai nou orice încercare de a ieși din zona mainstream, populară și comercială, de o mie de ori mai agresivă. În clip apar în premieră împreună cele două actrițe Oana Pellea și Maia Morgenstern care nu mai au nevoie de prezentare.

Unul dintre comentatori a scris: “Tatăl a cel puțin uneia dintre ele s-ar răsuci în mormânt. Oare arta, spoturile publicitare, mai nou desenele animate nu mai prind decât dacă au tenta homosexuală?”

Iar Oana Pellea i-a răspuns firesc: “Nu. Tata îl admira pe Bergman…if you know what i mean…Nu e cazul să vă dați cu părerea ce face tata pe lumea cealaltă!”

O altă comentatoare îi reproșează actriței Maia că ar fi jucat rolul Mariei și deci acest clip este o blasfemie: “Blasfemie ! Maia…. ai jucat în rolul Mamei lui Isus….știu, a fost doar un rol și totuși…”

Potrivit paginii evenimentului, filmulețul de prezentare este nu doar un omagiu adus legendarului cineast suedez, căruia TIFF îi dedică în acest an o retrospectivă la 100 de ani de la naștere, și capodoperei sale incontestabile, supranumită ,,Muntele Everest al analizei cinematografice’’, ci și o campanie vizuală în linia celor cu care festivalul de la Cluj și-a obișnuit deja publicul.

Înfruntarea pe muchie de cuțit dintre o actriță refugiată în muțenie (Liv Ullmann) și infirmiera sa (Bibi Andersson) face obiectul filmului în alb-negru regizat de Bergman în 1966. În 2018, Maia Morgenstern și Oana Pellea recreează una dintre scenele-cheie din Persona, emblematică pentru relația de interdependență dintre cele două personaje și vampirizarea psihologică despre care vorbește filmul. Este o interpretare reverențioasă, agrementată cu un discret twist transilvănean, în care transferul de personalitate ia forma unei veritabile relații vampirice. (mai multe aici)

‘Am acceptat propunerea TIFF-ului din trei motive: e un festival pe care l-am admirat și sprijinit încă de la prima ediție, îl ador pe Ingmar Bergman și o ador pe Maia.  M-a încântat rezultatul final și m-a convins încă o dată că am avut dreptate să accept această provocare”, spune Oana Pellea. „E paradoxal”, adaugă Maia Morgenstern. „Pentru mine s-a închis un cerc. Coincidența face că m-am întâlnit mai întâi cu scenariul de la Persona când, în facultate, mi-am dat o restanță la actorie cu o scenă din acest mare film – pe care abia ulterior l-am văzut.  Să recreez acum cu Oana această secvență-citat, apropiindu-ne cu tot umorul, gingășia, reverența și curajul de Persona, a fost o incursiune esențială  în dragostea pentru cinema și pentru această meserie. Cu atât mai importantă cu cât ea a fost prilejuită de TIFF, un festival ca o mare sărbătoare care înseamnă întâlnirea – la mine acasă – cu autorii de film. Cu marii maeștri, dar și cu cei aflați la început de drum. ”

Pe 25 mai 2018 începe ediţia cu numărul 17 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Cluj care va dura 10 zile. Invitata de onoare a ediției este una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinematografirie franceze, actrița și regizoarea Fanny Ardant.

 

ARTICOLE SIMILARE

Arnold Schwarzenegger a fost agresat în Africa de Sud

Andreea Damian

Meghan Markle va lansa o colecție de haine pentru birou

Andreea Damian

Prima femeie cu sindrom Down care a câștigat un concurs internațional de frumusețe

Andreea Damian

Avionul lui Pink s-a prăbușit în Danemarca

Andreea Damian

Life style – sau ce stil de alimentatie mi se potriveste?

realitatea

Rochia purtată de Amy Winehouse la ultimul concert, vândută la un preț amețitor

Andreea Damian

Scrie un comentariu