Tabu
CULTURESlider

Clipul TIFF cu Oana Pellea și Maia Morgenstern șochează habotnicii

Mare controversă legată de noul clip de promovare TIFF în care apar Maia Morgenstern și Oana Pellea într-o scenă inspirată de filmul Persona al lui Ingmar Bergman.

Campania de imagine a celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania reproduce posterul și una dintre scenele iconice din capodopera lui Ingmar Bergman, Persona, cu celebrele actrițe Maia Morgenstern și Oana Pellea.

Clipul campaniei de imagine a celei de-a 17-a ediții a TIFF a stârnit reacții multe, atât pozitive (venite din partea cunoscătorilor referințelor cinematografice prezentate în videoclip) cât mai ales negative, din partea celor care nu știu nici cine e regizorul căruia i se dedică acest clip și nici filmele pe care acesta le-a regizat.  Criticile celor din urmă ar fi amuzante dacă, de fapt, nu ne-ar arăta obtuzitatea cu care este întâmpinată mai nou orice încercare de a ieși din zona mainstream, populară și comercială, de o mie de ori mai agresivă. În clip apar în premieră împreună cele două actrițe Oana Pellea și Maia Morgenstern care nu mai au nevoie de prezentare.

Unul dintre comentatori a scris: “Tatăl a cel puțin uneia dintre ele s-ar răsuci în mormânt. Oare arta, spoturile publicitare, mai nou desenele animate nu mai prind decât dacă au tenta homosexuală?”

Iar Oana Pellea i-a răspuns firesc: “Nu. Tata îl admira pe Bergman…if you know what i mean…Nu e cazul să vă dați cu părerea ce face tata pe lumea cealaltă!”

O altă comentatoare îi reproșează actriței Maia că ar fi jucat rolul Mariei și deci acest clip este o blasfemie: “Blasfemie ! Maia…. ai jucat în rolul Mamei lui Isus….știu, a fost doar un rol și totuși…”

Potrivit paginii evenimentului, filmulețul de prezentare este nu doar un omagiu adus legendarului cineast suedez, căruia TIFF îi dedică în acest an o retrospectivă la 100 de ani de la naștere, și capodoperei sale incontestabile, supranumită ,,Muntele Everest al analizei cinematografice’’, ci și o campanie vizuală în linia celor cu care festivalul de la Cluj și-a obișnuit deja publicul.

Înfruntarea pe muchie de cuțit dintre o actriță refugiată în muțenie (Liv Ullmann) și infirmiera sa (Bibi Andersson) face obiectul filmului în alb-negru regizat de Bergman în 1966. În 2018, Maia Morgenstern și Oana Pellea recreează una dintre scenele-cheie din Persona, emblematică pentru relația de interdependență dintre cele două personaje și vampirizarea psihologică despre care vorbește filmul. Este o interpretare reverențioasă, agrementată cu un discret twist transilvănean, în care transferul de personalitate ia forma unei veritabile relații vampirice. (mai multe aici)

‘Am acceptat propunerea TIFF-ului din trei motive: e un festival pe care l-am admirat și sprijinit încă de la prima ediție, îl ador pe Ingmar Bergman și o ador pe Maia.  M-a încântat rezultatul final și m-a convins încă o dată că am avut dreptate să accept această provocare”, spune Oana Pellea. „E paradoxal”, adaugă Maia Morgenstern. „Pentru mine s-a închis un cerc. Coincidența face că m-am întâlnit mai întâi cu scenariul de la Persona când, în facultate, mi-am dat o restanță la actorie cu o scenă din acest mare film – pe care abia ulterior l-am văzut.  Să recreez acum cu Oana această secvență-citat, apropiindu-ne cu tot umorul, gingășia, reverența și curajul de Persona, a fost o incursiune esențială  în dragostea pentru cinema și pentru această meserie. Cu atât mai importantă cu cât ea a fost prilejuită de TIFF, un festival ca o mare sărbătoare care înseamnă întâlnirea – la mine acasă – cu autorii de film. Cu marii maeștri, dar și cu cei aflați la început de drum. ”

Pe 25 mai 2018 începe ediţia cu numărul 17 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Cluj care va dura 10 zile. Invitata de onoare a ediției este una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinematografirie franceze, actrița și regizoarea Fanny Ardant.

 

ARTICOLE SIMILARE

5 ingrediente anti-îmbătrânire recomandate de dermatologi

Andreea Damian

P. Diddy mai primește o lovitură, după ce a tocmai a îngropat-o pe mama copiilor săi

Andreea Damian

Black Eyed Peas, la Untold fără Fergie. will.i.am, hotărâre ce afectează trupa

Andreea Damian

David Schwartz: teatrul politic și cel cu mesaj progresist s-au confruntat cu cenzura, uneori foarte directă

Dora Constantinovici

Cum să te îmbraci ca să-ţi pui în evidenţă bronzul

Andreea Damian

Soții Buhnici, puși la zid de medicul Monica Pop. Ce recomandare le-a făcut medicul

Andreea Damian

Scrie un comentariu