Tabu
LIFESTYLESlider

Între pamflet și realitate: sfinții primari de pe pereții bisericilor

O glumă făcută de un ziar local online din Constanța a împărțit cititorii în două tabere, unii s-au indignat crezând știrea pamflet cu tot ce implica aceasta iar alții au râs în hohote de găselnița autorilor.

Pe scurt, pamfletul spunea: A fost o zi mare pentru enoriaşii din comuna constănţeană Cumpăna, care s-au dus la biserică în ziua de duminică. Mare le-a fost uimirea şi bucuria cumpănenilor să vadă că în curtea lăcaşului de cult au fost puse la vânzare icoane cu mult prea iubita primăriţă, Mariana Gâju.

Mariana Gâju, primăriță Cumpăna, Constanța, pamflet realizat de www.constanța.casa

Sigur, dacă citești știrea completă îți dai seama (aproape) imediat că este o glumă. Dar de ce poate părea ceva atât de sucit chiar știre pentru unii dintre cititori? Pentru că există biserici din diverse localități pe ale căror ziduri interioare diverși oameni de afaceri sau politicieni locali (adevărul e că aceste două ocupații sunt de cele mai multe ori complementare) apar în picturi murale cu mesaj sfânt.

Alte cazuri adevărate cu primari apăruți pe pereții bisericilor din România alături de sfinți

Se întâmpla în 2014 atunci când Constantin Constantinescu, edilul Bârladului, cunoscut pentru limbajul deocheat folosit în public, şi-a asigurat locul în Rai, chipul său fiind pictat într-o biserică nouă din oraş. De altfel, prin voinţa primarului, instituţia pe care o conduce pompează anual de la buget sume importante în conturile lăcaşurilor de cult. Lăcaşul sfânt cu două hramuri, „Învierea Domnului“ şi „Sf. Mare Muceniţă Ecaterina“, din Bârlad, este singura biserică din oraş pe pereţii căreia este pictat ctitorul principal, nimeni altul decât primarul Constantin Constantinescu (PSD).

Constantin Constantinescu

Portretul edilului era la loc de cinste în pronaosul bisericii, alături de sfinţi şi înalte feţe bisericeşti. Chipul lui nea’ Titi, aşa cum i se spune primarului, este pictat în dreapta pronaosului alături de Sf. Muceniţă Ecaterina şi de Sf. Cuvios Dosoftei, fost Mitropolit al Moldovei. În stânga pronaosului, sunt pictaţi Sfinţii martiri Constantin Brâncovenau şi fiii, precum şi Preasfinţitul părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. Deasupa uşii este icoana lui Iisus.

Portretul lui Ilie Morega (PNL pe atunci) a fost pictat în 2003 pe pereții bisericii din Padeș, unde politicianul are una dintre locuințe. Deasupra chipului liberalului este pictat Sfântul Ilie, iar în dreapta, Mitropolitul Olteniei.

La fel ca și în cazul lui Morega, în 2008, și Iuliu Călina, edilul interimar din Târgu Cărbunești, a contribuit cu bani la ridicarea lăcașului de cult. Suma donată este, potrivit spuselor primarului, de 156.000 de lei. „Așa se obișnuiește: ca cei care dau bani, dacă vor, să fie pictați. Și pe vremuri, marii boieri care făceau biserici erau pictați în biserică. Nu sunt singurul care apare alături de sfinți”, a spus edilul. Cum sesizați, primarul se considera boier. Primarul din Târgu Cărbunești era pictat alături de icoana Sfintei Paraschiva și scena Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Chipul lui Mihai Alexa, fost primar al oraşului Podu Iloaiei din judeţul Iaşi, precum şi al soţiei şi fiilor săi, au fost pictaţi în biserica de la Cimitirul Eroilor din localitate. Petre Pârvu (PSD), primar al oraşului Zimnicea, este pictat alături de Sf. Parascheva în biserica “Sf. Filip”.

Petre Pârvu – Zimnicea

În 2010, chiar la intrarea în Biserică, alături de sfinţi, dar şi de portretul lui IPS Pimen Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, apare Toader Silea alături de fiicele sale. Fost primar, pe atunci consilier local, Toader Silea a investit peste 100.000 de euro în ridicarea lăcaşului de cult, între anii 1996-1998. „Am vrut ca oamenii să rămână cu ceva de la mine. Am vrut să fiu pomenit peste ani. E normal ca fondatorul unei biserici să apară pictat pe pereţii din pridvorul acesteia“

Toader Silea

Tot în 2010, figura zâmbitoare a deputatului PSD Laurenţiu Nistor, fost primar în perioada 1990 – 2008 al comunei Şoimuş, de care aparţine satul Bejan, împodobea unul dintre zidurile lăcaşului, tronând între icoana Înaltpreasfinţitului Timotei, Episcopul Aradului, şi cea a Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop.

În 2013, Petre Pârvu (PSD), primar al oraşului Zimnicea, a fost în centrul unui scandal, pentru că fusese pictat pe peretele unei biserici. Pârvu a promis că va remedia eroarea, dar pictura a fost încheiată, iar imaginea primarului a rămas la loc de cinste.

În 2003, pe pereţii unei biserici din Videle a fost pictat chipul pedelistului Adriean Videanu şi al soţiei acestuia, Mioriţia, amândoi fiind oameni ai locului. Preoţii le-au dedicat un perete întreg unde pe o frescă Adrian Videanu alături de soţie apăreau în calitate de ctitori.

În loc de concluzie – nu vă mai întrebați de ce și cum există posibilitatea ca unii dintre noi să credem că sunt oameni în stare să-și pună primarii pe icoane. Totul și absolut orice este posibil atunci când vorbim de „sfânta” doime din România – politică și biserică.

ARTICOLE SIMILARE

Cum să te descurci cu oamenii care îți scurg energia

Andreea Damian

Haine reciclate, doar patru ținute noi. Cum a economisit Kate Middleton 45.000 de lire sterline în 2021

Andreea Damian

Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” a ajuns la a treia ediție

Tabu Tabu

Tunsorile pe care newyorkezele le cer întotdeauna la salon

Andreea Damian

Cum să abordezi altfel prima întâlnire

realitatea

Teo Trandafir, lectia de stil: ” 3 lucruri pe care trebuie sa le acoperi: bustul, c…l si ceva de incaltat”!

Scrie un comentariu