Tabu
CULTURESlider

Avem prea mulți bani așa că tăiem copaci și umplem parcurile cu statui

Două cazuri de artisticăraie pe bani publici, două statui. Ambele inutile, ambele insipide, ambele extrem de scumpe. Valoare totală? Aproape 45 de milioane de lei. Cum ar spune gamerii – o lovitură flowless bugetelor dar culmea și mediului în aceeași măsură.

Nu știu cum se face dar la noi statuile au devenit, după borduri și flori care nu rezistă niciodată mai mult de un sezon, o altă bună variantă de a cheltui banii. Unul dintre exemple este după părerea mea și acesta – o statuie de 7-8 tone înaltă cât o casă cu trei etaje, numită “La Fluturi” și care va fi amplasată în Parcul Kiseleff din București. Nu doar că statuia va costa Administraţia Domeniului Public Sector 1 – 1,53 de milioane de euro dar Primăria S1 intenţionează să intervină în parcul Kiseleff betonând şi defrişând spaţii verzi, fără să aibă vreun studiu de specialitate cu privire la valoarea vegetaţiei existente şi la impactul pe care noua amenajare l-ar avea asupra arborilor şi asupra parcului per ansamblu. Toată distracția asta cu tăiatul și reamenajatul parcului va mai costa pe lângă cei 1,53 de milioane de euro (adică 7 milioane de lei) încă 5,2 milioane de lei – bani publici. Toate acestea în timp ce parcul Kiseleff are statutul de monument public.

La fluturi – Parc Kiseleff, autor Ioan Nemțoi, plătitor Primăria Sector 1

Deci distrugem un monument public pentru un alt monument public iar povestea costă în total, aproximativ 12,2 milioane de lei. Înțeleg că autorului La fluturi, lui Ioan Nemțoi i s-a propus o altă amplasare pentru statuie dar acesta ar fi refuzat din motive necunoscute. Pentru că, nu-i așa, Bucureștiul are destui copaci, hai să mai defrișăm o parte verde pentru niște betoane sau de niște fier (pentru că statuia va fi metalică) că de asta duceam lipsă.

În orice caz, e foarte interesant cum Ioan Nemţoi a primit contractul pentru realizarea lucrării “La Fluturi” prin licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Doar că la licitație a participat doar el. Adică a fost cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic din… o singură ofertă.

O să trec peste faptul că opera minunată va avea culoare roșie, ea are formă neregulată, spațială, cu aspectul unui fluture cu aripile deschise. Iar aripi. Serios. Avem o altă monstruozitate cu aripi care se numește chiar “Aripi”, în fața Casei Presei, inaugurată de artistul Mihai Buculei şi de Emil Constantinescu (care a pritocit ideea). Deci mai avem o poveste înaripată dar de data asta cu 100 de tone şi 20 de metri de metal de aripi și aproape 10 milioane de lei din bani publici.

Aripi, de Nicolae Buculei, plătitor Primăria Capitalei

Și că tot veni vorba de Mihai Buculei, poftim scandal în Alba Iulia. Primăria Alba Iulia va plăti aproape un milion de lei pentru un studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de execuție și proiectul pentru autorizarea lucrărilor legate de ”Ansamblul memorial al Marii Uniri de la Alba Iulia”, mai cunoscut sub numele de Monumentul Unirii. Contractul s-a atribuit printr-un fel de „circuit închis” către Biroul de Proiectare Străjan SRL din Alba Iulia. Procedura se numește NEGOCIERE fără anunț de participare. Doar că, la negociere, instituția a pierdut peste 175.000 de lei față de valoarea estimată. Aceeși schemă, negocierea s-a făcut fără anunț de participare, cu un singur ofertant.

Monumentul Unirii, artist Nicolae Buculei, plătitor Primăria Alba Iulia (cu o pierdere de 175 de mii de lei) și Ministerul Culturii

Reprezentanții primăriei au motivat că ”Lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”. Contractul a fost atribuit în data de 12 ianuarie 2018 asta deși lucrarea sculptorului Mihai Buculei a fost realizată în 1993, când acesta a câștigat concursul național organizat în acest sens, prezentând conceptul unui monument înalt de 22 de metri și 1.350 de tone. În orice caz, monumentul va costa 10.209.700 de lei bani publici. Reamenajările realizate cu ocazia asta? O nimica toată, alte 18,8 milioane de lei. În parcul respectiv nu vor mai exista copaci căci reamenajarea implică padele din beton și zonă liberă de vegetație. Dar ce contează, cei care vor dori să se adăpostească la umbră vor putea să o facă sub cele patru simboluri Facebook (cum spun mulți că arată statuia) din beton.

ARTICOLE SIMILARE

Încă o cerere în căsătorie la Untold! Cine sunt artiștii care s-au logodit pe scenă, în penultima seară de festival

Andreea Damian

Alber Elbaz + Mika = Love

realitatea

Andreea Ibacka și Adela Popescu, noi reproșuri! Ce s-a întâmplat între cele două

Andreea Damian

Julio Iglesias a ajuns in Romania!

realitatea

Verișorul reginei Elizabeth s-a căsătorit în prima nuntă regală între persoane de același sex

realitatea

Succesul – De la calatorie la destinatie, conceptul prins intre material si spiritual

realitatea

Scrie un comentariu