Tabu
Image default
CULTURESlider

Recenzie: The Mercy – un film despre tristețea care te scufundă

Am văzut filmul The Mercy despre cum și-a pierdut Donald Crowhurst, navigatorul amator, familia și viața încercând să înconjoare lumea într-o barcă.

Filmul lui James Marsh este realizat după povestea reală a lui Donald Crowhurst, un navigator amator, cel care în 1968 a pornit într-o cursă organizată de ziarul Sunday Times, o cursă care avea să decidă cine este primul om care înconjoară lumea de unul singur într-o barcă, fără să aibă voie să se oprească pe parcurs.

Crowhurst a pornit la drum cu o barcă neterminată și care lua apă încă de la început, fără echipamentul care s-ar fi impus, presat fiind de sponsori și presă. Mai mult decât atât, s-a îndatorat pentru a construi barca aproximativă iar în cazul în care n-ar mai fi participat la concurs, ar fi pierdut casa pe care a ipotecat-o. Ajuns în larg, Crowhurst realizează că nu are cum să termine cursa în viață și atunci recurge la o altă strategie pentru a-și păstra mândria și banii. Doar că tocmai din cauza mândriei lucrurile iau o întorsătură tragică.

Un film bun și sensibil cu și despre fragilitatea unui om cu coloană vertebrală care este înfrânt până la urmă de presiunea propriei conștiințe și de deciziile pe care le consideră imorale dar necesare, cu Colin Firth și Rachel Weisz în rolurile principale.

Poza reală a familie Crowhurst, octombrie 1968

Soția lui Donald Crowhurst, Clare, în vârstă de 85 de ani a aflat accidental că se va face un film despre drama familiei sale. Nu și-a dorit asta și pentru ea și cei patru copii (în film apar doar trei) este în continuare un subiect sensibil. Până la urmă nu e ușor să vezi cum tragedia ta umple un ecran de cinema. Pentru unul dintre fii lui Crowhurst, Simon, filmul este intruziv și îl consideră o violare a intimității.

Culmea este că după ani de zile, s-a aflat că viteza cu care îi mințise pe organizatorii concursului că s-ar deplasa – 243 de mile nautice pe zi – chiar a fost atinsă de Crowhurst însă nu în direcția pe care o menționa ci spre casă, spre Anglia. Fiul lui spune “asta era o chestie tipică pentru tata, să încerce să facă lucrurile să devină reale chiar dacă nu erau așa exact în momentul în care le povestea”. The Mercy este un film despre suferință, despre cum te poți îneca în propria-ți amărăciune atunci când, deși construcția ta este cea de om integru,  circumstanțele te transformă într-un impostor.

ARTICOLE SIMILARE

O actriță de la Hollywood a dezvăluit că soțul ei suferă de autism

Andreea Damian

Când se deschide Târgul de Crăciun de la Sibiu și din Capitală

Andreea Damian

CHARLIE HEBDO vandut in 5 milioane de exemplare! Ce are pe coperta

realitatea

Săpunul s-a scumpit cel mai mult – istoria fascinantă a celui mai căutat produs în pandemie

Andreea Damian

Cum afectează coronavirusul corpul uman și care sunt categoriile de risc

Andreea Damian

De ce multe femei nu rămân însărcinate, deși își doresc să obțină sarcina

Andreea Damian

Scrie un comentariu