Tabu
FASHIONSlider

Broșele doamnei premier Viorica Dăncilă și semnificațiile lor posibile

Acesta nu se vrea un text de critică vestimentară sau a bijuteriilor doamnei premier Viorica Dăncilă. Cu timpul, am observat că premierul nostru are o pasiune pentru broșe, ceea ce e drăguț și elegant, regina Angliei poartă, de asemenea, o mulțime de broșe, care mai de care mai spectaculoase.

Spre deosebire de noi, în Anglia se ține cont (oarecum, de către stiliști și comentatori de fashion) de momentul în care regina alege să le poarte pentru că unele dintre ele vin la pachet cu pietricelele și forma lor cu mesaje politice sau sociale.

Nu e cazul la noi, repet, deci acesta nu este un exercițiu stilistico-politic. Căutând poze cu broșele doamnei premier am observat că în materie de bijuterii îi plac mai ales fluturii și florile. Așa că m-am interesat ce simbol au acestea în mod special.

Fluturii – simbol al doliului odinioară, azi un simbol extrem de popular

Ca și în cazul tuturor simbolurilor, nu există explicații simple pentru acestea atunci când depășesc o cultură sau un timp. Încă din secolul XIX fluturele este un simbol care funcționează în cultura din întreaga lume (în ceea ce privește bijuteriile) drept rezultat direct al perioadei neoclasice în care fluturele reprezintă sufletul într-un mod clasic și organic. Din perspectiva organică, semnificația lui derivă din cele trei etape ale vieții fluturelui; omidă, crisalidă și fluture. Desigur, aceasta reprezintă dezvoltarea sufletului care trece prin perioada nașterii, creșterii și morții umane, zburând apoi către ceruri. Fluturii erau folosiți pentru a modela bijuterii memoriale. Pe aripile lor se gravau data nașterii și a morții iar în spate, aveau un compartiment gol special pentru a pune în interior șuvițe din părul decedatului.

Bijuteriile contemporane la modă, sigur că nu mai folosesc fluturii doar pentru a marca doliul. Ba chiar dimpotrivă. Spre exemplu, la un moment dat, chiar după 1830, unele broșe au păstrat compartimentul destinat șuvițelor însă acesta era rezervat șuvițelor tăiate din părul omului iubit. Se purtau ca amintire, simbol al dragostei și al fidelității. Sau, mă rog, infidelității în unele cazuri.

Moda fluturilor – bijuterii durează și azi, fiind un design frumos, ușor de adaptat din punct de vedere material și al culorii și extrem de decorativ. Totuși, până și azi, simbolul unui fluture – bijuterie este strâns legat de cel al etapelor schimbării de la o omidă mică la un fluture frumos cu tot cu înțelesul lor. În etapa omidă, simbolismul este legat de materialismul insațiabil. Așa cum omizile au un apetit uriaș, în această etapă, o persoană are nevoie de foarte multe resurse. În etapa crisalidei începe schimbarea adevărată. O persoană poate începe să își schimbe punctul de vedere sau mentalitatea. La etapa de fluture, o persoană se transformă complet și este văzută ca fiind capabilă să se exprime liber. De aceea fluturele este un simbol al libertății și al naturii foarte popular.

Florile pline de secrete și emoții care nu se pot dezvălui public

O floare este una dintre cele mai delicate creații ale naturii, este natural deci ca designerii de bijuterii să încerce să surprindă frumusețea ei în bijuterii. Florile sunt, de asemenea, bogate în simbolism. Shakespeare, Jane Austen și Charlotte Brönte au folosit în opera lor simboluri florale. Popularitatea florilor ca simboluri ale emoției a înflorit în epoca romantică. S-au scris poezii și versuri care se învârteau în jurul unei singure sau mai multe flori, iar motivele florale din bijuteriile antice au articulat sentimentele care nu puteau fi rostite sau arătate în această perioadă. Pentru oamenii din secolul al XIX-lea, fiecare plantă și floare avea un înțeles deosebit. S-a spus că uneori mesajele secrete au fost transmise chiar de cei care purtau o astfel de bijuterie cu anumite flori pentru că existau sentimente care altfel nu puteau fi exprimate.

N-am observat ca doamna premier să aibă vreo floare preferată în colecția dânsei de broșe. Și din câte am citit, fiecare floare are semnificația ei. Pe care o puteți găsi aici.

ARTICOLE SIMILARE

Ce este un pulsoximetru și cum îți poate spune dacă ai Covid-19?

Andreea Damian

Cum a fost Theo Rose păcălită de medicul care îi monitorizează sarcina

Andreea Damian

Cum l-a jignit Olivia Steer pe Raed Arafat

Andreea Damian

Cerb găsit mort în Thailanda cu 7 kg de plastic și lenjerie intimă în stomac

Andreea Damian

Parfumul comestibil – la pachet cu întrebările: pentru cine, de ce și cum?

realitatea

Scrie un comentariu