Tabu
Image default
HEALTH Psihologie Slider

Stresul din timpul zilei se transformă în vise anxioase noaptea

Trăim vremuri anxioase – dar cum ne afectează acest lucru somnul și ce putem învăța din crizele de anxietate și insomnii?

Nu este surprinzător faptul că anxietatea intră în somnul nostru. Trăim în vremuri anxioase. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia și tulburările de anxietate costă economia globală aproximativ 1 miliard de dolari pe an, cu o creștere de 50% a numărului de persoane cu depresie sau anxietate între 1990 și 2013. Doar în SUA, tulburarea de anxietate generală afectează 6,8 milioane de adulți și vânzările de cărți cu privire la anxietate au crescut cu 25% la an la an la Barnes & Noble.

De fapt, cele mai multe vise conțin elemente de anxietate. Potrivit lui G William Domhoff, un sociolog și psiholog care a analizat rapoartele unor vise, 80% din visele bărbaților și 77% din visele femeilor prezintă cel puțin unul dintre “elementele negative” respective de tristețe, furie, confuzie și reținere. “Pe de altă parte, doar 53% dintre vise pentru bărbați și femei au cel puțin unul dintre mai multe elemente pozitive, cum ar fi interacțiunile prietenoase, norocul, succesul și fericirea”, adaugă el.

Cu alte cuvinte, spune Isabelle Arnulf, neurolog și președinte al Societății Franceze de Cercetare a Somnului și Medicină de Somn, “este normal să ai vise anxioase”. Dar mulți dintre pacienții ei vorbesc despre vise de anxietate, îngrijorați că “sunt anormali”.

“Am avut întotdeauna o proporție de oameni care ne contactează spunându-le că visele lor îi deranjează”, spune și Nicky Lidbetter, directorul executiv al Caritatei Anxietate din Marea Britanie, ale cărei vise proprii de anxietate tind să se concentreze pe faptul că e blocată în trafic.

Corelația dintre anxietatea din timpul zilei și visele de anxietate este complexă. Anxietatea nu numai că face ca visele să fie percepute ca fiind negative, dar ne și îngrijorează la un anumit nivel iar stresul resimțit în timpul zilei poate duce la insomnie.

ARTICOLE SIMILARE

Râuri contaminate cu o cantitate mare de antibiotice

Andreea Damian

Săptămâna Modei Haute Couture toamnă/iarnă 2021/2022 de la Paris – Colecții de top

Andreea Damian

Monica Davidescu și Aurelian Temișan, „divorțul anului”

Andreea Damian

Un cunoscut actor, găsit mort în locuința sa

Andreea Damian

Unde a fugit Delia cu familia pe 15 mai

Tabu Tabu

Actorul sud-coreean Lee Min Ho își încheie serviciul militar și revine pe micul ecran

Andreea Damian

Scrie un comentariu