Home > Agenda > A murit Douglas Rain, vocea lui HAL din filmul 2001: A Space Odyssey

A murit Douglas Rain, vocea lui HAL din filmul 2001: A Space Odyssey

Actorul cel mai cunoscut pentru rolul său în filmul clasic SF al lui Stanley Kubrick a fost un interpret shakespearean principal în Canada lui natală și a jucat pe Broadway.

Douglas Rain, vocea lui HAL 9000, computerul navei în filmul lui Stanley Kubrick din 1968 – 2001: A Space Odyssey, a murit în vârstă la vârsta de 90 de ani, din cauze naturale, într-un spital din Ontario.

Rain nu a fost chiar prima alegere a lui Kubrick care l-a chemat inițial pe Martin Balsam pentru a da voce computerului, dar s-a răzgândit în ultimul moment, explicând într-un interviu din 1969 că „Marty suna un pic prea colocvial american, în timp ce Rain a avut un fel de accent mai blând, mai reconfortant”.

Rain își mai oferise vocea pentru un documentar științific canadian din 1960 numit Univers, care l-a impresionat profund pe Kubrick. Născut în Winnipeg în 1928, Rain a câștigat o bursă în 1950 pentru a studia la Bristol Old Vic. Cu toate acestea, nu s-a bucurat de această experiență, mai târziu a declarat: “Am fost foarte deprimat de atmosfera stagnantă din școală și din tot teatrul englez. Am simțit că Anglia a pierdut tot sentimentul adevăratei esențe a teatrului.” S-a întors în Canada în 1953 și a devenit membru fondator al Companiei de Festivaluri Shakespeare de la Stratford. A rămas asociat cu festivalul timp de peste patru decenii, lucrând acolo până în 1998. A fost nominalizat, de asemenea, pentru un premiu Tony cu producția Broadway din 1972 a lui Robert Bolt.

În ciuda statutului celebru al lui HAL, Rain nu a fost niciodată distribuit într-un alt film de lung metraj, într-un rol direct. Într-un interviu din 1981, Rain a spus: “Nu a fost din cauză că n-aș fi vrut să joc în filme, doar că nu am fost niciodată abordat. Oamenii par să creadă că atunci când faci lucruri clasice nu mai poți să faci altceva.” Cel mai apropiat rol de cel dintr-un film a fost o versiune de film din 1957 a unei producții de scenă a lui Oedipus Rex. În plus, el a fost de acord să își folosească vocea și pentru o parodiere a lui HAL în comedia lui Woody Allen – Sleeper, în care a jucat rolul unui calculator care supraveghează o procedură de clonare complicată.

Articole asemanatoare
McDowell despre Portocala mecanică: Mă durea atât de tare încât mă dădeam cu capul de pereți
Retrospectivă londoneză cu Stanley Kubrick

Comenteaza acest articol

A murit Douglas Rain, vocea lui HAL din filmul 2001: A Space Odyssey

by realitatea   1 min
0