Tabu
CULTURE Slider

Cosmonautul Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spațiu acum 52 de ani

Pe 12 noiembrie, în 1966, Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spațiu, în timp ce stătea pe scaunul său cu trapa deschisă în programul Gemini XII.

NASA a transmis ieri un comunicat de presă despre această aniversare mai puțin obișnuită:

Acest selfie EVA (primul dintre cele trei din timpul misiunii) a fost realizat cu trapa deschisă, în timp ce Aldrin stătea pe scaun, cu partea superior a corpului său în afara navei spațiale. Și-a îndeplinit sarcinile cu ușurință, inclusiv prin montarea unei camere de ultraviolete pentru a ilustra câmpurile de stele, instalarea unei camere video, fixarea unui mâner și recuperarea unui experiment micrometeorit. Misiunea EVA a fost perfectă și a durat două ore și douăzeci de minute.

Cea de-a doua EVA, pe 13 noiembrie, a fost adevăratul test al pregătirii extinse a lui Aldrin. Atașat la nava spațială cu un cordon “ombilical”, a ieșit în spațiu și și-a început lucrarea. Combinația de antrenament subacvatic, mai multe dispozitive de prindere pe ambele vehicule și o nouă bandă de talie au fost cu folos: el a fost capabil să îndeplinească sarcinile necesare atât pe Gemeni XII cât și pe GATV fără să se zbată prea mult. S-a odihnit periodic, ceea ce i-a permis să se recupereze între activități și a folosit noile dispozitive pentru a-și poziționa corpul în diferite moduri care nu fuseseră posibile în misiunile anterioare. EVA din 2013 a avut un succes răsunător.

Pentru EVA finală, la fel ca în prima, Aldrin stătea pe locul său aflat pe nava spațială. A aruncat echipamentele și recipientele care nu erau necesare, știind că în cele din urmă, intrate în atmosfera Pământului vor arde și a pozat stelele. În total, Aldrin a petrecut cinci ore și jumătate cu Gemini XII.

Cosmonautul a postat ieri pe Twitter, alături de poza făcută de el în 1966:

Nu exista încă Twitter pe atunci dar am făcut totuși primul selfie! În și din spațiu! Dispozitivul folosit în acel moment a fost un stick pentru selfie extrem de scump!

– Buzz Aldrin (@TheRealBuzz) 21 iunie 2018

Buzz Aldrin instalează o balustradă între navele spațiale Gemini și Agena

Activitățile extravehiculare (EVA) reprezintă o pictogramă a explorării spațiului uman. Cosmonautul sovietic Alexi Leonov a devenit primul om care a efectuat un EVA pe 18 martie 1965. NASA a explorat dincolo de granițele navei spațiale din 1965, când Ed White a devenit primul astronaut american care s-a aventurat în afara navei sale spațiale, capsula Gemini, în data de 3 iunie 1965. Efectuarea unui EVA nu este ceva ușor de făcut indifferent de pregătirea prealabilă. Astronautul trebuie să îmbrace un costum care are aceleași caracteristici ca o navă spațială în miniatură. Scaunul oferă funcțiile necesare pentru supraviețuire în mediul dur al spațiului: aer, presiune, comunicare și protecție.

ARTICOLE SIMILARE

Apa murdară din viituri a ajuns la Marea Barieră de Corali iar poluarea se vede din spațiu

Andreea Damian

Fotografie rară cu fiica lui Paul Walker. Primul selfie după 5 ani de la decesul actorului

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Vă mai amintiți de Selena – ex Candy? Ce face acum în Anglia

Tabu Tabu

Nuante de par in tendinte in 2016

realitatea

Primul volum de poezii scris in timp real pe parcursul unui salon de carte

realitatea

Scrie un comentariu