Tabu
CULTURESlider

Cosmonautul Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spațiu acum 52 de ani

Pe 12 noiembrie, în 1966, Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spațiu, în timp ce stătea pe scaunul său cu trapa deschisă în programul Gemini XII.

NASA a transmis ieri un comunicat de presă despre această aniversare mai puțin obișnuită:

Acest selfie EVA (primul dintre cele trei din timpul misiunii) a fost realizat cu trapa deschisă, în timp ce Aldrin stătea pe scaun, cu partea superior a corpului său în afara navei spațiale. Și-a îndeplinit sarcinile cu ușurință, inclusiv prin montarea unei camere de ultraviolete pentru a ilustra câmpurile de stele, instalarea unei camere video, fixarea unui mâner și recuperarea unui experiment micrometeorit. Misiunea EVA a fost perfectă și a durat două ore și douăzeci de minute.

Cea de-a doua EVA, pe 13 noiembrie, a fost adevăratul test al pregătirii extinse a lui Aldrin. Atașat la nava spațială cu un cordon “ombilical”, a ieșit în spațiu și și-a început lucrarea. Combinația de antrenament subacvatic, mai multe dispozitive de prindere pe ambele vehicule și o nouă bandă de talie au fost cu folos: el a fost capabil să îndeplinească sarcinile necesare atât pe Gemeni XII cât și pe GATV fără să se zbată prea mult. S-a odihnit periodic, ceea ce i-a permis să se recupereze între activități și a folosit noile dispozitive pentru a-și poziționa corpul în diferite moduri care nu fuseseră posibile în misiunile anterioare. EVA din 2013 a avut un succes răsunător.

Pentru EVA finală, la fel ca în prima, Aldrin stătea pe locul său aflat pe nava spațială. A aruncat echipamentele și recipientele care nu erau necesare, știind că în cele din urmă, intrate în atmosfera Pământului vor arde și a pozat stelele. În total, Aldrin a petrecut cinci ore și jumătate cu Gemini XII.

Cosmonautul a postat ieri pe Twitter, alături de poza făcută de el în 1966:

Nu exista încă Twitter pe atunci dar am făcut totuși primul selfie! În și din spațiu! Dispozitivul folosit în acel moment a fost un stick pentru selfie extrem de scump!

– Buzz Aldrin (@TheRealBuzz) 21 iunie 2018

Buzz Aldrin instalează o balustradă între navele spațiale Gemini și Agena

Activitățile extravehiculare (EVA) reprezintă o pictogramă a explorării spațiului uman. Cosmonautul sovietic Alexi Leonov a devenit primul om care a efectuat un EVA pe 18 martie 1965. NASA a explorat dincolo de granițele navei spațiale din 1965, când Ed White a devenit primul astronaut american care s-a aventurat în afara navei sale spațiale, capsula Gemini, în data de 3 iunie 1965. Efectuarea unui EVA nu este ceva ușor de făcut indifferent de pregătirea prealabilă. Astronautul trebuie să îmbrace un costum care are aceleași caracteristici ca o navă spațială în miniatură. Scaunul oferă funcțiile necesare pentru supraviețuire în mediul dur al spațiului: aer, presiune, comunicare și protecție.

ARTICOLE SIMILARE

Cea mai sexy femeie din lume a anunțat că e însărcinată cu primul copil

Andreea Damian

ORIENT ȘI OCCIDENT | Festival de Muzică Veche București

Andreea Damian

Cine sunt concurenții de la „Te cunosc de undeva”. Regulă nouă!

Andreea Damian

Dana Budeanu, răspuns savuros când a fost întrebată dacă se vaccinează împotriva Covid-19

Andreea Damian

6 alimente pe care nu trebuie să le speli niciodată înainte de a mânca

Andreea Damian

Ana Odagiu şi Conrad Mericoffer s-au căsătorit în secret. Mireasa a arătat uimitor în rochia albă – FOTO

Andreea Damian

Scrie un comentariu