Tabu
CULTURESlider

Mormântul cuplului antic din Harappa și secretele de mii de ani

Cu aproximativ 4500 de ani în urmă, un bărbat și o femeie au fost îngropați într-un mormânt, împreună, într-un cimitir întins la marginea unei așezări înfloritoare a uneia dintre cele mai vechi civilizații urbane din lume.

În 2016, arheologii și oamenii de știință din India și Coreea de Sud au descoperit aceste două “schelete foarte rare” ale civilizației Harappa (din Indus Valley) – cunoscut acum drept satul Rakhigarhi din nordul statului indian Haryana. Timp de doi ani, ei au cercetat “cronologia” și posibilele motive ale morții; iar rezultatele au fost publicate acum într-un jurnal internațional.

“Barbatul și femeia se aflau față în față unul cu celălalt într-o poziție foarte intimă, credem că erau un cuplu, iar cei doi par să fi murit în același timp, în schimb modul în care ei au murit, rămâne un mister”, a spus arheologul Vasant Shinde, cel care a condus echipa de cercetare.

Cei doi au fost îngropați într-o groapă de nisip de o jumătate de metru. Bărbatul avea 38 de ani în momentul morții sale, în timp ce femeia avea în jur de 35 de ani. Amândoi au fost “destul de sănătoși” atunci când au murit – testele nu au găsit nici o leziune sau urme ale unor boli cum ar fi febra creierului.

Arheologii spun că acest “mormânt comun” unic nu a fost “un rezultat al unor obiceiuri funerare specifice desfăsurate în acel moment”. Ei cred că bărbatul și femeia “au murit aproape în același timp și că, prin urmare, au fost îngropați împreună în același mormânt”.

Siturile antice comune de înmormântare au atras întotdeauna interesul arheologilor. Într-un loc de înmormântare neolitic, într-un sat italian, arheologii au găsit un bărbat și o femeie îmbrățișați. Într-o altă înmormântare comună găsită în Rusia, cuplul se ținea de mâini și se priveau. În urmă cu aproape 6.000 de ani, schelete din Grecia au fost găsite îmbrățișându-se reciproc, cu picioarele și brațele lipite.

La civilizația Harappa, mormintele conținau, de obicei, oale cu alimente și unele bijuterii – oameni care probabil credeau în viață după moarte, iar aceste materiale erau menite a fi daruri.

Arheologii cred că “misteriosul cuplu” găsit în 2016 a trăit într-o așezare întinsă pe mai mult de 1200 de acri, adăpostând zeci de mii de oameni. Dintre cele 2.000 de localități Harappa descoperite în India și Pakistan până acum, așezarea din Rakhigarhi este cea mai mare, depășind orașul cel mai cunoscut Mohenjo Daro din Pakistan. (Civilizația antică a fost descoperită pentru prima dată la Mohenjo Daro în 1920 în ceea ce este acum Pakistan).

ARTICOLE SIMILARE

Gina Pistol prezintă Romanian Music Awards, alături de Cornel Ilie!

Andreea Marin, la un pas de moarte

Andreea Damian

De ce au băut concurenții Asia Express urină de vacă în India? La noi e TABU, la ei e politică

Rezultate PISA 2018. Aproape jumătate din elevii români sunt analfabeți funcțional

Andreea Damian

Teutonii de la De Phazz au rescris istoria muzicii negre

realitatea

Anamaria Prodan a bătut palma pentru o afacere colosală în plin divorţ

Andreea Damian

Scrie un comentariu