N-ai fi spus dar oamenii nu sunt singurii care țin animale de companie. Au fost observate tot felul de specii din întreaga lume formând relații de același fel cu alte specii, relații esențiale pentru bunăstarea ambelor animale, dacă nu chiar pentru supraviețuirea lor.
Tarantule și broaște
Fiind o specie mare de păianjen, tarantula columbiană este mai mult decât capabilă să ucidă și să mănânce un mic amfibian precum broasca punctată. Cu toate acestea, tarantula are un motiv foarte bun și logic pentru care lasă broaștele să trăiască – acestea mănâncă furnici, care devorează ouăle de păianjen. În schimbul apărării acestor ouă ale păianjenului mama, broaștele au voie să locuiască în cuibul tarantulei. Ca bonus, ele primesc protecția celor opt picioare care le apără de alți prădători și rămășițe din vânatul tarantulei pentru a-și hrăni la rândul lor puii.
Cerbi și maimuțe
Cerbul Sika și maimuțele macac cu fund roșu au o relație ciudată. Animalele trăiesc cot la cot pe insula Yakushima din Japonia, se pare că se bucură de compania celuilalt. Când vine vorba de cine este dominant, este tentant să spunem că maimuțele – uneori ele călăresc pe spatele cerbilor pentru puțin divertisment. Cu toate acestea, probabil că cerbii sunt cei care obțin cel mai mult din relație, ascultând apelurile de hrănire ale macacului pentru a urmări fructele care cad din copacii nativi ai insulei.
Peștii remoras (ventuză) și rechini
Peștii ventuză sunt pești din oceanul tropical, cunoscuți pentru faptul că se atașează cu ventuzele de animale mai mari precum rechinii pentru o călătorie gratuită. La prima vedere, peștele ventuză pare să nu ofere nimic în schimbul transportului, protecției și alimentelor primate în schimb (cum ar fi chiar fecalele de pește …da, cam scârbos). Dar o inspecție mai atentă relevă că rechinii beneficiază și ei din relația ciudată, întrucât peștii ventuză extrag pielea moartă de pe suprafața corpului lor și mănâncă paraziți în timp ce se deplasează. Aceste mici servicii nu opresc totuși animalele gazdă să-și mănânce ocazional curățătorii – rechinii sunt rechini până la urmă.
Limpetul și viermii
Acest duo de creaturi subacvatice mici-micuțe formează de fapt unul dintre cele mai eficiente parteneriate din regnul animal. Limpeții sunt melci subacvatici, lipiți de roci și alte obiecte dure, fără nicio apărare reală, în afară de cojile conice dure care le protejează corpurile. Au nevoie de un plan de rezervă, motiv pentru care folosesc viermii drept câini de pază. Acești viermi agresivi trăiesc în interiorul cochiliilor confortabile ale limpetilor, așa că, dacă un prădător decide să intre în cochilie să guste moluștele sărate, vor mușca din prădătorul respectiv cu colții lor de viermi până acesta pleacă.
Pasărea Oxpecker și vacile
După cum sugerează și numele său, pasărea oxpecker își petrece o bună parte din timp cocoțat pe vaci și alte mamifere mari, în principal pentru a se hrăni cu căpușe și alte dăunătoare. Păsările folosesc și părul animalelor pentru a-și crea cuiburile sau uneori vor folosi chiar animalul gazdă drept pat. Cu toate acestea, există și un secret mai întunecat al relației dintre cele două specii. Mâncatul tuturor căpușelor pe parcursul vremii a făcut ca păsăriel să dea de gustul pentru sânge și, în mod regulat, se găsește câte una care să ciugulească rănile deschise ale mamiferelor pentru o gustare vampirească. Acest lucru strică într-un fel tot binele pe care păsările îl fac mâncând paraziții de pe corpul vacilor, însă acestea sunt resemnate chiar și cu acest lucru.
1 comentariu