Tabu
HEALTH

5 motive pentru care iti este mereu foame – partea aII-a

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Clinica de Nutritie KiloStop
www.totuldespreslabit.ro

Dupa cum incepusem sa va spunem saptamana trecuta, exista mai multe motive pentru care iti este mereu foame. Iata inca 5 motive, fata de cele din articolul anterior:

  1. Ai glicemie foarte scazuta

Medicul tau o numeste hipoglicemie. Inseamna ca in sangele tau nu exista suficient combustibil sau glucoza, ceea ce te poate face sa te simti obosita, slabita sau ametita. Se poate intampla daca nu ai mancat de cateva ore. Daca ai aceste simptome, medicul tau iti poate sugera sa-ti monitorizezi glicemia si sa consumi carbohidrati cand este scazuta. Este posibil sa simti nevoia sa mananci mai mult, insa medicatia poate fi ajustata ca sa te ajute sa eviti excesele. Asta daca ai deja diabet zaharat.

Insa atentie, glicemia scazuta la persoane supraponderale fara diabet semnifica faptul ca pancreasul raspunde exagerat la consumul de carbohidrati. Acest stadiu nu este altceva decat inceputul declinului functiei pancreatice, adica prima faza de debut a diabetului, denumita hipersecretie insulinica si care, perpetuata, oboseste pancreasul pana la epuizare, adica pana la instalarea diabetului de tip 2, boala care ucide anual milioane de oameni.

  1. Nu mananci suficiente grasimi

Alaturi de proteine, grasimile nesaturate (sanatoase) sunt direct responsabile de senzatia de satietate. Cand esti satula dupa o masa, este mult mai putin probabil sa mananci din nou pana cand nu iti este cu adevarat foame. Adauga in dieta ta grasimi sanatoase, care iti stimuleaza si creierul, sub forma de uleiuri, seminte, fructe in coaja tare si avocado. Expertii recomanda ca adultii aiba un aport de grasimi la 20-35% din caloriile zilnice totale.

Atentie insa la aceste alimente atunci cand ai nevoie sa slabesti! Sunt foarte calorice si trebuiesc consumate cu masura! Alege sa stropesti salatele cu doar 3-4 puffuri de ulei, sa folosesti la gatit o lingura de ulei la 1 kilogram de legume si sa alegi intotdeauna portii mici care sa nu depaseasca un caus (30 g) pe zi din nuci, alune sau migdale.

  1. Mananci prea repede

Cand „infuleci” mancarea, nu lasi corpul sa-ti transmita ca s-a saturat. Mancatul incet, savurand fiecare imbucatura este mult mai satisfacator si te ajuta sa mananci mai putin. Urmatoarea tehnica te poate ajuta sa te concentrezi: Ia imbucaturi mai mici, mesteca-le bine (de cel putin 25-30 de ori) si bucura-te de gustul alimentelor. Asteapta mai apoi 10 de minute dupa ce ai terminat ce aveai in farfurie si vezi daca mai ai nevoie de completare cu inca o portie.

4. Mancarea nu te satura

Oamenii de stiinta au facut un clasament care ordoneaza alimentele dupa capacitatea acestora de a satisface foamea, capacitate ce se numeste „indice de satietate”. Alimentele cu indice mai mare iti potolesc foamea mai bine si mai repede la acelasi numpar de calorii. Spre exemplu, cartofii copti sunt mult mai satiosi decat cei prajiti.

Alimentele care au cel mai bun indice de satietate sunt cele bogate in apa, fibre (cerealele integrale, legume si fructe) si proteine. Pieptul de curcan, pulpa de vita si ouale te vor ajuta sa-ti tii mult mai bine foamea sub control. La polul opus sunt carbohidratii rafinati (painea alba, zaharul), care nu sunt deloc satiosi. Alimentele cu indicele de satietate cel mai ridicat sunt pestele, lintea, fasolea, ciupercile, branza proaspata de vaci si urda.

  1. Ai vazut sau mirosit ceva delicios

Unele persoane pur si simplu nu pot rezista tentatiei vizibile si tangibile. Poate ai vazut o reclama la inghetata sau ai mirosit prajiturele proaspat coapte cand ai trecut pe langa cofetarie. Este suficient sa te faca sa vrei sa mananci, indiferent daca iti este foame sau nu. Incearca sa constientizezi aceste declansatoare de emotii si senzatii aparent irezistibile si apoi sa decizi ce ai de facut.

ARTICOLE SIMILARE

Sanatate si viata mai buna – Reducerea sanilor

realitatea

A debutat al doilea val endemic COVID în România. Ce au anunțat autoritățile

Andreea Damian

Dacă sari peste micul dejun, citește asta și te vei răzgândi!

Andreea Damian

Ce se întâmplă dacă apeși acest punct timp de 30 de secunde? Vei fi surprins de efectele sale!

Andreea Damian

Sleep Texting: Este posibil să trimiteți mesaje text în timp ce dormiți? Da, cu siguranță

realitatea

Cum a slăbit de fapt Beyonce după nașterea gemenilor? Totul despre dieta sa. FOTO

Andreea Damian

Scrie un comentariu