Tabu
LIFESTYLE

6 sfaturi despre DIETE

DR. MIRCEA PANAITESCU raspunde intrebarilor puse de cititoarele si cititorii nostri! Iata 6 sfaturi despre dieta:
1.      Programul de nutritie presupune o rationalizare a principiilor alimentare( nutrimenti) consumate pe o perioada limitata sau “a la long”, in paralel cu exercitii fizice; dieta este ceea ce consumam zilnic pentru a  satisface nevoile organismului. Uneori, dieta insemna pentru unele peroane acea cura” de slabire” menita sa elimine kilogramele nedorite. Ideal ar trebui ca aceste persoane sa duca un regim de viata sanatos, sa nu se infometeze sau sa faca excese alimentare si sa faca exercitii fizice cu regularitate.
2.       Nu exista o dieta “ideala”; fiecare individ are nevoi diferite si un regim de viata unic. Oamenii cu munca de birou ar trebui sa considere un consum zilnic de fructe si legume proaspete, carbohidrati complecsi, sa se hidrateze sufficient, sa evite consumul de alimentelor de tip fastfood si biscuitii/chips/covrigei, mai ales in fata computerului, sa inlocuiasca sucurile cu zahar cu apa si sa nu consume cafea in exces( maximum 4 cesti pe zi). Este indicat sa include in programul zilnic ( dimineata sau seara) 15-30 minute de gimnastica sau sa practice un sport cu regularitate(alergare, inot, tenis, bicicleta etc)
3.       Piramida nutritionala este o forma grafica usor de memorat, folosita pentru a ilustra raportul intre diversele principii alimentare necesare organismului. Ea are un rol didactic si orientativ, oferind o imagine de ansamblu specialistilor si publicului larg. In ultima perioada piramida alimentelor e considerata un concept invechit, pentru ca nu precizeaza foarte clar care sunt alimentele cu risc si care sunt cele dezirabile in dieta zilnica. Este de preferat sa stim cu exactitate ce tipuri de carbohidrati trebuie sa consumam si in ce cantitate, la fel pentru diversele tipuri de grasimi si surse de proteine. In afara de asta trebuie sa fim atenti sa ne hidratam corect, sa avem un aport suficient de fibre, minerale si vitamine, in special din fructe si legume consumate in stare proaspata.
4.       Dieta mediteraneana este de fapt un stil de viata cu obiceiuri alimentare sanatoase. Porportia crescuta de legume si fructe, consumul de carne slaba si peste la gratar, pastele si orezul fierte” al dente”, vinul rosu si uleiul de masline sunt argumente care califica aceasta dieta in topul dietelor sanatoase, cu rezultate foarte bune pentru mentinere si pierdere ponderala moderata, respectiv protectie crescuta la boli cardiovasculare.
5.       Copii supraponderali pot avea kilograme nedorite din diverse cauze( obiceiuri alimentare gresite, sedentarism, tulburari de crestere sau metabolice, obezitate familial etc) Este recomandat ca familia sa mearga cu copilul la un nutritionist specializat, pentru a se determina cauzele si a se institui cele mai bune masuri terapeutice si alimentare pentru copil. Dieta copilului este diferita de cea a adultului datorita nevoilor diferite si a problemelor specifice la copii.
6.       Numarul de kilograme acumulate in perioada sarcinii este diferit de la o mamica la alta. Unele femei se confrunta cu situatia unor kilograme nedorite dupa sarcina. O dieta hipocalorica normoproteica , impreuna cu un program special , usor de exercitii fizice regulate pot rezolva aceasta situatie, sub supraveghere medicala, in special in perioada lactatiei, pentru a nu priva si mama si copilul de nutrimente necesare cresterii si dezvoltarii armonioase.

ARTICOLE SIMILARE

Noi vouchere pentru femei, în valoare de 300 de lei

Andreea Damian

OnCompass s-a lansat şi în România

Michelle Obama îi dă peste nas lui Donald Trump

Andreea Damian

The Guardian, despre nunțile opulente din Țara Oașului

Andreea Damian

Valentina Pelinel, primele declaratii dupa DIVORT

Fobiile vor putea fi tratate cu o simplă injecție

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu