Home > Health > 6 sfaturi pentru a-ti mentine picioarele sanatoase

6 sfaturi pentru a-ti mentine picioarele sanatoase

Picioarele noastre sunt supuse la foarte mult efort. In general, o persoana parcurge intre 5.000 si 10.000 de pasi de-a lungul unei zile, iar pe langa acest efort apare si cel al statului in picioare, al urcatului de scari, sau al exercitiilor fizice pentru persoanele cu un stil de viata activ. Prin urmare, daca vrei sa eviti probleme de sanatate la nivelul membrelor inferioare, este important sa-ti ingrijesti picioarele. De aceea, mai jos am expus o lista cu sfaturi de aplicat pentru ca picioarele tale sa ramana sanatoase si sa faca fata la provocarile cu care se confrunta zi de zi.

Mentine o greutate corporala sanatoasa

Daca picioarele tale vor fi nevoite sa sustina o greutate corporala mai mare decat cea normala, acestea vor fi supuse la o presiune excesiva. Acest fapt va duce la afectarea articulatiilor, a genunchilor si a circulatiei sangelui. Mentinerea unei greutati corporale sanatoase presupune o dieta echilibrata si un stil de viata activ.

Mananca sanatos

O dieta nutritiva, bogata in fructe si legume proaspete, fibre si proteine va asigura puterea necesara picioarelor tale si va imbunatati circulatia sangelui. De asemenea, reducerea consumului de sare si grasimi saturate poate diminua riscul de boli ale inimii, ceea ce implicit reduce riscul de a avea probleme cu circulatia sangelui la nivelul picioarelor.

Nu mai fuma

Fumatul poate face ca vasele sanguine sa se intareasca si ingusteze. Aceste simptome, la randul lor, pot rezulta intr-o circulatie deficitara a sangelui. Daca fumezi, este de recomandat sa-ti propui si sa incetezi din a mai face asta pentru a evita dificultati la nivelul fluxului sanguin.

Exercitii fizice

Fa-ti un obicei din a efectua exercitii fizice. Nu doar ca acestea iti vor dezvolta musculatura picioarelor, dar vor imbunatati si circulatia sangelui. Daca nu ai experienta in domeniul sportului, este recomandat sa te consulti cu medicul de familie initial, pentru ca acesta iti poate oferi sfaturi. Propune-ti sa faci exercitii fizice pentru cel putin 30 de minute pe zi, cate cinci zile pe saptamana.

Ciorapi compresivi

Ciorapii compresivi stimuleaza circulatia sangelui din picioare inapoi spre inima, care de multe ori este ingreunata de efectele gravitatiei. Multi doctori recomanda utilizarea acestora pentru imbunatatirea fluxului sanguin. O pereche calitativa de ciorapi compresivi nu te va costa mult, dar iti va imbunatati circulatia sangelui, va ajuta la prevenirea umflarii picioarelor si aparitiei cheagurilor de sange.

Evita sedentarismul

Daca lucrezi la birou, ridica-te periodic de pe scaun pentru a te plimba si a stimula circulatia sangelui. De asemenea, este recomandat ca periodic sa iti ridici picioarele deasupra nivelului inimii, pentru a facilita fluxul sanguin. Incearca sa urci scarile in loc de a utiliza liftul, sau coboara din autobuz cu o statie inainte de destinatie, pentru a parcurge restul distantei pe jos.

Daca vei avea in vedere aceste recomandari, cu siguranta vei vedea diferente atat la nivelul picioarelor tale, cat si in dreptul sanatatii intregului tau corp!

(Sursa foto: Pexels.com)

Articole asemanatoare
Cum să-ți îmbunătățești sănătatea mentală prin fitness
Cinci moduri de a te simți mai aproape de natură – chiar dacă locuiești în oraș
natură
Activitatea săptămânală care îmbunătățește sănătatea și starea de bine a organismului
facebook
Doar jumătate din articolele despre sănătate de pe Facebook sunt adevărate

Comenteaza acest articol

6 sfaturi pentru a-ti mentine picioarele sanatoase

by realitatea   2 min
0