Home > Agenda > 8 Martie, ziua în care femeile nu primeau flori şi se luptau pentru nişte drepturi elementare

8 Martie, ziua în care femeile nu primeau flori şi se luptau pentru nişte drepturi elementare

8 martie
Ziua Internaţională a Femeii e marcată în fiecare an pe 8 martie. A fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi. De-a lungul timpului s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos.

Sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. În SUA, opresiunea şi discriminarea fac ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare.

În 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot. Un an mai târziu, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie. În 1910, la cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare de la Copenhaga, o femeie pe nume Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor.

Astfel, pe 19 martie 1911 a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. În 1913, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie. Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare deopotrivă. În  1975 a fost declarat „Anul Internaţional al Femeii” de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Începând cu acest an, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre Guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.

În prezent, Ziua Femeii este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.

Articole asemanatoare
8 martie
Idei de cadouri pentru un 8 martie special
Captain Marvel ajunge în cinematografe pe 8 martie 2019 cu un personaj principal feminin
Idei de cadouri de 8 Martie pentru femeile foarte ocupate
Unde petrecem 8 Martie?

Comenteaza acest articol

8 Martie, ziua în care femeile nu primeau flori şi se luptau pentru nişte drepturi elementare

by Andreea Damian   1 min
0