Tabu
HEALTHSlider

A fost dezvoltată casca pentru pacientele cu cancer de sân care oprește căderea părului

Poate cel mai dificil efect secundar al chimioterapiei, greu de suportat pentru multe paciente cu cancer de sân, este căderea părului. La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân. Ceea ce înseamnă că una din opt femei, în lume, moare răpusă de cancer la sân.

Potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală, în România, anual, sunt diagnosticate cu cancer de sân peste 9.000 de femei, 3.000 dintre acestea pierzând lupta cu boala. Cancerul mamar este o problemă de sănătate la nivel mondial, fiind cel mai frecvent tip cancer și principala cauză de deces prin cancer la femei. În România, deși incidenţa este redusă comparativ cu ţările europene, mortalitatea prin cancer de sân s-a dublat în ultima jumătate de secol.

Atunci când se supun tratamentului pentru cancer, multe femei își pierd podoaba capilară, deoarece chimioterapia omoară celulele canceroase care se dezvoltă rapid, dar și celulele sănătoase, cum ar fi cele din foliculii de păr. Laura Carey se numără printre pacientele cu cancer de sân care au testat dispozitivul Paxman, care are rolul de a reduce căderea părului în timpul chimioterapiei.

Dispozitivul este o cască care preia căldura din scalp și o trece printr-un sistem de răcire. Experții spun că răcirea scalpului reduce efectele secundare ale chimioterapiei prin scăderea imediată a temperaturii scalpului și reducerea fluxului de sânge din jurul foliculilor. Acest lucru ajută la reducerea sau chiar la prevenirea căderii părului. „M-am întors la serviciu după chimioterapie și nimeni nu și-a dat seama că sufăr de cancer”, a spus Laura, de 51 de ani, din Michigan, SUA.

Dr. Haytham Ali, medic oncolog din cadrul Breast Cancer Program de la Henry Ford Cancer Institute (SUA) spune că acest dispozitiv dă rezultate bune în funcție de tipul de cancer de sân și de tratamentul urmat. „Casca” Paxman a fost aprobată de FDA (Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite) în octombrie 2017. Dezvoltatorii acestui dispozitiv susțin că sistemul a ajutat peste 100.000 de pacienți cu cancer din mai mult de 25 de țări din întreaga lume să nu-și piardă părul în timpul chimioterapiei.

A fost lansat ghidul pacientelor cu cancer la sân

Roche România, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România  – FABC,  lansează un navigator pentru pacientele cu cancer de sân, disponibil pe platforma educaţională www.canceruldesan.ro.

Navigatorul explică, într-un limbaj prietenos şi simplificat, traseul ce ar trebui urmat de către o pacientă diagnosticată cu cancer de sân, în cadrul sistemului de sănătate din România. Pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament, informaţiile prezentate în cadrul navigatorului au rolul de a uşura înţelegerea pacientelor şi aparţinătorilor cu privire la paşii de urmat, în cazul unui diagnostic de cancer de sân.

„Traseul unei paciente în sistemul de sănătate pare adesea complicat şi de multe ori pacientele diagnosticate cu cancer de sân au nevoie de informaţii şi explicaţii clare cu privire la etapele diagnosticării şi a intervenţiilor necesare tratamentului acestei afecţiuni. Tipul de informaţie cuprins în acest navigator poate ajuta la scurtarea timpului dintre etapele acestui proces, ceea ce creşte şansa unui diagnostic şi a unui tratament mai rapid“, a declarat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

Ziua luptei împotriva cancerului de sân

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, începând din 2014, la data de 1 octombrie. Scopul decretării acestei zilei este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi subliniază importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.

În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce priveşte incidenţa, cu o rată de 25,2, dar şi mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare şi prevenţie. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supravieţuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 şi 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravieţuire.

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată la 1 octombrie şi la nivel mondial. În zeci de ţări se desfăşoară, la această dată, acţiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marşuri, distribuirea de fundiţe roz etc, menite să le amintească femeilor că, prin prevenţie şi prin efectuarea de controale medicale periodice, îşi pot păstra sănătatea.

ARTICOLE SIMILARE

Care este legătura dintre Volodimir Zelenski și gemenele de la Indiggo – VIDEO

Andreea Damian

Somn: greșeala pe care o facem cu toții cu pernele de călătorie

Andreea Damian

Cel mai vechi material descoperit pe Pământ datează de 7,5 miliarde de ani

Andreea Damian

Top 7 arome bizare de inghetata

realitatea

Celebrități care s-au căsătorit în secret

Andreea Damian

Justin Bieber va lansa un documentar pe YouTube despre crearea noului său album

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu