Home > Agenda > A murit SERGIU NICOLAESCU!

A murit SERGIU NICOLAESCU!

SERGIU NICOLAESCU, cel mai iubit regizor roman a plecat dintre noi! Sergiu NIcolaescu avea 82 de ani si a fost internat pe 27 decembrie la Spitalul ‘Elias” pentru o afectiune digestiva cronica. Anterior, el cazuse pe gheata in drum spre garaj si isi fracturase cateva coaste. In ultimii ani, mai avusese doua cazaturi pe scari, in urma carora fusese de asemenea internat si operat la cap.
Dupa ultima internare, medicii i-au diagnosticat alta boala. Sergiu Nicolaescu a fost operat laparoscopic în data de 28 decembrie. Interventia chirurgicala a fost impusă de evoluția clinică în contextul afecțiunii digestive cronice benigne cunoscute.

SERGIU NICOLAESCU s-a nascut pe 13 aprilie 1930, la Tg-Jiu, in Duminica Floriilor, in zodia berbecului. Este ambitios, perfectionist si nu renunta la un lucru pâna nu reuseste sa il faca foarte bine. La 5 ani a parasit Tg-Jiu, familia stabilindu-si resedinta la Timisoara. Acesta este de fapt orasul copilariei lui. De mic copil i-au placut filmele si isi dorea sa joace in ele. Era seful unei bande de circa 30 de copii, iar zona lor se intindea de la Spitalul Militar pâna la podul dintre Cetate si Mehala. A facut ultimele 4 clase de liceu in 2 ani.
1948 – La treminarea liceului, a intrat la trei facultati: Belle Arte, Politehnica si Scolala de Ofiteri de Marina. Lucra pentru rege, la Savârsin si astfel i s-a propus sa plece cu acesta, când a parasit România, dar regele s-a razgândit si astfel a ramas in tara. Pe 5 ianuarie 1948 regele a fost arestat. Tatal sau a fost arestat si el si a stat nejudecat cam un an; adus la Bucuresti a fost anchetat chiar de Nicolschi, in cladirea Senatului de astazi, pe atunci Minsterul de Interne. A fost condamnat la 7 ani, in urma unui proces tipic comunist, ajungând la Canal. Tatal sau a murit in ’94, cand avea 92 de ani.
1954 – La doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de lânga Bucuresti, devenit mai târziu Gospodaria partidului. Intâmplarea a facut sa se intâlneasca cu un coleg din Politehnica, repartizat in Cinematografie si astfel ajunge sa aiba legatura cu acest domeniu.
1962 – Joaca in Memoria Trandafirului multumita lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. Succesul acestui film a fost neasteptat, si s-a difuzat la Paris, de Craciun, timp de 10 ani. Filmul e o metafora: dureaza 7 minute si este o poveste cu flori ce intruchipeaza destinele unor oameni. A luat pentru el Premiul de Excelenta al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondiala.
1967 – Are loc premiera pariziana a filmului “Dacii”, era coproductie francezo-româna. Pe Champs-Elysees, in dreptul restaurantului “Fouquets” trona un afis al filmului, urias si având textul: “un film du Serge Nicolaesco”. Era o foarte mare satisfactie pentru un tânar debutan de 37 de ani
1968 – A lucrat in calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni, chiar la Bucuresti la filmul Batalia pentru Roma – productie americano-germana.
1970 – filmul “Mihai Vitezul”. Problema alegerii actorului pentru rolul Mihai Viteazu, a fost foarte complicate. A facut o lista cu posibilii interpreti. Au candiadat pentru Mihai Viteazul vreo 10-12 actori, intre care si: Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, George Constantin, Emanoil Petrut. Americanii l-au ales pe Sergiu nicolaescu si filmarile au inceput cu el.Mai tarziu au venit indicatiile ca Mircea Albulescu sa-l joace pe Mihai. S-a opus si a zis: “Eu sunt regizor, eu hotarasc! De azi, Amza Pellea va fi Mihai Viteazul.” In urmatorii 20 de ani a fost foarte activ si a facut cam doua filme si jumatate pe an.
1989 – Revolutia la care a participat si el, ca participant activ si membru al Frontului Salvarii Nationale.

Articole asemanatoare
SZOBI CSEH a murit!
DANA in vila lui SERGIU NICOLAESCU de la mare
Detaliul emotionant de pe mormantul lui Sergiu Nicolaescu! Vezi ce a asezat vaduva pe cripta marelui regizor!
Vezi unde se află acum urna cu rămăşiţele lui Sergiu Nicolaescu!

Comenteaza acest articol

A murit SERGIU NICOLAESCU!

by realitatea   2 min
0