Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Abandonul copiilor: o problema reala in lumea moderna

Suntem meniti sa procream si, cu toate acestea, abandonul copiilor este tot mai frecvent. Sexualitatea se afla adanc inradacinata in noi, iar idealul majoritatii este de a avea o familie.

Intr-o lume in care responsabilitatile sunt infricosatoare, fuga reprezinta calea. Ignoranta darama destine, iar dreptul la o viata normala pentru fiecare este aruncat cu brutalitate la primul cos de gunoi iesit in cale.

Exista un moment potrivit pentru toate, inclusiv pentru aparitia unui copil in sanul unei potentiale familii. Nimeni nu ne poate impune cand este acel „moment potrivit”, nimeni nu ne poate impiedica sa-l alegem, sa-l amanam sau sa-l anulam. Totul depinde de noi. Metodele contraceptive devin straine tot mai multor tineri, lipsa de educatie duce la abandon in randul nou-nascutilor. Decizia de a avea activitate sexuala este a noastra, responsabilitatea apare inca din primul moment al deciziei de a duce la sfarsit actul in sine. Riscurile aparitiei unei sarcini nedorite exista. Conform UNICEF, „un copil abandonat este acel copil ai carui parinti biologici renunta la asumarea responsabilitatii ingrijirii si satisfacerii nevoilor fundamentale de dezvoltare ale copilului, separandu-se fizic de acesta, inainte ca aceasta responsabilitate sa fie preluata de o institutie abilitata”.

Cauzele abandonului

Cauzele sunt multiple, de la varsta frageda a mamei pana la conditii precare de trai sau abuzuri. Efectele asupra nou-nascutului sunt aceleasi din momentul in care acesta este abandonat. Situatia de criza in care este pus copilul afecteaza iremediabil modul de dezvoltare a acestuia, punand in pericol mai multe paliere ale personalitatii.

abandonul-copiilor-o-problema-reala-in-lumea-moderna2Numarul copiilor abandonati

Numarul copiilor abandonati creste cu fiecare an tot mai mult. In 2010 numarul copiilor abandonati a fost de 1.315, in 2011 numarul acesta creste la 1.432. In 2014 aproape 1.500 de copii au fost abandonati in maternitati sau in alte unitati sanitare, anunta Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Anul 2014 a venit cu un record nedorit pentru Romania, avand cei mai multi copii abandonati din ultimii zece ani.

Solutii pentru prevenirea abandonului copiilor

Cifrele sunt ingrijoratoare, iar situatia in care sunt pusi copiii cu atat mai mult. In majoritatea tarilor Uniunii Europene, printre care si Romania, s-au instituit mai multe metode pentru a preveni abandonul copiilor, precum: institutii pentru ingrijire de zi, sustinere financiara, asistenta sociala, servicii de planificare familiala, unitati mama si copil, linii telefonice de urgenta pentru mamele ce au nevoie de ajutor.

ARTICOLE SIMILARE

Reteta de vara – supa rece de iaurt

realitatea

Dieta, singurul aliat in lupta cu kilogramele?

realitatea

Celebritati nascute pe 26 iulie!

realitatea

Ce se întâmplă când respiri prin mască la temperaturi ridicate

Andreea Damian

El face spagatul pe doua camioane, dar sa vezi cum arata fiica lui!

CM Fotbal Feminin: jucătoarea care la 41 de ani a stabilit două recorduri mondiale

Andreea Damian

Scrie un comentariu