Tabu
HEALTH

Această băutură inofensivă accelerează în mod neașteptat îmbătrânirea

O bem frecvent fără să știm că (într-adevăr) accelerează îmbătrânirea. Ce este această băutură dulce, nebănuită, puternic descurajată de nutriționiști dacă vrei să-ți păstrezi tinerețea?

Știam că este dăunătoare sănătății… Dar nu prea aveam o idee despre consecințele pe care le avea asupra îmbătrânirii. Într-adevăr, potrivit oamenilor de știință, această băutură dulce accelerează „degradarea” corpului nostru.

De fapt, băutura carbogazoasă este la originea îmbătrânirii accelerate a corpului nostru și este dovedit științific! Într-adevăr, un studiu realizat în 2014, publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică, a arătat că un consum regulat de băuturi carbogazoase poate provoca îmbătrânirea prematură la nivel celular.

Oamenii de știință au descoperit că persoane care au băut mai mult suc decât alții au avut tendința de a avea telomeri mai scurți în interiorul celulelor albe din sânge. Telomerii sunt de fapt secțiuni de ADN găsite la sfârșitul cromozomilor.

Sucul acidulat afectează celulele

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, s-a dovedit că faptul că telomerii sunt mai scurți decât de obicei, duce la o reducere notabilă a longevității și a speranței de viață. În același timp, acest lucru duce și la o creștere semnificativă a riscului de a dezvolta boli cronice.

Elissa Epel, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco, explică fenomenul mai detaliat: „Consumul regulat de sucuri zaharoase ar putea influența dezvoltarea bolii, nu numai prin încordarea organismului, dar și prin accelerarea îmbătrânirii celulare a țesuturilor.”

De asemenea, precizează că această observație este valabilă întotdeauna indiferent de vârstă, rasă, salariu sau chiar nivelul de studiu al persoanei în cauză.

Un alt studiu științific confirmă și această ipoteză. Publicat în 2021 în jurnalul Current Nutrition Reports, acesta din urmă demonstrează că un consum de băuturi dulci (cum ar fi sucul acidulat) este strâns legat de tulburările microbiomului intestinal, inflamație dar și de stresul oxidativ. Iar aceste trei elemente contribuie la îmbătrânirea prematură.

Sucul acidulat este o plăcere instantanee într-o zi caniculară, desigur, dar un real pericol pentru sănătate pe termen lung. Așadar, te vei gândi de două ori înainte de a-l bea data viitoare!

ARTICOLE SIMILARE

Cum ne poate îmbolnăvi consumul de pește. În ce condiții devine periculos

Andreea Damian

De ce e bine să ții peste noapte o lămâie tăiată în camera unde dormi

Andreea Damian

Eco-anxietatea – între frică și tristețe. O nouă formă de depresie

Andreea Damian

Boala care face ravagii primăvara 

Andreea Damian

S-a mai descoperit un beneficiu al consumului de vin roșu

Andreea Damian

Oamenii de știință au dezvoltat „micro-pasărea” care zboară prin corp pentru a efectua operații mici

Andreea Damian

Scrie un comentariu