Home > Health > Acest tip de cancer va putea fi eradicat complet în majoritatea țărilor până în 2100

Acest tip de cancer va putea fi eradicat complet în majoritatea țărilor până în 2100

cancer

Cancerul de col uterin va putea fi eradicat definitiv în majoritatea țărilor din întreaga lume până la sfârșitul secolului XXI, potrivit cercetărilor. Vaccinul contra infecției cu HPV (Human papilloma virus), care declanşează cancerul de col uterin, a redus considerabil numărul cazurilor de cancer de col uterin. Există speranțe că imunizarea tinerelor, împreună cu screening şi tratament adecvat, ar putea pune capăt acestui flagel care ucide mai mult de 300.000 de femei la nivel global în fiecare an.

Anul trecut, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a solicitat intensificarea eforturilor pentru eliminarea bolii. Vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este „sigură şi indispensabilă pentru a elimina cancerul de col uterin”. Aşa susţineau și autorităţile din domeniul sanitar, declaraţie făcută cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, pe 4 februarie.

Dacă nu se face nimic, 600. 000 de femei se vor îmbolnăvi de cancer de col uterin în 2020, cifra crescând la 1,3 milioane pe an până în 2069, deoarece populația crește și îmbătrânește. Dar cercetătorii din Sydney, Australia, spun că 13,4 milioane de cazuri de îmbolnăvire cu HPV ar putea fi prevenite în următorii 50 de ani, prin implementarea unor programe de vaccinări și screeninguri în toate țările. Până la sfârșitul secolului, vor reduce considerabil numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivel global – 4 cazuri la 100.000 de femei – un nivel la care cancerul ar putea fi considerat eradicat, scrie The Guardian.

Tările foarte dezvoltate, precum Anglia, Finlanda, SUA și Canada, ar trebui să elimine complet cancerul până în 2055, în timp ce în țările cu un nivel mediu și mic de dezvoltare vor mai exista în continuare 4,4 cazuri la 100.000 de femei, respectiv 14 cazuri la fiecare 100.000 de femei, spune studiul, publicat în revista Lancet Oncology. Depinde foarte mult și de susținerea autorităților naționale din fiecare țară și de participarea la programele de vaccinare HPV și de screening.

Dar „zvonuri nefondate împiedică amplificarea vaccinării, crucială în prevenţia cancerului de col uterin”, susţine în cadrul unui comunicat Elisabete Weiderpass, directoarea Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial în 2018, potrivit cifrelor IARC.

Potrivit OMS, 310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni, în special în ţări cu venituri reduse şi medii. „Acesta este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei”, a subliniat IARC. Agenţia estimează că, în cazul în care măsurile de prevenţie nu sunt amplificate, această afecţiune ar putea provoca 460.000 de decese pe an până în 2040.

Articole asemanatoare
coronavirus
Chimioterapia în vremuri de pandemie
cancer
Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer
cancer
Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin ar putea salva 62 mil. de vieți în următorii 100 de ani
fumat
Niciodată nu este prea târziu să renunți la fumat. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Acest tip de cancer va putea fi eradicat complet în majoritatea țărilor până în 2100

by Andreea Damian   2 min
1