Home > Lifestyle > Aceste clişee ne dor: bla-bla Iulia Ionescu

Aceste clişee ne dor: bla-bla Iulia Ionescu

E oficial, suntem o ţară de babe băgăreţe. O fată pleacă de acasă, se dă o ştire, se fac cercetări, fata se întoarce acasă, punct. Atât, şi nu mai mult, e treaba opiniei publice. Treaba ta de cetăţean de rând, care n-are legătură cu viaţa fetei aceleia era: share cu fotografia dispărutei, să ajungă, vorba Simonei Tache, “până-n fund la taxatoare”, apoi să afli că a reapărut fetiţa, să nu mai dai share cu fotografia.

Nu e treaba ta ce-a zis mama, ce-a zis tata, ce-a zis vecina suferindă de deficit de atenţie de la etajul II, ce-a zis căţelul şi ce-a zis purcelul. Ştirile de genul ăsta mi se par o intruziune în viaţa unui minor deja sensibil, care numai de asta nu are nevoie.

Nu e treaba ta că e “olimpică”. Toate ştirile erau cu “olimpica dispărută”, etc. Probabil, dacă era codaşă, simpla decenţă te-ar fi îndemnat să dai share oricum. Când un copil dispare, nu te întrebi: “Da, dom’le, dar cât avea la fizică? Şase? Nţ, nu-i mai dau share!”

Nu e treaba ta că avea duhovnic. Şi de ce avea duhovnic. Şi de ce nu discuta cu părinţii ce discuta cu duhovnicul. Persoanele nu sunt substituibile. Adeseori, ce poţi discuta cu A nu poţi discuta cu B sau cu C. Fără ca asta să fie neapărat vina lui B sau a lui C. O tonă de bunăvoinţă nu ţine loc de compatibilitate.

“Biserica infestează creierele fragede!” Haida de! Eu sunt ultima persoană care să ţină cu BOR; faptul că nu plătesc impozite şi că te jecmănesc nemilos de cum te prind mi se pare oribil; dar dacă un adolescent întreţine, din proprie voinţă, nesilit de nimeni, o corespondenţă asiduă cu un călugăr, înseamnă că asta îşi doreşte şi de asta are nevoie. Nu e nici o conspiraţie reptiliană; poate e vorba de ceva mult mai simplu, la care conspiraţioniştii nu s-au gândit nici o secundă: poate FATA AIA CHIAR ARE VOCAŢIE ÎN ACEST DOMENIU.

Sunt oameni care, realmente, s-au născut pentru o viaţă monahică. Un exemplu notoriu e Maica Tereza; dar am întâlnit câţiva preoţi şi călugări veritabili, de o simplitate şi o credinţă absolute, făcuţi să împartă binele şi să-şi aline semenii. Probabil că şi ei au ştiut de mici că asta vor să facă. Da, când ai vocaţie, pur şi simplu o ştii şi acţionezi. Nu e nimic ieşit din comun.

Da, ştiu bla-bla: nu e normal să fugi de acasă, să nu anunţi familia, să sperii opinia publică, etc. etc. Nici un adolescent de 15 ani nu e “normal”. Dar asta deja e treaba familiei, nu a ta. Treaba ta s-a încheiat din clipa când copilul a fost găsit. În rest, poate există nişte probleme în propria ta viaţă pe care ai vrea să le rezolvi, înainte de a te da expert în ale altora.

Articole asemanatoare
Congres medical anti-aging
Julia Jianu s-a transformat in Marilyn Monroe
Celebritati nascute pe 16 aprilie!
Dai carte, dai parte! Donatie de carti pentru scolari!

Loading...

10 Responses

 1. cristi

  Si totusi, daca era vorba de o minoritate religioasa in locul cultului national (sa zicem Martorii lui Iehova) ai mai fi sustinut ca fata avea vocatie?

  1. lorena

   Maica Tereza era catolică, prietene. Alţi monahi cu har sunt buddhişti, musulmani sau rabbi. Contează crezul religios în sine sau forţa de a salva suflete prin argumentul credinţei?

 2. Milena

  Aceasta intamplare e o lectie pentru parintii fetei. Sper sa fi invatat cu adevarat ceva din ea! Si sper ca fata sa gaseasca acasa sprijinul de care are nevoie, nu prin manastiri.

 3. Zoli

  Inca o baba bagacioasa, care da lectii celorlalte babe bagacioase. 🙁 Ce o deosebeste de restul? Probabil propozitia monumentala de la profil! Oricum, pana sa stii atat de clar ce ai face daca ar fi copilul tau ar trebui sa ai unul, ca sa ai idee de gandirea unui parinte, adica a celui pe care autoritatile il considera legal raspunzator de ce se intampla cu un minor. Iar daca pustoaica asta e atat de plina de credinta incat nu vede nici un alt scop in viata, cred ca ramanea destula si peste 3 ani cand devenea majora si putea decide legal ce sa faca cu viata ei.

 4. antonia

  parerea mea este ca daca era majora, da, poate nu era treaba nimanui dar fiind minora, atunci e alta situatie. cineva trebuie sa dea niste explicatii si facuta o ancheta

 5. Pingback : Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri? (W8, 2014) | refresh.ro

 6. creca

  eu n-am citit nimic din ce-ati scris si nu ma intereseaza parerile voastre si nici subiectul nu ma intereseaza.

Comenteaza acest articol

Aceste clişee ne dor: bla-bla Iulia Ionescu

by   2 min
10