Home > Lifestyle > Aceste clişee ne dor: “Mă doare-n c…”

Aceste clişee ne dor: “Mă doare-n c…”

Exprimăm câte o durere a unui punct anatomic – care începe cu “c…” – deţinut de noi atât de frecvent, încât orice străin nevinovat aflat în trecere printr-un oraş românesc ar putea deduce că există o epidemie la nivel de naţiune, legată de durerea crâncenă de c… Că, poate, e un virus sau o bacterie, ceva extrem de contagios, care propagă numita durere de c… Şi se întreabă, poate, de ce nu au fost emise broşurici care să instruiască în privinţa durerii de c…, să explice, de exemplu, că o poţi preveni dacă nu sprijini c… de diverse suprafeţe infestate sau îl ţii acoperit, la căldurică, pentru că, probabil,  frigul e un factor care accelerează eventualitatea bolii.

Numai că noi n-avem nici o treabă, când exprimăm numita durere în c… Pur şi simplu, încercăm să spunem că nu ne pasă câtuşi de puţin de un anumit lucru sau om. Exemplu: “Vasile, sunt însărcinată cu tripleţi, ia-mă de nevastă.” “Mă doare-n c…” sau “Iubito, nu mai avem nici un strop de lubrifiant în casă.” “Mă doa… aoleu, nu, nu-mi spune asta!” Cum ar veni, te doare-n c… doar până în momentul în care rişti să te doară-n c… de-adevăratelea.

Oamenii care au suferit în mod real de probleme care să presupună dureri ale rectului sau ale articulaţiei extrem de complexe dintre oasele humerus, pe de o parte, şi radius şi ulna, pe de alta, vă pot garanta că ambele categorii de probleme sunt grave şi pot duce la complicaţii cumplite. Fie că e vorba de hemoroizi, fisură anală, colită ulcerativă, prolaps rectal sau, şi mai grav, vreo tumoare, benignă sau malignă a prostatei, respectiv de vreo fractură, reumatism, dizlocare, tendinită sau bursită, vestea durerii locale e una extrem de rea. Pentru purtătorul durerii, nu pentru interlocutor.

De ce să indici nepăsarea folosindu-te de o figură de stil care să implice exact ideea opusă – şi anume, că vei petrece foarte mult timp în spital, sau cel puţin în diverse tratamente? Măcar englezii au metafora corectă; în cazul lor, când un om sau o activitate sunt iritante, neplăcute, antipatice şi n-au ochi albaştri, vorbim despre “a pain the ass”. Nimeni nu minimalizează acest punct sensibil şi mai expus loviturilor sorţii decât am crede.

Deci, data viitoare când te doare-n c…, du-te repede şi fă o colonoscopie / o radiografie. Prevenirea e mama sănătăţii.

Articole asemanatoare
colonoscopie
Colonoscopiile, un subiect tabu. Când și de ce trebuie să te prezinți la medicul specialist
durerile menstruale infarct
STUDIU: Durerile menstruale, la fel de severe precum un infarct
Julia Jianu s-a transformat in Marilyn Monroe
Fotografie – Sufletul satului romanesc: Delta Dunarii

Loading...

Comenteaza acest articol

Aceste clişee ne dor: “Mă doare-n c…”

by   1 min
0