Home > Health > Activitatea săptămânală care îmbunătățește sănătatea și starea de bine a organismului

Activitatea săptămânală care îmbunătățește sănătatea și starea de bine a organismului

natură

Petrecutul a cel puțin două ore pe săptămână în natură poate fi crucial pentru îmbunătățirea sănătății și a bunăstării, potrivit unui studiu mai amplu.

Cercetarea realizată de experți de la Universitatea din Exeter și publicată în Scientific Reports arată că persoanele care petrec cel puțin 120 minute în natură pe săptămână au o probabilitate semnificativ mai mare de a avea o stare de sănătate bună şi de a fi echilibrate din punct de vedere psihologic în comparaţie cu cei care nu ies deloc în natură în timpul unei săptămâni obişnuite. Beneficii similare au fost găsite și la persoanele care au vizitat locuri din natură precum parcuri, păduri, parcuri din zone rurale şi plaje pentru cel puţin 120 de minute pe săptămână.

Studiul a folosit date provenite de la circa 20.000 de persoane din Anglia şi a constatat că nu contează dacă cele 120 de minute au fost petrecute într-o singură vizită sau de-a lungul mai multor vizite în natură. De asemenea, pragul celor 120 de minute se aplică atât bărbaţilor, cât şi femeilor, persoanelor tinere, precum şi celor în vârstă, din diferite grupuri etnice şi ocupaţionale, atât celor care trăiesc în zone sărace, dar şi bogate, chiar şi celor cu afecţiuni cronice sau dizabilităţi.

„Se ştie că a petrece timp în aer liber, în natură, poate fi benefic pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor, dar până acum nu am putut spune care este limita de timp necesară. Cele mai multe dintre ieşirile în natură la care se referă această cercetare au avut loc la doar 3 kilometri de casă, iar vizitarea chiar şi a spaţiilor verzi din zonele urbane pare să fie un lucru benefic. Două ore pe săptămână este, sperăm, un ţel realist pentru mulţi oameni, având în vedere că poate fi realizat pe toată durata weekendului pentru a obţine beneficii”, a declarat dr. Mat White, de la University of Exeter Medical School, coordonator al cercetării.

Există tot mai multe dovezi care indică faptul că locuind într-un cartier cu multă verdeaţă poate fi benefic pentru sănătate, spre exemplu, prin reducerea poluării. Datele utilizate pentru realizarea acestei cercetări au provenit de la Natural England’s Monitor of Engagement din cadrul Natural Environment Survey, cea mai mare bază de date din lume care colectează informaţii despre timpul petrecut săptămânal de oameni în natură.

„Există multe motive pentru care timpul petrecut în natură poate fi benefic pentru sănătate şi starea de bine a organismului – oferă o perspectivă asupra circumstanţelor vieţii, reduce stresul, te poţi bucura de timp de calitate cu prietenii şi familia. Aceste descoperiri oferă sprijin preţios personalului medical în a face recomandări care includ timp petrecut în natură pentru a stimula starea de sănătate şi de bine a organismului, în mod similar cu recomandările referitoare la activitatea fizică săptămânală”, a spus profesorul Terry Hartig de la Universitatea Uppsala din Suedia, co-autor al studiului.

Articole asemanatoare
Șapte lumi, o planetă: serialul „superb” despre natură primește recenzii de cinci stele
Cinci moduri de a te simți mai aproape de natură – chiar dacă locuiești în oraș
facebook
Doar jumătate din articolele despre sănătate de pe Facebook sunt adevărate
Foarte bogată în grăsimi, extrem de populară și totuși, care e problema cu dieta keto

Comenteaza acest articol

Activitatea săptămânală care îmbunătățește sănătatea și starea de bine a organismului

by Andreea Damian   2 min
0