Home > Agenda > stiri > Actori straight în roluri gay

Actori straight în roluri gay
Dacă actorii auto-declarați gay se tem că a accepta un rol gay înseamnă că o să fie catalogați pentru totdeauna în arhivele regizorilor și le vor fi oferite numai roluri gay (cum este cazul lui Rupert Everett, care consideră că i s-a terminat cariera tocmai datorită rolurilor gay din ‘The Next Best Thing‘ și ‘My Best Friend’s Wedding‘), actorii auto-declarați straight nu fug, ci dimpotrivă, primesc cu brațele deschise roluri gay. Că este vorba de calitatea rolului, de o mișcare agilă de PR prin care să-și câștige fani sau pur și simplu de oferte care nu pot fi refuzate – unele din cele mai bune roluri gay au fost jucate de actori straight.

 

Poate cea mai cunoscută reprezentație de acest gen este cea a lui Jake Gyllenhaal alături de Heath Ledger în ‘Brokeback Mountain‘. Rolurile lor sunt credibile și sporesc conștiința faptului că discriminarea distruge vieți. Carierele lor au înflorit după aceste roluri, iar regretatul Heath Ledger parcă a convins cu acest rol că poate prelua roluri dificile și foarte diferite, în ultimii ani de viață jucând în ‘Casanova‘, ‘Batman – The Dark Knight‘ și ‘The Imaginarium of Doctor Parnassus‘. Că rolurile gay nu sunt o sacrificare a carierei, ci o explorare mai atentă a propriului potențial artistic dovedesc și actorii care nu s-au oprit după primul rol tematic gay: Colin Farrell în ‘A Home at the End of the World‘ și apoi în ‘Alexander‘, Ewan McGregor în ‘Velvet Goldmine‘ și ‘I Love You, Philip Morris‘ sau Jude Law în ‘Wilde‘ și ‘Brideshead Revisited‘. E drept, gurile rele spun că lui Farrell i s-a sugerat să lase rolurile gay la o parte un timp nedeterminat. 

 

Dacă folosirea actorilor foarte cunoscuți pentru roluri gay este o rețetă de succes, acest lucru este datorat și faptului că aceștia aduc un aer de familiar rolurilor pe care le preiau, funcționând în principiu la fel ca activismul umanitar, în care purtătorii de cuvânt celebri au un impact mai mare. În mod deloc surprinzător, rolurile gay ale actorilor straight le-au adus acestora nu numai recunoștința comunității gay, care descoperă prin rolurile gay ale actorilor straight noi forme de reprezentare, dar și aprobarea tacită a spectactorilor straight.

 

Redescrierea artistică pe care o propun rolurile gay nu are legătură cu masculinitatea, dar merită menționat faptul că actori ale căror roluri le-au creat o aură de heterosexualitate indestructibilă au acceptat roluri gay și au făcut o treabă foarte bună. Sean Penn în ‘Milk‘, Clive Owen în ‘Bent‘, Colin Firth în ‘A Single Man‘ au oferit fațete diferite ale realităților gay și au contribuit cu carismă și delicatețe la crearea de personaje memorabile.

 

Dacă în ultimii ani prezența actorilor straight în roluri gay a devenit o obișnuință regizorală și a intrat în cotidian, merită poate reamintiți și cei care au stârnit controverse cu aceste roluri. Robin Williams în ‘The Birdcage‘, Tom Hanks în ‘Philadelphia‘ sau William Hurt în ‘The Kiss of the Spider Woman‘ au fost pionierii care au deschis calea pentru tendințele actuale și au dovedit printr-un joc actoricesc deosebit de puternic că explorarea rolurilor gay este, până la urmă, o atitudine artistică înainte de a fi o afirmație politică.

 
 
 
 

Comenteaza acest articol

Actori straight în roluri gay

by realitatea   2 min
0