Tabu
HEALTHSlider

Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic

Numeroase țări recomandă limitarea consumului de carne roșie și procesată, pentru a preveni cancerul și bolile de inimă. Dar o reexaminare a zeci de studii anterioare, efectuată de cercetători independenți, arată că riscul potențial este slab și dovezile nesigure.

O echipă de cercetători din șapte țări „sfătuiește adulții să continue consumul actual de carne roșie”, potrivit noilor orientări publicate luni în Annals of Internal Medicine. Sfatul – care a stârnit controverse în lumea științifică – a adăugat Același consemn pentru carnea procesată.

Cercetarea publicată în jurnalul coordonat de American College of Physicians a analizat multiple studii și arată că reducerea consumului de carne roșie la trei porții de carne roșie pe săptămână reduce mortalitatea provocată de cancer cu șapte morți la o mie de persoane, o reducere considerată modestă de oamenii de știință în discuție. Pentru carnea procesată și bolile cardiovasculare și diabet, calitatea dovezilor este considerată „foarte slabă” de echipă, care a recurs la o metodologie denumită GRADE.

„Sunt reduceri foarte slabe ale riscului de cancer, boli de inimă și diabet și, între altele, dovezile sunt nesigure”, a rezumat Bradley Johnston, profesor asociat de epidemiologie la universitatea Dalhousie din Canada și directorului grupului NutriRECS, care a redactat recomandările. „Deci se poate spune că există o reducere a riscului sau că nu există”, a adăugat el. „Oamenii trebuie să ia propriile decizii. Noi le oferim cea mai bună estimare a adevărului, care este nesigură. După propriile preferințe, ei pod decide să reducă sau să elimine” carnea roșie sau procesată, a continuat Bradley Johnston.

Cercetătorii au spus că vor să schimbe abordarea „vechii școli” de a da recomandări nutriționale generale și să pună mai mult accent pe dovezi ale beneficiilor individuale.

Reducerea consumului de carne roșie și procesată este unul dintre stâlpii recomandărilor în materie de nutriție în numeroase țări. Centrul internațional de cercetare asupra cancerului, agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, clasează carnea roșie drept „probabil cancerigenă” și pe cea procesată „cancerigenă”. Word Cancer Research Fund a indicat că nu îi va schimba recomandările: „Ne menținem încrederea în cercetarea riguroasă efectuată de 30 de ani”, a declarat directoarea de cercetări Giota Mitrou.

Recomandările publicate luni au fost aprobate de 11 dintre cei 14 cercetători care au format panelul.

 

ARTICOLE SIMILARE

Acest aliment natural ar putea înlocui cafeaua de dimineață

Andreea Damian

Mirela Vaida dispare de pe sticlă. Ce s-a întâmplat cu prezentatoare TV

Andreea Damian

Ce rol va avea Naomi Watts în spin off-ul „Game of Thrones”

Andreea Damian

Cele mai bune rochii care au scris istoria modei în ultimul deceniu

Andreea Damian

Realitatea de zi cu zi influenteaza cautarile de pe site-urile porno?

realitatea

Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde

Andreea Damian

4 comentarii

Scrie un comentariu