Home > Health > Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic

Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic

carne roșie

Numeroase țări recomandă limitarea consumului de carne roșie și procesată, pentru a preveni cancerul și bolile de inimă. Dar o reexaminare a zeci de studii anterioare, efectuată de cercetători independenți, arată că riscul potențial este slab și dovezile nesigure.

O echipă de cercetători din șapte țări „sfătuiește adulții să continue consumul actual de carne roșie”, potrivit noilor orientări publicate luni în Annals of Internal Medicine. Sfatul – care a stârnit controverse în lumea științifică – a adăugat Același consemn pentru carnea procesată.

Cercetarea publicată în jurnalul coordonat de American College of Physicians a analizat multiple studii și arată că reducerea consumului de carne roșie la trei porții de carne roșie pe săptămână reduce mortalitatea provocată de cancer cu șapte morți la o mie de persoane, o reducere considerată modestă de oamenii de știință în discuție. Pentru carnea procesată și bolile cardiovasculare și diabet, calitatea dovezilor este considerată „foarte slabă” de echipă, care a recurs la o metodologie denumită GRADE.

„Sunt reduceri foarte slabe ale riscului de cancer, boli de inimă și diabet și, între altele, dovezile sunt nesigure”, a rezumat Bradley Johnston, profesor asociat de epidemiologie la universitatea Dalhousie din Canada și directorului grupului NutriRECS, care a redactat recomandările. „Deci se poate spune că există o reducere a riscului sau că nu există”, a adăugat el. „Oamenii trebuie să ia propriile decizii. Noi le oferim cea mai bună estimare a adevărului, care este nesigură. După propriile preferințe, ei pod decide să reducă sau să elimine” carnea roșie sau procesată, a continuat Bradley Johnston.

Cercetătorii au spus că vor să schimbe abordarea „vechii școli” de a da recomandări nutriționale generale și să pună mai mult accent pe dovezi ale beneficiilor individuale.

Reducerea consumului de carne roșie și procesată este unul dintre stâlpii recomandărilor în materie de nutriție în numeroase țări. Centrul internațional de cercetare asupra cancerului, agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, clasează carnea roșie drept „probabil cancerigenă” și pe cea procesată „cancerigenă”. Word Cancer Research Fund a indicat că nu îi va schimba recomandările: „Ne menținem încrederea în cercetarea riguroasă efectuată de 30 de ani”, a declarat directoarea de cercetări Giota Mitrou.

Recomandările publicate luni au fost aprobate de 11 dintre cei 14 cercetători care au format panelul.

 

Articole asemanatoare
Beyonce
Beyonce se teme că va muri, după ce tatăl ei a fost diagnosticat cu cancer mamar
Rod Stewart
Rod Stewart, diagnosticat cu cancer
marcia cross
Marcia Cross, despre cancerul ei: „A fost unul dintre cele mai mari cadouri pe care le-am putut avea”
cancer
Studiu – băuturile îndulcite cresc riscul de cancer

Comenteaza acest articol

Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic

by Andreea Damian   1 min
0