Tabu
Image default
HEALTH Slider

Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic

Numeroase țări recomandă limitarea consumului de carne roșie și procesată, pentru a preveni cancerul și bolile de inimă. Dar o reexaminare a zeci de studii anterioare, efectuată de cercetători independenți, arată că riscul potențial este slab și dovezile nesigure.

O echipă de cercetători din șapte țări „sfătuiește adulții să continue consumul actual de carne roșie”, potrivit noilor orientări publicate luni în Annals of Internal Medicine. Sfatul – care a stârnit controverse în lumea științifică – a adăugat Același consemn pentru carnea procesată.

Cercetarea publicată în jurnalul coordonat de American College of Physicians a analizat multiple studii și arată că reducerea consumului de carne roșie la trei porții de carne roșie pe săptămână reduce mortalitatea provocată de cancer cu șapte morți la o mie de persoane, o reducere considerată modestă de oamenii de știință în discuție. Pentru carnea procesată și bolile cardiovasculare și diabet, calitatea dovezilor este considerată „foarte slabă” de echipă, care a recurs la o metodologie denumită GRADE.

„Sunt reduceri foarte slabe ale riscului de cancer, boli de inimă și diabet și, între altele, dovezile sunt nesigure”, a rezumat Bradley Johnston, profesor asociat de epidemiologie la universitatea Dalhousie din Canada și directorului grupului NutriRECS, care a redactat recomandările. „Deci se poate spune că există o reducere a riscului sau că nu există”, a adăugat el. „Oamenii trebuie să ia propriile decizii. Noi le oferim cea mai bună estimare a adevărului, care este nesigură. După propriile preferințe, ei pod decide să reducă sau să elimine” carnea roșie sau procesată, a continuat Bradley Johnston.

Cercetătorii au spus că vor să schimbe abordarea „vechii școli” de a da recomandări nutriționale generale și să pună mai mult accent pe dovezi ale beneficiilor individuale.

Reducerea consumului de carne roșie și procesată este unul dintre stâlpii recomandărilor în materie de nutriție în numeroase țări. Centrul internațional de cercetare asupra cancerului, agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, clasează carnea roșie drept „probabil cancerigenă” și pe cea procesată „cancerigenă”. Word Cancer Research Fund a indicat că nu îi va schimba recomandările: „Ne menținem încrederea în cercetarea riguroasă efectuată de 30 de ani”, a declarat directoarea de cercetări Giota Mitrou.

Recomandările publicate luni au fost aprobate de 11 dintre cei 14 cercetători care au format panelul.

 

ARTICOLE SIMILARE

Trucuri pentru un machiaj natural de vară

Andreea Damian

Coldplay intră pe tărâmul muzicii de protest cu noul cântec „Guns”?

realitatea

Biserica Catolică din Germania le cere scuze miilor de copii victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici

Dora Constantinovici

Salon Insula 42 ⎥ Un dialog cu Șerban Radu, co-fondator Cărturești

Ciocîrlan

Cum te antrenezi acasă în perioada de izolare. Sfaturi de făcut exerciții la domiciliu

Tabu Tabu

Kanye West spune că șapca MAGA a lui Trump l-a făcut să se simtă ca Superman

Dora Constantinovici

4 comentarii

Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic – iPress.ro 28 January 2020 at 12:47

[…] Citește continuarea pe tabu.ro.  […]

Răspunde
Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic – RomanianTV.eu 28 January 2020 at 13:09

[…] Citește continuarea pe tabu.ro.  […]

Răspunde
Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic » Jurnal Actualitati 3 February 2020 at 2:17

[…] Citește continuarea pe tabu.ro.  […]

Răspunde

Scrie un comentariu