Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Află mai multe despre Kakeibo: arta japoneză de a economisi bani

Economisirea banilor este grea. Oricât de mult ai câștiga, rămâi întotdeauna cu nimic la sfârșitul lunii, nu? Așa e.

Probabil că o sumă imensă din salariu se duce spre închiriere, iar apoi mai apar și facturile, mâncarea, hainele și costurile de vacanță (dacă apuci să ai vreuna) care îți consumă bănuții prețioși fără ca tu să observi. Apoi mai intervine și acea voce. Acea voce șoptită din mintea ta, care spune: „De ce să te deranjezi? Oricum nu-ți vei permite niciodată o casă așa că trăiește-ți clipa”

E momentul să afli de kakeibo, un „jurnal bugetar” și cea mai recentă tendință a stilului de viață japonez. Kakeibo a fost inventat în 1904 de Hani Motoko, prima jurnalistă din Japonia și a fost concepută pentru a ajuta femeile ocupate să își păstreze finanțele pe plus. De curând, primul kakeibo în limba engleză, realizat de scriitoarea Fumiko Chiba, a fost lansat ca să ajute și femeile din alte țări (e tradus și la noi și se găsește aici). Conceptul merge astfel: la începutul fiecărei luni, stai cu kakeibo-ul tău în brațe și plănuiești ce vei cheltui, ce vei economisi și ce trebuie să faci pentru a-ți atinge obiectivele. Vezi apoi ce ai obținut. Sună simplu? Chiar este. Sau cel puțin pare.

Iată ce trebuie să știi:

  1. Trebuie să îți muți atenția de la economisire la cheltuieli

Chiba explică că trebuie să ne redimensionăm atitudinea față de buget – trebuie „să petrecem bine” pentru a „economisi bine” și invers. „Toți muncim foarte mult pentru a trăi și pentru a ne bucura de lucruri”, ne spune Chiba. „Este important să vă amintiți acest fapt atunci când economisiți.” Cu alte cuvinte, dacă economisirea se referă la ceea ce nu putem face și nu putem avea, este o corvoadă și probabil vom renunța. Dacă este vorba despre bugetare meticuloasă, astfel încât să putem face și putem avea ceea ce ne dorim cu adevărat, devine o perspectivă mult mai primitoare.

  1. Scrierea stării de fapt te va ajuta

Păstrarea unui kakeibo înseamnă în principiu înregistrarea cheltuielilor, dar nu este suficient să conectezi numerele pe o foaie de calcul. Să pui efectiv pixul/creionul/stiloul pe hârtie este o parte fundamentală a practicii. „O mare parte din viața noastră este trăită pe telefoane sau pe ecranele computerului”, spune Chiba. „[Înregistrarea finanțelor online] imită modul în care cheltuim bani. Jurnalul ne oferă spațiul și timpul pentru a privi în detaliu cheltuielile noastre.” În acest sens, spune Chiba, utilizarea unui kakeibo devine un fel de exercițiu util. „Lumea noastră este acum atât de rapidă încât totul poate fi cumpărat și plătit foarte repede. Un kakeibo ne ajută să încetinim și să luăm cu adevărat în considerare ceea ce cumpărăm într-un mod calm și măsurat. ” Deci, la începutul lunii, trebuie să vă dați seama și să scrieți exact câți bani aveți de fapt. Uitați-vă la ce aveți, de la salariul dvs. la orice alte venituri independente, la banii primiți la ziua de naștere de la mama dvs. și la tot restul.

Apoi notați „cheltuielile fixe”: lucrurile pe care trebuie să le plătiți, cum ar fi chiria și facturile, și scădeți-le din suma totală. Destul de usor. Acest lucru vă va lăsa cu o sumă pe care puteți alege să o „economisiți” sau „să o cheltuiți bine”.

  1. Trebuie să fii sincer cu privire la „dorințele” tale

Folosirea unui kakeibo înseamnă a vă declasa finanțele. Dacă ai respectat ultimul pas, știi câți bani intră și știi ce trebuie să iasă – așa că este timpul să îți dai seama cum cheltuiești restul și modalitățile prin care poți face asta mai bine. Kakeibo funcționează împărțind cheltuielile pe categorii și obținându-ți cu adevărat un ritm specific și personal. După ce știi unde se îndreaptă banii, poți sorta „nevoile” tale din „dorințele” tale: ceea ce ai absolut nevoie și ceea ce fără de care poți supraviețui liniștită. Sigur, toți trebuie să mâncăm – aceasta este o nevoie. Și sigur, hainele sunt și ele „obligatorii” – dar asta chiar înseamnă să-i dai pe toți pe haine?

  1. Banii sunt mai buni decât cardul

Utilizarea unui card ne face mai puțin responsabili pentru cheltuielile noastre, în timp ce actul fizic de predare a numerarului este ceva la care avem mai multe șanse să ne gândim de două ori. Chiba sugerează chiar să scoți numerar din bancă și să îl împarți în plicuri etichetate pentru a te ajuta să te menții în limitele de buget.

  1. Ar trebui să închei luna reflectând asupra progresului tău

La sfârșitul fiecărei luni, kakeibo vă solicită să vă examinați ultimele patru săptămâni de cheltuieli, să recunoașteți succesele și punctele slabe și să vă fixați obiective pentru luna următoare. Urmărirea cheltuielilor în aplicații ne arată doar unde greșim, spune Chiba. Dar folosind un kakeibo, puteți obține o perspectivă mai largă. „Mă bucur că economisesc sume mici în fiecare lună. Par a fi nimic în acel moment, dar duc la un total mai mare până la urmă ”, explică ea. Așa că faceți-vă un kakeibo, notați totul de mână și nu uitați să vă recompensați cu ceva frumos după o lună bună.

ARTICOLE SIMILARE

Faceți cunoștință cu filantroapa dezbrăcată care a strâns un milion de dolari pentru Australia

realitatea

Cum se pregateste Adriana Lima inainte de Victoria’s Secret Fashion Show

Jurnalul unei insotitoare de bord: New York – orasul fiecaruia dintre noi (2)

realitatea

Premiul LVMH 2021 ⎥ Au început înscrierile la concursul pentru tineri designeri

Ciocîrlan

Asortează-ți laptopul cu nuanța unghiilor

realitatea

De ce femeile ar trebui să înceapă să le ofere o șansă și bărbaților scunzi

Andreea Damian

1 comentariu

Laurentiu 14 January 2020 at 15:10

Sincer sa fiu am crezut ca este vorba de o carte in care sa poti gasi sau citi solutii, nu pur si simplu doar o agenda frumos colorata si liniata cu tabele in care sa iti treci tu ce stii deja , cheltuielile facute si restul
Nu recomand , chiar deloc, pierdere de timp si de bani

Răspunde

Scrie un comentariu