Tabu
Image default
CULTURE Slider

Ai-Da, robotul-artist dotat cu inteligenţă artificială, se pregătește pentru prima sa expoziție de artă

O expoziţie cu lucrări de artă realizate de un robot umanoid dotat cu inteligenţă artificială (AI) urmează să fie inaugurată la Oxford, Marea Britanie.

Ai-Da, botezată după numele matematicienei Ada Lovelace, este considerată primul robot ultra-realistic capabil de a desena oameni în situaţii reale cu ajutorul ochiului său bionic şi al unui creion ataşat de braţul robotic, potrivit creatorilor acestuia. Intitulată „Unsecured Futures”, expoziţia solo a robotului Ai-Da (vezi aici imaginile) îşi va deschide porţile la Oxford University începând cu 12 iunie şi va prezenta o selecţie din creaţiile realizate de Ai-Da în cadrul universităţii folosind procese şi algoritmi.

Operele de artă includ desene, pictură, sculptură şi artă video, explorând graniţele dintre inteligenţa artificială, tehnologie şi viaţa organică. „Propunând o mişcare artistică de pionierat care foloseşte inteligenţa artificială, suntem încântaţi să o prezentăm pe Ai-Da, primul artist umanoid profesionist, care îşi realizează propriile lucrări şi este, în acelaşi timp, un performance artist”, a apus Aidan Meller, inventatorul Ai-Dei şi proprietarul unei galerii de artă.

„Operele acestui robot dotat cu inteligenţă artificială folosesc procese ale inteligenţei artificiale şi algoritmi. Creaţiile ne provoacă să ne gândim la utilizările, dar şi la excesele pe care le presupun inteligenţa artificială şi tehnologiile existente astăzi în lume”, spune expertul, potrivit Daily Mail.

O echipă de ingineri din Leeds a realizat braţul robotic folosit de Ai-Da, care foloseşte un număr de etape şi algoritmi AI, calculând o cale virtuală pe baza lucrurilor pe care le vede şi interpretând coordonate care, în final, dau naştere unei opere de artă.

Aşteptăm cu nerăbdare dezbaterea pe care Ai-Da o va crea în rândul publicului”, a spus Lucy Seal, cercetător şi curator în cadrul proiectului. „Măsura potenţialului artistic şi a succesului său va fi discuţia pe care o va genera. Lansarea unei provocări care să-i facă pe oameni capabili să-şi reimagineze atitudinile în ceea ce priveşte viaţa organică şi viitorul este principalul obiectiv al proiectului”, a adăugat Seal.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Cum modifică smartphone-ul și tableta creierul copilului?

Andreea Damian

Ce este infidelitatea monetară și cât de mult afectează cuplul

Andreea Damian

Evolutia cazului “ELEVA DISPARUTA” – elemente noi! Manastirea, telefonul, detectivul!

realitatea

Moda unisex tratează ca egali femeile şi bărbaţii

Andreea Damian

Boli grave care se pot transmite printr-un simplu sărut

Andreea Damian

1 comentariu

Cine este Ai-Da, robotul-artist - Stiri eZZ 3 June 2019 at 16:26

[…] Cine este Ai-Da, robotul-artist, pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu