Tabu
HEALTH

Ai întotdeauna mâinile și picioarele reci? Iată de ce trebuie să-ți faci griji!

Este o tulburare legată de circulația venoasă periferică. De obicei este temporară, dar atunci când persistă poate fi un semn al altor afecțiuni subiacente, mai grave.

Odată cu sosirea iernii, se poate întâmpla adesea să te trezești cu mâinile și picioarele reci. În cele mai multe cazuri este un fenomen normal datorită faptului că organismul încearcă să mențină temperatura corporală potrivită. Frigul poate provoca, de fapt, o creștere a tensiunii arteriale ca răspuns la vasoconstricție, adică îngustarea vaselor de sânge, pentru a asigura un flux sanguin regulat către toate organele și pentru a limita pierderile de căldură. Iar mâinile și picioarele reci sunt rezultatul acestui fenomen. Mai simplu spus, organismul contracarează frigul reducând fluxul de sânge către periferie, reducând astfel pierderea de căldură corporală. De obicei, tulburarea este temporară, dar uneori se poate întâmpla să suferi de ea mult timp, chiar și atunci când corpul este suficient de cald.

Sindromul Raynaud

În unele cazuri, mâinile sau picioarele foarte palide și reci ar putea fi cauzate de sindromul Raynaud, în care unele vase de sânge care merg la extremități se îngustează temporar. Este o afecțiune clinică în care extremitățile corpului, cel mai frecvent mâinile, picioarele, dar uneori și nasul și urechile, devin reci, amorțite și își schimbă culoarea după ce au fost expuse la frig. Este un fenomen puțin cunoscut, care afectează în principal femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani și poate fi primar (fără nicio tulburare asociată) sau cauzat de alte afecțiuni subiacente mai grave, precum sclerodermia, artrita reumatoidă sau lupusul eritematos sistemic secundar). Dacă se suspectează acest sindrom, este indicat să se efectueze un examen capilaroscopic care să permită studiul microcirculației digitale a mâinilor.

Cauzele posibile includ diabetul și anemia

Dar pot exista și alți factori în spatele mâinilor și picioarelor mereu reci. Orice lucru care împiedică fluxul sanguin regulat poate duce la extremități mai reci. De la traumatisme sau leziuni tisulare până la macroangiopatia diabetică (o formă de ateroscleroză), care poate provoca modificări ale pereților vaselor de sânge care își pierd elasticitatea și prezintă plăci de întărire și îngroșare, inhibând circulația normală a sângelui. Cu toate acestea, dacă mâinile sau picioarele reci sunt asociate cu simptome precum oboseală sau slăbiciune extremă, piele palidă, dificultăți de respirație și amețeli, ar putea fi anemie. Această afecțiune apare atunci când sângele are un deficit de globule roșii sănătoase din sânge, din cauza unui nivel prea scăzut de fier, afectând transportul sângelui bogat în oxigen în întregul corp și provocând mâini și picioare reci.

Printre cauzele acestei tulburări poate fi și fumatul, deoarece nicotina determină îngustarea vaselor și reduce fluxul sanguin. Și din nou, mâinile și picioarele reci pot fi, de asemenea, legate de o funcționare redusă a glandei tiroide (hipotiroidism) sau de boala arterială periferică, o afecțiune în care lumenul arterelor este îngustat semnificativ de prezența plăcilor grase. În sfârșit, suferința de frig la nivelul extremităților poate fi cauzată și de unele medicamente precum beta-blocantele, utilizate pentru probleme cardiovasculare.

Când ar trebui să-ți faci griji?

În cele mai multe cazuri, mâinile și picioarele reci nu reprezintă o problemă. Dar fiind cauzată de un flux sanguin redus care ajunge la extremități, nu trebuie niciodată subestimată. În timp, poate duce la unghii casante, piele uscată, crăpată sau decolorată și o senzație de ace sau amorțeală, precum și o sensibilitate mai mică la frig. De asemenea, o cantitate redusă de sânge ar putea face ca mâinile și picioarele să se vindece mai încet dacă au răni, favorizând potențial creșterea sau persistența infecțiilor. De asemenea, a avea mâinile și picioarele reci în mod constant îți poate afecta nervii pe termen lung. De aceea este recomandat să te adresezi medicului de familie atunci când aceastî problemî apare odatî cu venirea iernii dar și cu temperaturi ambientale calde.

ARTICOLE SIMILARE

Cum ne protejăm pielea de orice afecțiune în vremea coronavirusului

Tabu Tabu

De ce persoanele care cântă pot răspândi mai greu noul coronavirus

Andreea Damian

Nu vă mai îngrijorați degeaba când copiii folosesc telefoanele, un studiu arată că nu e periculos

realitatea

Cât de expus ești riscului de infectare cu coronavirus în funcție de înălțime

Andreea Damian

Studiu nou: Cu cât îmbrățișați mai mult copiii, cu atât creierul lor se dezvoltă mai mult

realitatea

Ceaiul de banane, remediul natural împotriva insomniei

Andreea Damian

Scrie un comentariu