Home > Agenda > Ai spune că în 2019 măcar artistic vorbind putem promova incluziunea. N-ai să vezi

Ai spune că în 2019 măcar artistic vorbind putem promova incluziunea. N-ai să vezi

Mare scandal – mare – la decernarea premiilor Gopo pentru că organizatorii au adus pe scenă trupa lui Dan Bursuc, Kana Jambe și s-au cântat manele pe scena Teatrului Național.

Kana Jambe a cântat „Romanian Rapsody” un fel de cover după celebra „Bohemian Rapsody” a trupei Queen și apoi o manea proprie. S-a ieșit din sală, s-a comentat pe Facebook, s-au făcut demonstrații de forță împotriva “subculturii”, s-a scos întreg arsenalul anti cultură populară din sertarele îngrijite atent de paznicii decenței. Practic, pe scurt, s-au dat niște ochi peste cap pe repede-nainte.

Teoretic nu mă așteptam ca în 2019 să o luăm iar de la capăt cu discuția despre manele și ce reprezintă ele pentru papioane. Practic era inevitabil, lumea culturală este prin definiție una ermetică la noi și complet rămasă în urmă, prin interbelic așa. Și, exact cum se întâmplă în majoritatea timpului în lumea teatrului, lumea filmului pare că are drept singur scop promovarea unui estetism expirat și de pension. Atât poate lumea artistică la noi. Acum despre context, pentru că mă bucur că măcar juriul și-a scos puțin capul din …nisip: Kara Jambe este manageriată de Dan Bursuc, cel care are o apariție scurtă în filmul „Soldații. Poveste din Ferentari”. Filmul Ivanei Mladinovic a fost premiat marți seară la Gopo pentru „cel mai bun debut”.

Așa au ajuns băieții pe scenă. Potrivit organizatorilor, momentul artistic al trupei a făcut parte dintr-un context mai larg, în care filmele „Moromeții 2” și „Soldații. Poveste din Ferentari” au fost parodiate în scheciuri filmate și proiectate în cadrul galei. Dar degeaba, n-ai cu cine.

„Soldații. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui și care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți. Destul de repede, cei doi încep o relație, în care Adi îl hrănește pe Alberto cu planuri improbabile de ieșire din sărăcie, iar Alberto pe Adi, cu vorbe dulci bine ticluite. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer și se folosesc unul de altul.

Filmul, regizat de Ivana Mladenovici după romanul cu același nume al scriitorului Adrian Schiop – publicat în 2013 – a luat premiul pentru categoria FILM la Premiile Radio România Cultural – categoria FILM, luni, 18 martie. Ivana Mladenovic. Despre carte am scris aici.

Afară, filmul cu tot cu manelele din el au primit mai multe premii pe care le găsiți menționate aici.

Articole asemanatoare
Aparitie spectaculoasa a actritei Ioana Moldovan! A revenit in peisaj cu 20 kg mai slaba!
Premiile PRO-Gopo: pretenţii de Oscar, organizare de Baloteşti
Nominalizările la Premiile Gopo 2009
“Nunți, muzici și casete video”, nominalizat la Premiile Gopo

14 Responses

 1. Pingback : De ce nu se dau manele TVR şi Radio România Actualităţi? Dar Europa FM sau Kiss etc.? | VoxPublica

 2. Radu

  In numele acestei incluziuni, se incearca sa ni se bage toate mizeriile pe gat. Nu cred ca manelele au ce cauta in cadrul unui astfel de festival.

  1. Dora Constantinovici

   în numele bunului simț ar trebui să știm și contextul apariției trupei pe scenă și anume faptul că aveau o mare legătură cu un film premiat. n-a făcut cineva abracadabra, hai să dansăm pe manele la Teatrul Național

 3. Radu

  Faptul ca au participat la realizarea filmului, nu justifica concertul de manele live, cu atat mai mult cu cat, filmul nu este tocmai un omagiu adus unor persoane ce au adus reale contributii culturale. Cat despre personajul in maieu de pe scena…..oare nu ar fi trebuit sa ii dam si o punga de seminte? Poate sa aruncam cu bani pe scena?

 4. Dan

  Dupa logica asta, ar fi trebuit ca la premiera Listei lui Schindler sa omoare cativa evrei pe scena, ca despre asta e filmul, nu? Adica, totusi, sa fim seriosi, fanul standard al acestei muzici, cu ghiul si toate cele, nu cred ca a venit la gala Gopo, ca nu intra BMW-ul pe usa salii.

  1. Dora Constantinovici

   argumentele tale sunt de o ignoranță cruntă. din fericire doar tu ești nevoit să trăiești cu ele 🙂

   1. Dan

    Da, asta sunt eu, ignoranta ma defineste, nu ma pot ridica la nivelul unei persoane elevate care in numele incluziunii si al unei atitudini „politically correct” considera ca e normal acest gest. Dar atunci, tot in numele incluziunii, de ce nu te duci sa propui publicului predilect al celor care au cantat sa asculte la nunta un concert de muzica clasica? Sincer, sa numesti manelele „cultura populara” e putin fortat. Cultura populara de care vorbesti ar trebui sa fie reprezentata de un taraf tiganesc, de exemplu, care este cu totul altceva, desi consider ca nici acela nu si-ar fi avut locul la gala in discutie.
    Adica sa intelegem ca daca alegem sa ne ducem la evenimente la care nu se canta manele suntem intoleranti, retrograzi si rasisti, nu? Asa se intampla cand kitsch-ul si prostul gust devin obligatorii si oricine spune altfel e etichetat imediat ca ignorant.
    Nu am nimic cu manelele si cei care le asculta, dar nu consider normal ce s-a intamplat. Filmul de care vorbesti a luat premii ca film, nu pentru muzica sa, dar asta este o alta poveste.

    1. Dora Constantinovici

     scuză-mă dar acest amănunt mi-a scăpat – te rog spune-mi cine ești tu de ești așa de în măsură să decizi ce se numește cultură populară contrazicând astfel toate definițiile date acesteia vreodată de antropologii care au studiat fenomenul ani de zile. chiar sunt curioasă.

     1. Dan

      scuza-ma tu pe mine. Cred ca am incurcat borcanele si nu vorbim despre acelasi lucru cand spunem “cultura”. Credeam ca daca tot discutam despre un eveniment legat de filme (o forma de arta) petrecut intr-un teatru (o institutie de cultura), prin “cultura” intelegem “arta”. Ce are a face antropologia aici? Din punct de vedere antropologic cultura poate reprezenta orice altceva, ea putand semnifica modul de viata al unei societati, modul de exprimare, chiar felul de a manca. Nimanui nu-i place sa fie contrazis, deci iti inteleg frustrarea, dar ar trebui sa remarci ca tot ce ai putut sa raspunzi la comentariile mele, care consider ca au fost formulate cu bun-simt, au fost niste incercari de a ma desconsidera si de a-mi ataca paersoana, nu argumentele. Imi cer scuze ca am crezut ca pot purta o discutie civilizata si argumentata cu tine, promit sa nu se mai repete 🙂

     2. Dora Constantinovici

      cultura pop despre care vorbesc eu n-are legătură cu “cultura” la care făceai tu referire. cultură pop înseamnă în alte țări și rap-ul și rock-ul și muzica folk și filmele și proiecțiile video de pe clădiri, etc. nu sunt deloc frustrată, ești previzibil, atâta tot 🙂

 5. alex

  dacă un țigan făcea laba în film și un altul băga în venă, vi se părea normal ca să vină și pe scenă să facă același lucru doar pentru că l-au făcut și în film ?

  ce explicație puerilă asta cu “au apărut în film și n-are nimic că au mai borât odată pe scenă (că muzică nu se poate numi aia)

  1. Dora Constantinovici

   se spune rom – bine ai venit în anul 2019. ar fi tare bine, pentru tine, să nu mai intri în discuții despre lucruri pe care nu le cunoști. nu de alta dr te faci de mândră rușine ca acum. filmul este despre cu totul altceva și poate după ce-ți scoți capul din nisip și te liniștești că nu vrea nimeni să-ți confiște nevoile și neamul – pui mâna și pe carte și o citești. ieși din peșteră, e soare afară și mai frumos decât crezi.

 6. Ciprian Cucu

  Doamnei Dora:
  Vă contraziceți – începeți articolul cu un apel la incluziune, făcând oamenii din cultură cu ou și cu oțet că nu sunt destul de progresiști după standardele Dvs., după care insistați că de fapt era vorba despre un context cu actorul – filmul și … muzica.
  Toate astea fără să încercați măcar să argumentați pozițiile.
  Până la urmă, alegerea lui Dan Bursuc e ideologică (pro incluziune) sau e legată de arta cinematografică și construcția filmului în care apare (scurt)? Trebuie să vă hotărâți, dar cred că răspunsul e destul de evident.

  1. Dora Constantinovici

   domnule dragă, nu cred că ați citit (sau dacă ați citit atunci cu siguranță nu ați înțeles) textul meu. oameni de cultură care să fie revoltați și să dea cu tunul în manele cum sunt Temișan, Davidescu, Enăchescu și Mărgineanu? hahaha. contextul era clar, îmi pare rău dacă nu l-ați priceput dar vina nu e la mine 🙂 nu putem fi cu toții cei mai ascuțiți din penar

Comenteaza acest articol

Ai spune că în 2019 măcar artistic vorbind putem promova incluziunea. N-ai să vezi

by Dora Constantinovici   2 min
14