Tabu
Image default
LIFESTYLE

Albă ca zâmbetul tău

Așa cum o fotografie face câteodată cât o mie de cuvinte, așa și o dantură frumoasă – nu neapărat perfectă, dar măcar albă, curată – poate atrage priviri mai ceva ca o geantă Birkin purtată elegant pe braț (bine, aproximativ, să nu exagerăm). E mai greu să avem o dantură perfectă decât o geantă Birkin, dar cu si­guranță poate fi mult mai ieftin.

De fapt, unul dintre atuurile tuturor vedetelor este zâmbetul alb ca laptele pe care îl afișează peste tot. O să folosești scuza eternă că „sunt vedete, altceva nu au de făcut decât să își perieze dinții și să se coafeze”, dar de fapt, nu e chiar așa. Pentru că și tu poți fi vedetă din punctul ăsta de vedere. Åži tu poți avea dinți strălucitori. Trebuie doar să lucrezi un pic la acest aspect.

O albire, vă rog!

Am grijă de dinții mei – îi duc la doctor, deși detest programările la dentist la fel de mult ca pe „incorectitudinea politică”, îi periez cu cele mai cool periuțe apărute, îi curăț cu ață dentară, pe care o port mereu în geantă alături de parfum, îi hrănesc cu soluție de fluor primită de la domnul doctor. Åži atunci de ce nu sunt dinții mei cei mai albi dinți din lume?

Explicațiile științifice se pot rezuma la una singură, poate cea mai importantă. ADN-ul este cel care, așa cum „dictează” culoarea pielii, a părului și a ochilor, determină și culoarea inițială a dinților. Unii dintre noi au norocul să se nască cu o dantură foarte albă, care în timp, se poate păstra așa, iar alții, mai puțin norocoși, cu una de culoarea untului, care în timp, poate deveni de culoarea mămăligii. Bine, asta în cele mai urâte scenarii.

Adevărul este că așa cum nu putem stopa îmbătrânirea, nu putem face nimic pentru a opri îngălbenirea dinților. Timpul însuși își spune cuvântul, oricât de multe tratamente am folosi. Putem însă încetini schimbarea culorii dinților noștri, îngrijindu-ne în același timp de sănătatea lor. Majoritatea pastelor de dinți aflate pe piață conțin substanțe care acționează împotriva petelor apărute pe dinți. Pentru o și mai bună acționare asupra lor, poți trece la faza a doua – geluri și agenți de curățare.

Dacă însă nici aceștia nu ți se par suficienți, mergi direct la stomatolog. Tehnologia cu laser permite curățarea și albirea dinților, iar rezultatul, deși vizibil într-o oră, nu va ține mai mult de un an. Dar mare atenție – tratamentul de albire nu va avea niciun efect asupra petelor negre, cariilor, coronițelor sau dinților puși.

Dacă ai gingii sensibile, ai sub 16 ani sau ești însărcinată, albirea dinților nu este recomandată. De aceea, cel mai bine este să iei această decizie împreună cu medicul tău, care știe ce e cel mai potrivit pentru dinții tăi.

O alimentație sănătoasă pentru o dantură albă

Timpul nu este singurul factor care contribuie la îngălbenirea dinților. Alimentația mai puțin sănătoasă sau mai degrabă colorată îngălbenește dinții. Așa cum nu putem opri timpul în loc, nu putem renunța la mâncare. Dar cel puțin, putem renunța să îngurgităm cantități industriale din anumite feluri care nu sunt chiar atât de bune pentru dinți.

În primul rând – cafeaua. O bem ca să ne trezim după nopți albe, ca să socializăm la birou cu colegii care o beau, din plăcerea gustului. Minunate motive. Dar maroniul boabelor de cafea se cam dă în vânt după albețea dinților noștri și nu mai vrea să plece. De altfel, e și cazul ceaiurilor negre, băuturilor pe bază de cola, morcovilor și altor asemenea alimente colorate. Putem afirma că, la fel ca în viață, contrastele se atrag, dar nu iese nimic bun din asta.

Ca să nu mai menționăm efectul nociv al țigărilor asupra danturii – colorarea dinților se produce din cauza frunzelor maro de nicotină. Soluția cea mai la îndemână pare a fi guma de mestecat (sugarfree, că altfel tot zahărul se depune și „roade” smalțul) și perierea regulată a dinților. Chiar și după o sorbitură de cafea, care pare inofensivă la prima vedere.

O soluție mai sănătoasă ar fi merele. Se pare că dacă mâncăm un măr pe zi dinții devin mai albi. Explicația ar consta în calitatea astringentă și aciditatea pe care o au merele. Petele dispar treptat, iar dinții nu sunt afectați, cum ar putea fi după o curățare realizată cu laser. Trebuie însă să bei apă după ce mănânci un măr, pentru a înde­părta acidul care poate rămâne pe dinți. Acum înțelegem de ce Albă ca Zăpada a luat cu nesaț mărul mamei vitrege – vroia să aibă o dantură cel puțin la fel de albă ca ea.

Zâmbet de Mona Lisa

O invidiem sincer și pe bună dreptate pe Julia Roberts – câștigă în medie 20 de milioane de dolari pentru un film, are un Oscar acasă și se zvonește că zâmbetul ei va-lorează un milion de dolari. Åži mai e și mama a doi gemeni absolut superbi. Însă „Frumușica” nu este singura vedetă care are un zâmbet de invidiat.

Putem doar să ne „împărțim” doza de invidie și pentru alte staruri. Cameron Diaz, Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Charlize Theron sunt alte câteva vedete pe care natura le-a înzestrat cu o dantură superbă care exprimă un zâmbet de care te îndrăgostești la prima vedere și la a doua și la a treia… Însă sunt și vedete care nu au zâmbetul perfect sau dinții albi ca norii pufoși de primăvară. Dar acestea au un farmec aparte ce ne distrage atenția de la o dantură mai puțin frumoasă.

Că doar și ei au mâncat dul-ciuri nenumărate în copilărie, și ei au omis să se spele pe dinți la 5 dimineața când se întorceau din vreun club… Keira Knigthley are dinții din față inegali, dar cu privirea de căprioară rătăcită sucește mințile oricărui pirat, pardon, bărbat. Robert Downey Jr. zâmbește mult prea rar, de unde tragem concluzia că nu are dinți perfecți, dar câtă empatie emană femeile din lumea largă pentru situația lui neclară.

Amy Winehouse are cel puțin un dinte lipsă, iar dantura osoasă, de cal, nu face decât să strângă fanii ca albinele la miere. Dacă însă nu ai o voce câștigătoare de premii Grammy, nici o talie trasă prin inel și nici nu ești familiară cu clinicile de dezalcoolizare, nu te în-trista.

Poți să îți maschezi zâmbetul ne-perfect și altfel. Folosește bijuterii. Multe, colorate și mari. Vei distrage atenția spre forma, materialul și culoarea lor. Nu ieși niciodată din ca-să fără să fi folosit cel puțin un gloss. Rujul este esențial, pentru că va aduce mai multă culoare în zona feței, acolo unde credeai că dinții sunt cei mai colorați.

În ceea ce privește îmbră-cămintea, nu ezita să porți haine co-lorate, cu măsură și asortate, evident. Pare simplu să ai și tu o dantură albă. Fie că mergi pe metoda știin-țifică, pe cea nutriționistă sau pe cea fashion, zâmbește! Nici nu știi cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău!

ARTICOLE SIMILARE

Incredibil! Cum arătau Cruduţa, Bianca şi Inna la DEBUT

Copilul cu trei parinti naturali

realitatea

Elena Udrea, fotografie inedită alături de MAMA ei

Cinci metode eficiente pentru purificarea aerului din casă

Andreea Damian

Dependenta secolului XXI si ce putem face in privinta ei

realitatea

Simona Gherghe: “Tocmai am anunţat o bombă mondenă: BIANCA E ÎNSĂRCINATĂ!”

Scrie un comentariu