Tabu
HEALTH

Alearga pentru inima ta!

Incepand din 1997, Romania a declarat data de 4 mai Ziua Nationala a Inimii. Acesta zi este un prilej pentru specialisti sa atraga atentia asupra cresterii alarmante a bolilor cardiovasculare.

Afectiunile cardiovasculare sunt situate pe primul loc in ceea ce priveste cauza mortalitatii in Europa, atat la femei, cat si la barbati. Principalele cauze ale cresterii bolilor sunt sedentarismul, fumatul si alimentatia nesanatoasa. Tocmai de aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat in 2003 initiativa globala „Move for Health”, prin care este promovata activitatea fizica pentru o viata mai sanatoasa.

Alearga, alearga, alearga! In ciuda simplitatii si dezinteresului cu care este privit alergatul, beneficiile pe care le aduce sunt cat de poate de reale, iar satisfactia dupa cateva ture de parc de neimaginat. De ce sa alergi? Un studio facut de American Journal of Human Biology arata ca alergatorii care fac sprinturi in interval de 30 de secunde, timp de 20 de minute, de trei ori pe saptamana, isi reduc riscul de boli cardiac in sapte saptamani. De asemenea, un studio al celor de la The American Journal of Physiology arata ca nu e regula sa ridici greutati pentru a-ti creste masa musculara. Astfel, dupa varsta de 30 de ani sinteza proteinelor scade, in fiecare deceniu, cu 3,5%-insa patru luni de exercitii cardio, effectuate de trei ori pe saptamana, vor incetini acest proces. Beneficiile asupra psihicului sunt, de asemenea, semnificative. Intr-o cercetare desfasurata la Universitatea Illinois, s-a dovedit ca alergatul timp de o jumatate de ora imbunatateste timpul de reactive si capacitatea de a judeca rational. Antrenamentele cu greutrati nu au asemenea efecte asupra mintii.  Sa nu uitam ca alergatul este o modalitate excelenta de a alunga gandurile negative, intrucat te oblige sa te concentrezi asupra prezentului.

Acestea fiind spuse, poate ca ar fi momentul sa ne facem putin timp si pentru noi si sa incepem sa avem grija de inimile noastre. Luati exemplu de la animalutele de mai jos!


ARTICOLE SIMILARE

Anxietate | Kendall Jenner ne împărtășește cele 6 obiceiuri care o calmează zilnic

Andreea Damian

STUDIU: Durerile menstruale, la fel de severe precum un infarct

Andreea Damian

Nu mai arunca aceste resturi de pe banană! Ascund o mulțime de beneficii

Andreea Damian

Câinii detectează cancerul cu o acuratețe aproape perfectă

Andreea Damian

Românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă. Cu o condiție

Andreea Damian

Oamenii neglijați în copilărie au creierele mai mici, arată un studiu realizat pe „orfanii lui Ceaușescu”

Andreea Damian

Scrie un comentariu