Tabu
HEALTH

Alergia la polen – cele mai bune recomandări de la specialiști

Alergiile la polen se pot manifesta printr-o serie de simptome, care apar în special la nivelul principalei căi de acces a polenului în organism, care se găsește la nivelul mucoasei oculare, nazale sau bronșice.

Simptomele apar sub forma unei conjunctivite alergice, a unei rinite alergice sau a unui astm alergic. Frecvența afecțiunilor variază, dar cel mai des întâlnită este rinita alergică, care afectează 10% din populație.

Petruțescu Brândușa, medic primar alergologie le recomandă pacienților să aibă grijă cu uscatul rufelor afară deoarece particulele de polen se pot depune pe acestea și pot provoca crize de alergie, fără ca pacienții să știe cauza.

Simptomele alergiei la polen pot afecta calitatea vieții pacientului, care nu se mai odihnește noaptea din cauza nasului înfundat, a secrețiilor ce apar la nivelul ochilor și a crizelor de astm, care apar în cazurile mai avansate.

Tratamentul pentru alergii se recomandă în funcție de simptomele pe care le prezintă pacientul, dar și cauzei care a dus la apariția acestora. În momentul în care apare alergia se poate realiza o desensibilizare, care are ca scop ameliorarea simptomelor și ținerea sub control a alergiei fără un tratament medicamentos foarte agresiv.

Dr. Brândușa Petruțescu spune că pacienții trebuie să meargă la un medic alergolog pentru a putea discuta opțiunea de desensibilizare, care se face prin extracte standardizate din polenul care le determină alergia. Tratamentul durează aproximativ 3 ani, iar în cazul polenului tratamentul pe an se face pe o perioadă de 6 luni. Alergia este pe viață și se poate agrava de la an la an sau de la sezon la sezon, iar sensibilizările nu se pot preveni dacă pacientul este expus.

Le recomandă pacienților să se ferească de polen, să poarte mască de protecție, ochelari cu ramă cât mai groasă și pălărie. Inclusiv poluarea este un factor important pentru agravarea alergiilor respiratorii.

ARTICOLE SIMILARE

Micul dejun: ce să mănânc dimineața în funcție de nevoile mele

Andreea Damian

De ce ne e foame (și ne îngrășăm puțin) în sezonul rece – nu e o legendă!

realitatea

Înotul în ocean modifică microbiomul de pe piele şi creşte riscul de infecţii

Andreea Damian

Ce pericol le pândește pe femeile care folosesc usturoi în zona intimă

Andreea Damian

Legătura incredibilă dintre murături şi Covid-19

Andreea Damian

7 semne timpurii de cancer pe care 90% dintre oameni le ignoră

Andreea Damian

Scrie un comentariu