Tabu
Image default
LIFESTYLE

Alergiile alimentare, boala la modă a secolului XXI

E ciudat ca, în secolul XXI, când omul nu își mai caută mâncarea prin pădure, riscând să dea peste plante toxice, alergiile să fie o boală la modă, scrie LiveScience.com. Cu toate acestea, chiar asta se întâmplă: numai în Statele Unite se înregistrează 11 milioane de astfel de cazuri pe an, dintre care 150 sunt mortale. Până în 2013, jumătate dintre locuitorii Terrei vor fi alergici, estimează organizațiile de sănătate, iar una dintre cauze este încălzirea globală.

O mare parte dintre aceste alergii sunt însă alimentare. Nu numai alimentele procesate sau dietele exotice sunt de vină. Laptele, ouăle, grâul, soia, peștele, untul de arahide fac din ce în ce mai multe victime în fiecare an.

În general, proteinele din mâncare ce ajung în sânge sunt percepute ca fiind inofensive, însă, în unele cazuri, sistemul imunitar nu reacționează cum trebuie și produce anticorpi care să le atace, declanșând în organism un șoc alergic. Fenomenul se produce și la nivelul subconștientului, subliniază antropologul american Meredith F. Small, de la Universitatea Cornell. Din ce în ce mai multe persoane asociază stresul și stările depresive cu alergii alimentare fictive. Răspândirea pe scară largă a alergiilor a făcut chiar ca mulți occidentali să inventeze anumite cazuri de intoleranță alimentară ca pretext pentru „chiul“.

Citeste integral articolul pe Cotidianul.ro

ARTICOLE SIMILARE

Sindromul boreout: ce înseamnă și cum ne afectează asta pe plan fizic şi psihic

Andreea Damian

Păturica pentru sex

realitatea

Vedeta asta ARE ACASĂ TREI COPII ŞI O NEPOŢICĂ!

4SafetyTM – Siguranta chiar si in cele mai fierbinti situatii

realitatea

Sărbători cu relaxare! Ce restricții se modifică de joi, 9 decembrie

Andreea Damian

Ce promisiune i-a făcut prințul William mamei sale la scurt timp după divorțul de Charles

Andreea Damian

Scrie un comentariu