Home > Health > Alertă! Persoanele cu această grupă de sânge atrag căpușele

Alertă! Persoanele cu această grupă de sânge atrag căpușele

căpușe

Oamenii cu grupa de sânge A au un risc mai mare de a fi muşcaţi de o căpuşă, este concluzia unui studiu realizat în Cehia. Căpușa poate provoca boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe.”

În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă pe care apoi a fost pusă o căpuşă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute. Rezultatele au relevat că 36% dintre căpuşele testate au fost atrase de grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre acestea au fost atrase de grupa B, potrivit Daily Mail.

„Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanţi pentru preferinţele alimentare ale căpuşelor Ixodes ricinus. Informaţia obţinută cu privire la potenţiala preferinţă a căpuşelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de muşcătură de căpuşă”, a explicat cercetătoarea Alena Zakovska de la Universitatea Masaryk.

Căpuşele au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei seminţe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea şi forma unei boabe de cafea. Paraziţii caută gazde de care să se agaţe, iar dacă acestea nu sunt în preajmă, de multe ori se urcă pe vârful unui fir de iarbă şi aşteaptă. Potrivit estimărilor, circa 17% dintre căpușe sunt purtătoare ale bacteriei borrelia bacterium, care produce boala Lyme, caracterizată prin oboseală, dureri de cap, dureri articulare și simptome asemănătoare răcelii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

La nivel european, sunt raportate anual aproximativ 85.000 de cazuri de boală Lyme, potrivit datelor de la Centrul europeran de prevenire şi control al bolilor, citat de Mediafax.

Articole asemanatoare
shania twain
Drama prin care trece Shania Twain. Diagnosticul îi afectează cariera
AFLA adevarata BOALA a lui Serban Ionescu
SERBAN IONESCU si adevarul despre capusa
ESCROCHERIE MEDICALA? Serban Ionescu nu are boala Lyme! AFLA ADEVARUL

Comenteaza acest articol

Alertă! Persoanele cu această grupă de sânge atrag căpușele

by Andreea Damian   1 min
0