Tabu
Image default
HEALTH Slider

Alimentația în timpul postului

Oamenii postesc din diverse motive: beneficii pentru sănătate, pregătire pentru intervenții chirurgicale sau din motive religioase.

Postul religios înseamnă din punct de vedere alimentar o abstinență de la următoarele categorii de produse: carne, ouă, brânză, pește, alcool și derivate din acestea.

Cele mai sănătoase alimente de post

Postul acționează asupra trupului, dar și asupra sufletului ca o „curățare generală”. Este recomandat să fie ținut de persoanele sănătoase, deoarece este un mod ideal de prevenire a bolilor. Postul este un mod de a-ți prelungi viața, de a-ți consolida sistemul imunitar, de confort fizic și spiritual, de a evita bolile, de a întârzia îmbătrânirea și chiar de a pierde în greutate.

Postul include mâncăruri făcute din legume și fructe, pe cât posibil crude. În ceea ce privește cantitatea, este foarte sănătos să nu mâncăm niciodată până la saturație, întotdeauna să ne ridicăm de la masă cu senzația că încă putem mânca.

O alimentație sănătoasa în perioada postului va conține: leguminoase (năut, linte, fasole, mazăre) deoarece conțin preponderent carbohidrați și fibre; nuci (nuci, migdale, caju, alune de pădure, fistic etc.) deoarece acestea conțin grăsimi, fibre și vitamine liposolubile; semințe: in, chia, dovleac, floarea soarelui, cânepă, susan – au un conținut ridicat de omega 3, proteine și fibre; cereale și pseudocereale: cereale (ovăz, orz, secară, porumb, orez brun/sălbatic) și pseudocereale (hrișcă, mei, quinoa, amaranth, teff) – conțin cantități mai mici de proteine și cantități mai mari de carbohidrați decât nucile și leguminoasele.

În post se mai consumă cu preponderență:

  • legume cu frunze verzi: salată verde, spanac, kale, varză, bok choy, baby spinach, valeriană etc.
  • ierburi și condimente: pătrunjel, coriandru, busuioc, mentă, usturoi, ghimbir etc.
  • legume fără amidon: castraveti, rosii, ardei gras, zucchini, telina, conopida, broccoli, vinete, ciuperci etc.
  • Legume cu amidon: morcovi, sfeclă, cartofi dulci, dovlecei, cartofi etc.

Ce tip de alimente ar fi bine să eviți?

În această perioadă, una dintre erorile alimentare obișnuite este creșterea consumului de cartofi și paste. Este recomandat un consum moderat și trecerea de la pastele cu făină albă la pastele cu făină integrală. De asemena, evită cârnații „vegetali”, deoarece conțin o mulțime de substanțe artificiale.

ARTICOLE SIMILARE

Ce NU trebuie sa faci intr-un Cat Eye make-up

realitatea

Machiajul ochilor: de ce rozul este esențial în această toamnă

Andreea Damian

Imaginile sexy cu care Meghan Markle l-a cucerit pe Prințul Harry

Andreea Damian

Cum stabilești locul perfect pentru cărare în funcție de forma feței

Andreea Damian

DIALOG TABU cu Marina Palii ⎪ La granița dintre teatru și film

Ciocîrlan

Coronavirus. Ar trebui să-ţi dezinfectezi telefonul? Ce spun experții

Andreea Damian

Scrie un comentariu