Tabu
Image default
HEALTHSlider

Alimentația în timpul postului

Oamenii postesc din diverse motive: beneficii pentru sănătate, pregătire pentru intervenții chirurgicale sau din motive religioase.

Postul religios înseamnă din punct de vedere alimentar o abstinență de la următoarele categorii de produse: carne, ouă, brânză, pește, alcool și derivate din acestea.

Cele mai sănătoase alimente de post

Postul acționează asupra trupului, dar și asupra sufletului ca o „curățare generală”. Este recomandat să fie ținut de persoanele sănătoase, deoarece este un mod ideal de prevenire a bolilor. Postul este un mod de a-ți prelungi viața, de a-ți consolida sistemul imunitar, de confort fizic și spiritual, de a evita bolile, de a întârzia îmbătrânirea și chiar de a pierde în greutate.

Postul include mâncăruri făcute din legume și fructe, pe cât posibil crude. În ceea ce privește cantitatea, este foarte sănătos să nu mâncăm niciodată până la saturație, întotdeauna să ne ridicăm de la masă cu senzația că încă putem mânca.

O alimentație sănătoasa în perioada postului va conține: leguminoase (năut, linte, fasole, mazăre) deoarece conțin preponderent carbohidrați și fibre; nuci (nuci, migdale, caju, alune de pădure, fistic etc.) deoarece acestea conțin grăsimi, fibre și vitamine liposolubile; semințe: in, chia, dovleac, floarea soarelui, cânepă, susan – au un conținut ridicat de omega 3, proteine și fibre; cereale și pseudocereale: cereale (ovăz, orz, secară, porumb, orez brun/sălbatic) și pseudocereale (hrișcă, mei, quinoa, amaranth, teff) – conțin cantități mai mici de proteine și cantități mai mari de carbohidrați decât nucile și leguminoasele.

În post se mai consumă cu preponderență:

  • legume cu frunze verzi: salată verde, spanac, kale, varză, bok choy, baby spinach, valeriană etc.
  • ierburi și condimente: pătrunjel, coriandru, busuioc, mentă, usturoi, ghimbir etc.
  • legume fără amidon: castraveti, rosii, ardei gras, zucchini, telina, conopida, broccoli, vinete, ciuperci etc.
  • Legume cu amidon: morcovi, sfeclă, cartofi dulci, dovlecei, cartofi etc.

Ce tip de alimente ar fi bine să eviți?

În această perioadă, una dintre erorile alimentare obișnuite este creșterea consumului de cartofi și paste. Este recomandat un consum moderat și trecerea de la pastele cu făină albă la pastele cu făină integrală. De asemena, evită cârnații „vegetali”, deoarece conțin o mulțime de substanțe artificiale.

ARTICOLE SIMILARE

Animalele au căzut victime ale incendiilor din Australia: coţofana care imită sirena pompierilor

Andreea Damian

Carmen Brumă, sfaturi să nu te îngrași de Sărbători

Andreea Damian

Vitamina care îți poate salva viața dacă ai Covid-19

Andreea Damian

Mila Kunis, acuzată de sexism. Gluma actriței a stârnit controverse în mediul virtual

Andreea Damian

Smiley anunță un megaconcert la Sala Polivalentă, din București. Când va avea loc

Andreea Damian

Rihanna are o sosie în India. Renee Kujur a devenit virală pe Instagram

Andreea Damian

Scrie un comentariu