Tabu
Image default
HEALTH

Alimentele care îți prelungesc speranța de viață cu 10 ani

Potrivit unui studiu norvegian recent, consumul zilnic al unei porții de leguminoase, cereale integrale, fructe și legume începând cu vârsta de 20 de ani, poate avea un impact semnificativ asupra longevității.

În afară de măr, ce alimente pot ține cu adevărat medicul departe? Cercetătorii norvegieni de la Universitatea din Bergen răspund la această întrebare. Lucrarea lor, publicată marți, 8 februarie, în revista PLOS Medecine, identifică „dieta optimă” de adoptat de la vârsta de 20 de ani și care ar putea adăuga 10 ani la speranța de viață. O alimentație bogată în leguminoase (mazăre, linte, soia), cereale integrale (ovăz, porumb, orez) și nuci (nuci, migdale, fistic), combinată cu un consum redus de carne roșie și produse procesate, poate adăuga 10,7 ani de viață unei femei și 13 ani unui bărbat.

Risc mai mic de boli de inimă și cancer

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetare a folosit cifrele din studiul Global Burden of Disease, care analizează cauzele morbidității în Statele Unite, China și Europa. Se estimează că alimentația deficitară este cauza a 11 milioane de decese premature pe an. Aceste rezultate au fost apoi combinate cu alte meta-analize recente pentru a determina impactul mai multor tipuri de alimente asupra longevității.

Leguminoasele sunt populare. O rație zilnică de 200 de grame ar crește speranța de viață cu mai mult de doi ani la cei peste 20 de ani. Aceeași observație pentru un aport zilnic de 225 de grame de cereale integrale, bogate în fibre solubile, și pentru un aport de nuci – 25 de grame pe zi, sursă de minerale esențiale.

Ideal, potrivit oamenilor de știință, este să suplimentezi aceste alimente cu o porție semnificativă de fructe și legume. Pe de altă parte, redu sau chiar evită consumul de carne roșie și mai ales de carne procesată, precum mezeluri. Dacă nu reușești să le elimini complet din farfurie, cercetătorii estimează că acest câștig de longevitate scade la șapte ani pentru bărbați și la cinci ani pentru femei.

Potrivit lui Lars Thore Fadnes, profesor de sănătate publică la Universitatea din Bergen și autorul principal al studiului, longevitatea crește datorită acestei „diete optime”, deoarece probabil contribuie la „un risc redus de boli de inimă, diabet și cancer”.

ARTICOLE SIMILARE

Femeile, mai puțin afectate de COVID-19 decât bărbații

Andreea Damian

Mai multe servicii medicale gratuite din 2023

Andreea Damian

Lady GaGa, despre boala cumplită și fără leac de care suferă: „Am dureri groaznice în fiecare zi”

Andreea Damian

5 Semne de avertizare ale cancerului de sân pe care femeile le ignoră adesea

Andreea Damian

Noul coronavirus nu îşi pierde din putere. Anunțul îngrijorător al OMS

Andreea Damian

Cât de expus ești riscului de infectare cu coronavirus în funcție de înălțime

Andreea Damian

Scrie un comentariu