Tabu
Image default
CULTURE

Alina Pușcău dă moda pe muzică

"Mă așteptam să ai mai multe fițe, să fii răsfățată", i-am spus la finalul întâlnirii noastre. Stăteam pe scaune vechi de lemn, într-o casă aflată în renovare, în spatele Cărtureștilor din Verona, și eram după două ore în care o plimbasem desculță prin praf și o întrebasem multe lucruri intime.

Povesteam despre Petra Nemcova, un top model care îi e prietenă (printre altele, fosta iubită a cântărețului James Blunt), și despre schimbarea ei radicală de după tsunami-ul din Thailanda, în 2004, când a fost la un pas de moarte, reușind să stea agățată timp de 8 ore de vârful unui palmier, în ciuda fracturii de bazin și a rănilor interne grave. Prietenul ei de la acea vreme, fotograful Simon Atlee a decedat în timpul evenimentelor.

„Petra și-a reorientat viața. E mult mai caldă și mai pozitivă. Era și înainte plină de îmbrățișări și zâmbete, dar acum nu o mai vezi altfel. E tot timpul atentă cu toată lumea.” Când povestește astea, Alina Pușcău, care e mai cunoscută românilor din scandalurile din revistele tabloide de la Hollywood decât pentru faptul că a fost una dintre vedetele prezentărilor Victoria’s Secret, își caută cuvintele cu grijă, în timp ce-și sprijină capul de rafturile prăfuite, depozitate în camera în care ne aflăm.

A plecat de la 16 ani din țară și chiar dacă a revenit ca să-și vadă părinții sau să lucreze la albumul pe care tocmai l-a lansat, viața ei se desfășoară în limba engleză. De mulți ani.
 „Oamenii au fost drăguți cu mine la conferința de presă, mi-ar fi fost mai ușor în engleză, dar m-am străduit să vorbesc românește.”

Undeva între plecarea de după câștigarea marelui premiu Elite Model Look (ca preferată a lui Jean Paul Gaultier în marea finală) și ziua dintr-un august fierbinte când ne-am întâlnit la București, s-a petrecut și la ea o schimbare. Nu e deloc fata răsfățată despre care am citit, nici vedeta care se păruiește cu alte femei celebre. „Acum ceva vreme, m-am mutat de la Los Angeles la New York, pentru doi ani, ca să iau studii de actorie. Am luat și lecții de engleză ca să pot avea o conversație de business. Mă exprim mai bine în engleză.”

În Los Angeles, ca iubită a lui Brett Ratner (a regizat, printre altele, videoclipuri pentru Mariah Carey, P Diddy, Courtney Love sau Madonna) e o obișnuită a premierelor fastuoase, a ceremoniilor care adună toate celebritățile. „Am fost și la Oscar. Brett a trebuit să-mi cumpere o rochie lungă pentru că nu poți merge acolo fără o ținută couture. Oscarul e ceva de vis.“ La New York a stat singură într-un apartament pe care tot iubitul ei l-a cumpărat, dar a trăit ca orice student, o viață fără rochii lungi și fără mult make-up. „La New York am putut să fiu eu, o fată normală.”

Åži spune asta cu naturalețea cu care îmi explică puțin mai târziu detaliile discotecii pe care o are Brett la subsolul casei sale. „E o discotecă din anii ’20, casa a fost înainte a lui Ingmar Bergman și a păstrat-o așa cum era. Dar nu mai funcționează ca discotecă, erau acolo petreceri mari înainte de a ne cunoaște noi doi; acum e doar un loc pentru petreceri cu prietenii. Brett glumește și spune că o s-o transforme, pentru mine, în camera copilului.”

Vorbim despre ce a învățat-o școala lui Lee Strasberg, un institut privat la care au studiat Al Pacino, Paul Newman, Marilyn Monroe sau James Dean. „Nu te-au privit ciudat colegii și profesorii? Erai deja cunoscută pentru prezentările de modă, dar și pentru iubirea lui Vin Diesel sau a lui Brett?”, o întreb testându-i toleranța la etichete de-a gata.

„Poate că s-au uitat la început cu neîncredere – fată frumoasă, manechin care vine și pe la cursuri – dar am muncit foarte mult, iar ei au văzut și au apreciat. Pur și simplu nu vroiam să mă fac de râs, și-am învățat mult. Åžcoala m-a schimbat foarte mult, mi-a dat încredere în mine… Înainte eram foarte „insecure“, credeam că toată lumea e ca mine. Când ești model, ești „insecure“, ești tot timpul pe drum, departe de familie. Åžcoala aceasta m-a ajutat să înțeleg și ce e în sufletul meu, m-a ajutat și în relația cu prietenul meu.

Viața e un proces continuu de învățare, nimeni nu s-a născut învățat. Mi s-a deschis mintea și am realizat că pot să fac orice în viață numai să vreau. Acum mi se pare că văd lucrurile altfel, mult mai clar. M-a ajutat enorm și pentru că m-a învățat cum să-mi exteriorizez sentimentele. Când cânți, vezi ceea ce cânți, simți ceea ce cânți.“

Familia ei locuiește în București într-un bloc vechi de pe Dorobanți. Are o soră mai mare care stă în Grecia și pe care a revăzut-o în perioada în care a venit la București pentru promovarea albumului, după mai bine de patru ani. „Ce-au zis vecinii de bloc când te-au văzut? Te-au recunoscut?”, o întreb ca să simt cât de mult s-a schimbat fizic în toți acești ani.

„Abia astăzi mă mut la mama; până acum, cât am avut de muncit pentru lansarea albumului, cu interviuri și ședințe foto, am stat la hotel”, răspunde cu sinceritate. Îmi povestește apoi că și când e în America, vorbește de multe ori pe zi la telefon cu mama ei, la fel cum o făcea și pe vremea când viața ei era în valizele pe care le muta dintr-un oraș în altul pentru prezentări de modă. „Mă sprijină foarte mult. Sunt o mammy’s girl”, conchide amuzată.

Vara trecută a venit însă în România, departe de ochii presei, ca să lucreze cu Crina Mardale și Bobby Stoica de la Voltaj pentru primul ei album. „Am vrut să văd dacă pot să cânt, am stat de vorbă cu prietenul meu și am zis să încerc. Noi am vrut să facem albumul, a fost făcut din plăcere și abia apoi am încercat să vedem dacă putem să avem contract cu o casă de discuri.

Dorința noastră a fost să facem ceva simplu, ușor de fredonat, foarte catchy. Apoi am lucrat cu una dintre cele mai bune coregrafe, Fatima Robinson, care a lucrat și cu Beyonce și Fergie. Voiam niște mișcări simple, pe care să le poată imita lumea, cum era Macarena. Am repetat înainte, pentru a mă sincroniza cu mișcările și cuvintele, cam o jumătate de săptămână.“

Åži a beneficiat pentru regia clipului de iubitul ei celebru cu care, de altfel, mai lucrase și pentru o reclamă Gap (alături de comedianul Chris Tucker). „Lui îi place ca totul să fie perfect, trebuie să fii ca un robot fără să faci nicio greșeală. Am filmat de la 7 dimineața până la 4 a doua zi.“ Dacă a învățat ceva cu adevărat important în toți acești ani petrecuți în America, aceasta s-ar putea explica prin expresia „to meet the right people“ (să cunoști oamenii care trebuie).

E foarte conștientă, chiar dacă nu o spune, că prietenia ei cu Vin Diesel și cea cu Brett Ratner au ajutat-o să cunoască oameni „care trebuie“. Printre ei Mariah Carey („Nimeni n-are vocea ei, e o persoană care a rămas cu picioarele pe pământ, îmi place foarte mult de ea și m-a impresionat. Nu se vede cea mai bună cântăreață, cu cea mai puternică voce“) sau producătorul Basshunter („A ascultat cântecul meu și a vrut să se implice ca să-l remixeze“).

Åži, da, și pe Lindsay Lohan, actrița gălăgioasă care a adus-o în atenția revistelor de scandal.

„Lumea preferă bârfele. Brett, prietenul meu, este foarte cunoscut, este foarte talentat, este înconjurat de femei și dacă apare cineva cu el în poze, imediat se spune că femeia respectivă e cu el. Dar eu știu ce persoană e, știu că e întotdeauna cu mine; dacă m-ar interesa ce scrie presa, unde aș ajunge? În general, presa scrie ce vrea, nu poți să o controlezi. Am fost dezamăgită când am văzut că scriau lucruri despre mine, dar nu m-a afectat foarte mult pentru că asta e presa. Bârfa e bârfă.“

Dar când se uită la partea strălucitoare a hollywoodului, a lumii la care nici nu visa când era o puștoaică băiețoasă în București, vorbește cu experiența celei care de 10 ani se învârte între nume care vând milioane de produse în lumea întreagă. „Nu sunt foarte atrasă de celebrități, pentru că știu că și ei sunt oameni. Poate că au un talent deosebit. Dar îmi place foarte mult Angelina Jolie, chiar e o femeie care știe ce vrea. Eu n-am întâlnit-o, dar prietenul meu o știe.“

Astăzi vrea să se lanseze în muzică drept o dovadă a maturității și independenței ei. „N-am vrut să fiu în filmele prietenului meu, mi-ar fi fost ușor; am vrut să fac eu ceva singură: să scot un album, să scriu o carte, să fac un film. Dar să fac eu dacă pot. Aș vrea să scriu o carte despre viața mamei mele, dar mai târziu.“

Însă, în paralel cu cariera nouă, se gândește să debuteze și într-o altă direcție – acțiunile caritabile. „Vreau doar să fiu sigură că vorbesc cu «the right people». Pentru că am prieteni bogați în America, iar ei m-ar putea ajuta cu bani pentru cauze bune în România. Vreau, însă, să știu de ce e nevoie aici și să fiu sigură că banii strânși sunt folosiți cum trebuie, de cei care trebuie.“

O Alina Pușcău diferită de imaginea pe care o aveam înainte de această întâlnire.
Albumul „Everybody Wants Me“ se găsește în magazinele de specialitate.

ARTICOLE SIMILARE

Stiai ce sa nu faci in caz de insomnie?

realitatea

Berlinale 2021 ⎢ Ursul de Aur, decernat în cadrul unei ceremonii online

Ciocîrlan

Trupa Metallica lansează o carte pentru copii

Andreea Damian

Stiai ca creierul isi poate reveni dupa anorexie?

realitatea

A murit MIRCEA STOIAN! O mare figura a televiziunii a disparut!

Sărbătoritul zilei de 26 iulie

realitatea

Scrie un comentariu